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Ms. REDACTED TEXT 
COMPANY A 

Re: REDACTED TEXT 
Sales to U.S. Government 

Dear Ms. REDACTED TEXT: 

I am responding to your letter dated February 7, 1994, to the Legal Division.  You ask for 
a ruling as to whether or not you may accept an exemption certificate under Regulation 1667 from 
COMPANY B, a United States Government Contractor.  We note that the Board staff cannot issue 
tax rulings; only the Board itself may do that.  However, we can give you our opinion regarding 
the correct application of tax to a given set of facts.  

COMPANY B has represented to you that the materials it is purchasing are "for the use of 
the U.S. government" and so exempt from sales or use taxes.  You attached to your letter a copy 
of a "U.S. Tax Exemption Certificate" which the government agency in question (REDACTED 
TEXT) issued to COMPANY B, and which COMPANY B is presumably using as support for its 
claim of exemption. 

OPINION 

A.  Sales and Use Tax Generally. 

In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all retailers 
for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless otherwise noted, 
all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  A "retail sale" means a sale for 
any purpose other than resale in the regular course of business in the form of tangible personal 
property.  (§ 6007.) 

"It shall be presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is 
established.  The burden of proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail 
is upon the person who makes the sale unless he takes from the purchaser a certificate to the effect 
that the property is purchased for resale."  (§ 6091.) 

Persons engaged in the business of rendering services are consumers, not retailers, of the 
tangible personal property which they use incidentally in rendering the service.  Tax thus applies 
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to sales of the property to them.  (Reg. 1501.)  They may not buy such materials for resale. 

B.  Sales to Persons Contracting with the United States. 

The case of Aerospace Corp. v. S.B.E. (1990) 218 Cal.App.3d 1300 altered this rule in the 
case of persons rendering services to the United States.  The court declared that tax does not apply 
to sales of materials to such persons.  Under this rule, such persons may buy materials for resale 
to the federal government if their federal contracts contain certain clauses passing title to the 
property to the United States prior to use by the purchasing contractor, whose following resale to 
the United States is exempt from tax under Section 6381.  There is no exemption for purchases for 
use by the United States. 

Contractors performing work for the Federal Government are generally not agents of the 
government.  (U.S. v. New Mexico (1972) 455 U.S. 720.)  As a result, they may not buy property 
"on behalf of" the United States.  For the sale to them to be free of tax, they must purchase the 
property for resale. 

A sale for resale is not, strictly speaking, exempt from tax but rather is excluded from the 
operation of the Sales and Use Tax Law.  Though COMPANY B's sales to the United States may 
be exempt from tax under Section 6381, for COMPANY A's sales of the materials to it to not be 
taxable, it must certify to COMPANY A that it is purchasing the materials for resale.  The 
certificate must specifically state that COMPANY B is purchasing for resale.  The use of 
terminology like "exempt" is not acceptable.  (Reg. 1668(b)(1)(D).)  COMPANY A may therefore 
not rely on this exemption certificate to relieve it from the duty of paying tax on these sales. 

The fact that this is an invalid use of an exemption certificate does not automatically mean 
that tax applies to these sales.  Under the Aerospace rule, if COMPANY B's contracts with the 
United States contain the required title-passage clauses then it may purchase the materials at issue 
ex-tax for resale by presenting COMPANY A with a resale certificate substantially conforming to 
the requirements of Regulation 1668.  As you do not provide any information on that issue (you 
probably do not have it), I cannot render an opinion on that point. 

For your information, I have included a copy of Regulation 1668.  I hope the above 
discussion has answered your question. If you need anything further, please do not hesitate to write 
again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

Enclosure: Reg. 1668 
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