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January 4, 1972 
 
 
Mr. H. C. B--- 
Manager 
Tax Department 
The N--- C--- R--- C--- 
--- & --- Streets 
---, --- XXXXX 
 
Dear Mr. B---:  
 
    SZ --- XX XXXXXX 
 

Your letter of October 22, 1971, addressed to our --- office, has been referred to this 
office for reply.  You raise a question as to the application of tax to certain transportation charges 
made by N--- on equipment rentals. 

 
As you are no doubt aware, California law provides an exclusion from the measure 

of tax liability for “separately stated charges for transportation from the retailer’s place of business 
or other point from which shipment is made directly to the purchaser…provided, that if…the 
property is sold for a delivered price, this exclusion shall be applicable solely with respect to 
transportation which occurs after the purchase of the property is made.”  [Rev. & Tax. Code 
Sec. 6011.] 

 
Our regulation 1628 “Transportation Charges” provides that: 
 
“Property is sold for a delivered price when the price agreed upon 
in the contract of sale includes whatever cost or charge may be 
made for transportation of the property directly to the purchaser….  
Property is not sold for a delivered price when the price is agreed 
upon and to this price is added a separately stated amount 
representing the cost or charge for transportation of the property 
directly to the purchaser and any increase or decrease in the actual 
cost of transportation is borne by or credited to the purchaser.”  
[Para. (b)(1).] 
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“When a sale is made by lease, the sale occurs upon the transfer of 
possession or granting of the right of possession of the property by 
the lessor to the lessee or other person at his direction.”  
[Para. (b)(3)(B).] 
 
In your letter you indicate that, “In the particular type of charges involved which we 

classify as an ‘agreed freight charge,’ we are merely being reimbursed by our customers through the 
terms of the contract for this additional cost of doing business in the various states….”  Several 
sample rental contracts have been forwarded to us for our consideration 

 
According to the “Terms and Conditions” of your “Full Service Equipment Rental 

Contract”: 
 
“Lessee agrees to pay, in addition to the rental charges set forth, a 
freight charge at the rates stated in N---’s published Freight Charge 
Schedule for equipment of the type leased in effect on the date of 
delivery and installation of the leased equipment, such charge to be 
both from and to N---’s factories, plus any additional costs of local 
delivery and handling not included in those rates.  Such charge 
shall be invoiced and paid with the first rental payment due 
hereunder.  In the event of exercise by lessee of its option to 
purchase, that portion of the freight charge so paid representing the 
charge for return of the equipment to N---’s facilities shall be 
refunded to lessee.  [Para. 14.] 
 
“The term of the lease shall commence upon delivery and 
installation of the leased equipment.”  [Para. 2.] 
 
In our opinion this contract is not a delivered price contract.  The price of the 

equipment delivered is not fixed by the rental agreement but may fluctuate, up or down, depending 
upon the fluctuation in N---’s Freight Charge Schedule, which presumably reflects changes in actual 
freight costs.  The delivery charge would thus be excludable from the measure of tax, assuming, as 
appears to be the case, that delivery is made by other than the facilities of N---.  On the same 
assumption, local delivery charges would be excludable from the measure of tax.   

 
Tax is properly applicable to return transportation charges since the charges are 

mandatory under the agreement.  There is no specific statutory exclusion for return transportation 
charges.   

 
Under the “Computer Use and Service Agreement,” tax would not apply to 

transportation charges if delivery were by other than facilities of N---, but tax would apply if N--- 
delivered the equipment by its own facilities.  [Para. 1, 2, 7.]  Tax would not apply on return 
transportation charges.   
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Under the Electronic Data Processing Equipment Lease Contract,” the local delivery 

charges specified in paragraph 7 are not subject to tax, provided delivery is by other than N--- 
facilities. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Gary J. Jugum 
Tax Counsel 
 
 

GJJ/ab 
 
 
bc: Out-of-State – District Administrator 
 --- 
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