
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 

 
 

  
 
 
 

 
 

 
 

 
 
 
 

State of California Board of Equalization 
Legal Division (MIC:82) 

557.0106 

M e m o r a n d u m 

To    : 	 Ms. Karen Berlin
 Return Review Section (MIC:35) 

 Date: May 31, 1995  

From : 	 Thomas J. Cooke 
 Staff Counsel 

Subject: 	 Application of Sales Tax to Delivery Charges 
C--- C--- - SR -- XX-XXXXXX 

This office has received your memorandum dated May 18, 1995 in which you 
requested an opinion as to the taxability of separately stated transportation charges pursuant 
to the above taxpayer's contract with its customers. 

In your memorandum, you state that the taxpayer manufacturers cabinets for his 
customers.  The taxpayer builds cabinets according to the specifications supplied by its 
customers.  The taxpayer builds the cabinets in its shop and when completed, delivers the 
cabinets in its own truck to the purchaser. The taxpayer's truck is fully insured, and if for 
some reason the cabinets were damaged during delivery, the taxpayer's insurance company 
would pay for the damaged cabinets.  The retailer does not install any of the cabinets that are 
sold. 

The taxpayer does state the delivery charges separately on the invoice. The cabinets 
are delivered from the retailer's place of business directly to the purchaser. 

Regulation 1628(b)(2) provides, in part -

“... when transportation is by facilities of the retailer ..., tax applies to 
charges for transportation to the purchaser, unless (a) the transportation 
charges are separately stated, (b) are for transportation from the retailer's 
place of business or other point from which shipment is made directly to 
the purchaser, and (c) the transportation occurs after the sale of the 
property is made to the purchaser.  When the sale occurs before the 
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transportation to the purchaser commences, the tax does not apply to 
separately stated charges for the transportation. ...” 

Regulation 1628(b)(3)(D) provides, in part -

“Unless explicitly agreed that title is to pass at a prior time, the sale occurs 
at the time and place at which the retailer completes his performance with 
reference to the physical delivery of the property. ...  When delivery of the 
property is by facilities of the retailer, title passes when the property is 
delivered to the purchaser at the destination unless there is an explicit 
written agreement executed prior to the delivery that title is to pass at 
some other time.” 

Each of the contracts that you submitted for our review contains the following 
language: 

“Please indicate color, delivery date and appropriate options, sign and 
return one copy with check for one third of total.  Be advised that title to 
your completed custom cabinetry passes upon completion of the work at 
our shop.” 

It is our opinion that this language is sufficient to exclude separately stated 
transportation charges from tax under the conditions stated in your memorandum.  We do not 
believe that the taxpayer's insurance coverage on its truck is a relevant consideration. 

TJC:plh 


