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May 15, 1970 
 
 
Mr. R. P. K--- 
Assistant Manager 
B--- R--- Company, Inc. 
P. O. Box XXXX 
---, CA  XXXXX 
 
       Re: SZ --- XX-XXXXXX 
        TR --- XX-XXXXXX 
 
Dear Mr. K---a: 
 

This is in response to your letter dated April 20, 1970, addressed to the attention of 
Mr. T. P. Putnam in which you request clarification of ruling 58. 

 
We understand that you are in the rock, sand and gravel business and deliver your 

own product the bulk of which is sold F.O.B. jobsite for a delivered price. 
 
You specifically question the interpretation of ruling 58(d), Determination of Place 

of Passage of Title.  It is your interpretation that if a customer submits a purchase order clearly 
stating that he is taking possession prior to delivery, the delivery charges would be exempt from 
sales tax.   

 
Such an interpretation is inaccurate. 
 
Paragraph (d) of the ruling attempts to make specific the requirements of 

substantiation of the intention of the parties as to the place where title to the property passes to the 
purchaser.  While the place of passage of title is one of the factors to be considered in the 
determination of whether or not the tax applies to delivery charges made in connection with 
property sold for a delivered price or where delivery is by the facilities of the retailer, paragraph (d) 
does not, however, govern the taxability of delivery charges.  

 
When property is sold for a delivered price, the tax will not apply to the charges for 

transportation provided, (1) title to the property passes to the purchaser prior to the occurrence of the 
transportation for which the charges are made, and (2) the charges are separately stated, and (3) are 
for transportation from the retailer’s place of business or other point from which shipment is made 
directly to a place specified by the purchaser (ruling 58(c)).   
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The above three requirements must be met in order for the delivery charges to be 

exempt. 
 
The same requirements apply in the case of delivery by facilities of the retailer 

(ruling 58(b)). 
 
Where the purchase order, which normally is issued prior to the transportation for 

which the charge in question takes place, contains a statement of title passage which constitutes a 
provision of the contract of sale it satisfies the requirement of ruling 58(d) with respect to evidence 
of point of title passage.  However, in order for the transportation charges to be exempt the 
requirements of ruling 58(b) or (c) outlined above, also must be satisfied. 

 
As a further point, if it is the intention of the parties that title pass prior to delivery, 

your delivery term, “F.O.B. Jobsite” is inconsistent with such intention. 
 
We understand that presently your products are sold for a delivered price which is 

the basis for the sales tax.  We assume that delivery charges are not separately stated.  In the event 
that you change your procedure to show separately stated delivery charges, and the deliveries are by 
your own facilities you, no doubt, are aware that you will incur liability for the transportation tax.  
Our files indicate that you have been issued a transportation tax permit.  (Transportation Tax 
ruling 1415 enclosed for your reference.) 

 
Should you have any further questions, feel free to write. 
 

Very truly yours, 
 
 
 
Joseph Manarolla 
Tax Counsel 
 
 

JM:smb 
Enclosure 
 
bc: --- --- – District Administrator 
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