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February 23, 1966 
 
 
M--- E--- Company 
XXXX --- Avenue 
--- ---, CA  XXXXX 
 
Attention: Mr. D. W. P---      SR -- XX XXXXXX 
 
Gentlemen: 
 

This is in reply to your letter of February 7, 1966,  in which you request a letter ruling from 
this office on the applicability of the California sales and use taxes to certain charges for 
transportation costs which you wish to pass along to your customer in the following situation: 

 
Your customer orders certain equipment from you f.o.b. factory.  You in turn 
place an order with a midwest manufacturer for delivery to your customer f.o.b. 
factory.  The vendor-manufacturer has like goods in a Nevada warehouse as well 
as the midwest factory, and ships the goods from its field warehouse, billing you 
for freight delivery charges not only from Nevada to the customer’s specified 
shipping point but also from the midwest factory to Nevada.  You pass along both 
delivery charges to your customer, each separately stated.   
 
The question arises if either or both of the two freight charges are subject to California sales 

and use taxes. 
 
If tangible personal property is transported by facilities other than the retailer’s, 

i.e., independent contract or common carrier, etc., transportation or delivery charges are excluded 
from the measure of the sales and use taxes upon the satisfaction of two conditions; to wit, that the 
charge be for the final transportation of property to the purchaser and that the charge be separately 
stated to the purchaser. 

 
Applying our factual situation to the above rules, since you state in your letter that you pass 

delivery charges along to your customer, separately stated, that requirement would appear to be 
satisfied.  The other requirement found in ruling 58, which is explanatory of § 6012(g) of the 
California Sales and Use Tax Law, would also seem to be satisfied as to that part of the delivery 
charges to your customer which is attributable to the final transportation of the property to the 
purchaser.  For your convenience, we are enclosing a copy of both the above mentioned ruling and 
statute.  
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Accordingly, only the portion of delivery charges incurred for the shipment of the goods 
from the Nevada point of shipment directly to the consumer in California and separately stated to 
the consumer would be excludible transportation charges.  Delivery costs for the shipment from the 
midwest manufacturer’s plant to his Nevada warehouse may not be deducted from the retailer’s 
gross receipts even if the retailer separately bills his customer for them. 

 
If you have any further questions relating to this matter, please do not hesitate to write to us 

again.  
 
Very truly yours, 
 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
 
By _______________________ 
       Elliott D. McCarty 
 
 

EDM:ls 
Enclosures 
 
 
cc: --- --- – District Administrator 
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