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     May 9, 2006 
 
 

 Executive Director   

 
 
Ms. S--- D--- 
Office Manager 
P--- U--- Equipment Co. 
P. O. Box XXX 
--- ---, CA  XXXXX 
 
Dear Ms. D---: 
 
  Re:  SR -- XX-XXXXXX 
 
 This is in response to your letter dated October 21, 1993, in which you ask how tax 
applies to freight charges.  You state: 
 
  "We are located in --- ---, CA and receive an order from San 

Francisco.  We call our factory in Texas and they direct ship it to 
our customer.  Since the merchandise did not go to us first is the 
freight taxable or not?  We do always show freight as a separate 
billing portion on our invoices." 

 
 Sales tax is imposed on all retailers measured by their gross receipts from retail sales of 
tangible personal property in this state, unless the sales are specifically excluded from tax by 
statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  The exclusion relevant to your questions is explained in 
Regulation 1628 (a copy of which is enclosed).   
 
 If the transportation is not by your own facilities (e.g., by common carrier) and you do 
not sell the property for a delivered price (explained further in Reg. 1628(b)(1)), tax does not 
apply to your charges for transportation: (1) if they are separately stated on a document such as a 
retailer's invoice; and (2) if the property is transported directly to the purchaser.  The amount 
excluded from tax cannot exceed the cost of such transportation.  (Reg. 1628(a).)  If the property 
is transported by your own facilities or is sold for a delivered price, then the freight charges are 



Ms. S--- D--- -2- May 9, 2006 
SR -- XX-XXXXXX  557.0564 
 
 

taxable unless the requirements above are satisfied and the charges are for transportation 
occurring after the sale of the property is made to the purchaser.  When the delivery is by your 
own facilities, the amount that can be excluded from the measure of tax cannot exceed a 
reasonable charge for transportation.  (Reg. 1628(b)(2).)   
 
 In summary, based on your statement that your factory ships the merchandise directly to 
your customer and that the freight charges are always listed separately on your invoice, those 
separately stated transportation charges not exceeding your costs, are not taxable if you transport 
the merchandise by common carrier and you do not sell it for a delivered price.  In addition, if 
the merchandise is transported by your own facilities or sold for a delivered price, your 
separately stated transportation charges, not exceeding a reasonable charge, are not taxable if the 
charges are for transportation after the property is sold to the purchaser.    
 
 If we can be of further assistance, please do not hesitate to write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Rachel M. Aragon 
Staff Counsel 
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bc:  --- --- - District Administrator (--) 


