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(916) 445-5550 
 

March 5, 1990    
 

Dear ______, 
 
 This is in response to your letter dated January 23, 1990.  Your former subsidiary, ______ 
Construction Company, was assessed additional sales tax in a recent audit.  This liability arose by 
virtue of a subcontract ______ had with ______, a prime contractor for the United States 
Government. 
 
 In its contract with ______, ______ certified: “that the tangible personal property purchased 
from ______ Construction Co. on our Contract No. ______ which will be “Machinery and 
Equipment” as defined in Regulation 1615 [sic] of the California State Board of Equalization, will 
be resold by us in the form of tangible personal property to the United States Government.” 
 
 Regulation 1521, a copy of which was attached to the audit report provided to you, is the 
regulation that governs this subject (Regulation 1615 was incorporated into Regulation 1521 in 
1976).  ______ and its subcontractors were United States construction contractors with respect to 
______ contract with the United States government.  (Reg. 1521(a)(3).)  A United States 
construction contractor is a retailer of machinery and equipment furnished in connection with the 
performance of a construction contract with the United States government.  (Reg. 1521(b)(1)(B).)  If 
you had furnished machinery and equipment pursuant to your contract with ______, then you would 
have been regarded as selling that machinery and equipment to ______ for resale to the federal 
government.  No tax would apply to your sale since your sale would have been a sale for resale. 
 
 However, as stated in the audit report, the auditor concluded that you had purchased 
materials and fixtures ex tax and used those materials and fixtures in connection with the 
performance of the contract with the United State government.  (For purposes of construction 
contracts, “materials,” “fixtures,” and “machinery and equipment” are defined in subdivision (a) of 
Regulation 1521.)  As discussed in subdivision (b)(1)(A) of Regulation 1521, United States 
construction contractors are regarded as consumers of materials and fixtures which they furnish and 
install in performance of contracts with the United States government.  Since you purchased the 
materials and fixtures ex tax, use tax measured by purchase price applied to your use on the material 
and fixtures in performance of the construction contract. 
 
 We note that the provision from the contract quoted above states that ______ would 
purchase for resale such property that is regarded as machinery and equipment for purposes of sales 
and use tax.  We also note that the other provision from the contract that you have provided us states 
that the contract is based on resale to the government.  The parties apparently believe that the items 
______ furnished and installed were machinery and equipment.  Our audit staff disagrees, 
concluding that these items were materials and fixtures.  If you disagree with this conclusion, you 



 
 

 

may file a petition for redetermination within 30 days from the date of mailing to you the Notice of 
Determination, or you may file a claim for refund after paying the amount assessed. 
 
 If you have further questions, feel free to write again. 
 
        Sincerely, 
 
 
        David H. Levine 
        Tax Counsel 
 
DHL:wak 
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