
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
    
 

 

 

 

 

 

 
 

 557.0465STATE OF CALIFORNIA 
 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 324-8208 

 

  April 3, 1991 

Mr. L--- R--- L---
P--- N---
P. O. Box XXXX 
---, California XXXXX 

Re: 	 Application of Sales Tax to Diet Analysis 
SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. L---: 

Your letter dated February 14, 1991, requesting advise on the application of sales tax to the 
diet analysis reports which will be offered by your business has been forwarded to me for a 
response. In your letter you state as follows: 

“We are planning to offer a personal diet analysis service through the mail.  To 
take advantage of this service, a person will fill out a diet questionnaire, supplied 
by us, and send it back in along with the appropriate amount of money.  We take 
the information provided, enter it into a computer, analyze the nutrient content of 
the persons’ diet, and print out a report of several pages that summarizes and 
explains the results. The report is bound and sent back to the customer.  As part 
of the service, the customer also gets to choose a certain number of informational 
pamphlets on nutrition subjects free of charge.  If the customer wants to receive 
more pamphlets than the number of agreed ones allowed, he or she must pay an 
additional amount for them.  Finally, we intend to charge a postage and handling 
fee of about $2.00.” 

You further state that you buy the pamphlets retail from the American Dietetic Association 
based in Chicago, Illinois.   
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You have requested our advice on the following issues: 

1.	 Does sales tax apply to the charges for the diet analysis? 

2.	 Are the free pamphlets and additional pamphlets subject to sales tax? 

3.	 Does sales tax apply to the additional pamphlets which are ordered by a 
customer outside of California if you ship them directly to the out-of-state 
customer? 

4.	 For California customers, is the postage and handling fee subject to sales 
tax? 

A. 	 Sales Tax Generally 

Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax upon retailers measured by the 
gross receipts from retail sales made in this state of tangible personal property.  Although the sales 
tax is imposed upon the retailer, the retailer may collect sales tax reimbursement (usually itemized 
on the invoice as “sales tax”) from the purchaser if the contract of sale so provides.  Civ. Code 
§1656.1. All gross receipts from retail sales are presumed subject to tax until the contrary is 
established. Rev. & Tax. Code § 6091.   

B.	 Diet Analysis Reports 

There must be a sale before a transaction is subject to sales tax.  A sale means and includes 
any transfer of title or possession, in any manner or by any means whatsoever, of tangible personal 
property for a consideration.  Rev. & Tax. Code § 6006(a).  A sale also includes a transfer for a 
consideration of the title or possession of tangible personal property which has been produced or 
printed to the special order of the customer.  Rev. & Tax. Code § 6006(f).  

With respect to the diet analysis reports which you offer to the public, the critical issue is 
whether you are making sales or providing services.  You believe that you are providing a service 
and that Sales and Use Tax Regulation 1502(d) is applicable.   

Regulation 1502(d) explains when manipulation of customer-furnished information is a sale 
or is a service.  Where a data processing firm enters into a contract for the processing of customer-
furnished information, the transfer of the original information to the customer is considered to be the 
rendition of a service and is generally not subject to sales tax.  Regulation 1502(d)(1) and 
1502(d)(5)(C).  “Processing of customer-furnished information” means developing of original 
information from data furnished by the customer.  Examples of automatic data processing processes 
which result in original information are summarizing, computing, extracting, sorting, and 
sequencing. Regulation 1502(d)(5)(A). 
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It appears from your letter that when you run a computer program to prepare a diet analysis 
report, the program is not just processing information given by the customer.  Rather, we assume 
that the program is giving additional information and advice to your customers based upon the data 
supplied by them. Therefore, these activities do not fall within the provisions of 
Regulation 1502(d). 

It does appear, however, that your diet analysis reports should be classified as a service. 
Sales and Use Tax Regulation 1501, entitled “Service Enterprises Generally,” sets forth the general 
criteria for distinguishing a sale from a service.  It provides, in pertinent part, as follows: 

“The basic distinction in determining whether a particular transaction involves a 
sale of tangible personal property or the transfer of tangible personal property 
incidental to the performance of a service is one of the true object of the contract; 
that is, is the real object sought by the buyer the service per se or the property 
produced by the service.  If the true object of the contract is the service per se, the 
transaction is not subject to tax even though some tangible personal property is 
transferred….” 

“When a transaction is regarded as a sale of tangible personal property, tax 
applies to the gross receipts from the furnishing thereof, without any deduction on 
account of the work, labor, skill, thought, time spent, or other expense of 
producing the property.” 

As long as a diet analysis report is not a “canned” report but rather represents specific 
analysis performed by a computer program upon the information a customer submits, it is our 
opinion that your charge for the diet analysis report is a charge for a service and not for tangible 
personal property.  Thus, that portion of the charge which is for the work and services that go into 
producing the report and for the paper and ink upon which the report is printed is not subject to tax. 
Note, however, that your are the consumer of the paper and ink upon which the reports are written 
and your purchases of such items are taxable.   

C. Pamphlets  
 
We do not agree that the informational pamphlets which you provide with the reports are 

free.  You do not offer such pamphlets free of charge to a person who does not contract for your 
nutritional information services, and you intend to charge your customers for additional pamphlets.   
Therefore, we consider part of the amount you charge a customer for the diet analysis service as a 
charge for the pamphlets.  This is a taxable sale of tangible personal property, and you should 
measure the tax by the amount you would charge a customer who was ordering the pamphlets as 
additional pamphlets.  We agree with you that the additional pamphlets are subject to sales tax.   
Given our conclusion that you are making retail  sales of the pamphlets, you may buy all of your  
pamphlets from the American Dietetic Association for resale.   
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D.	 Out-of-State Shipments 

Gross receipts from pamphlets sold to customers outside of California are not taxed if the 
interstate sales exemption set forth in Revenue and Taxation Code section 6396 applies.  A retail 
sale is eligible for this exemption if all of the following requirements are met: 

1.	 There must be a contract of sale which requires that the tangible personal 
property be shipped to a point outside the state, and such property must, in 
fact, be shipped outside the state.  The contract of sale may be oral or 
written. 

2.	 The tangible personal property may not be delivered to the purchaser in 
California before being shipped outside the state. 

3.	 The tangible personal property must be shipped by the retailer by facilities 
operated by him or by delivery by the retailer to a carrier, customs broker, 
or forwarding agent, whether hired by the purchaser or not, for shipment 
to such out-of-state point.  Shipments by the U.S. postal service meet this 
requirement.   

Those sales of pamphlets to out-of-state customers which meet all of the above requirements 
are exempt from sales tax.   

Transportation Charges 

The sales tax imposed by Revenue and Taxation Code section 6051 is measured by gross 
receipts. Gross receipts include the cost of transportation of the property except as excluded by 
statute.  Rev. & Tax. Code § 6012(a)(3).  Thus, transportation charges are taxable unless specifically 
excluded by statute.   

The exclusion requirements are set forth in Revenue and Taxation Code section 6012(c)(7). 
Assuming that your business is not delivering the pamphlets by its own transportation facilities, a 
transportation charge is not taxable if: 

E. 	

1. 	 The transportation charge is separately stated in an invoice, bill, statement, 
contract, etc.; 

2.	 The transportation charge does not exceed your cost for the transportation; 
and 

3.	 The transportation is from your business or other point from which 
shipment is made directly to the purchaser.   
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If a separately stated charge is designated “postage and handling,” only that portion of the charge 
which represents actual postage may be excluded form the measure of tax under this exclusion. 
Regulation 1628(a).  With respect to a handling charge, all of it is presumed taxable unless you keep 
sufficient records showing which part of the charge represents handling for the diet analysis report 
and which part represents handling for the taxable pamphlets.   

If we can be of further assistance, please do not hesitate to write to us again.   

Sincerely, 

Elizabeth Abreu 
Tax Counsel 

EA:cl 


