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April 30, 1980 

Gentlemen: 

Re: U.S. Construction Contract 

This is in response to your letter of April 11, 1980 addressed to Mr. Robert Nunes.  You seek 
clarification of the application of tax under your contract with Begin deleted text REDACTED 
TEXT End deleted text, the prime contractor on a contract with the U.S. Department of Energy 
(DOE).  The jobsite is in California.  The documents submitted did not include detailed work 
description or specifications; however, the application of tax can be stated in general terms.  

The project to be built is a geothermal pumping and gravity-head energy conversion system.  
The prime contract calls for Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text to undertake 
an experimental research project for DOE, and to act as field operator on the project as 
furnished and installed by you.  Your firm is not an employee, agent or representative of 
either  Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text or the U.S. Government under the 
contract.  Your contract with Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text  is a cost-
plus-a-fixed-fee type contract. 

From the Statement of Work, marked Exhibit A, it is apparent that the energy conversion 
system to be furnished and installed by you constitutes an improvement to real property within 
the meaning of Regulation 1521 (copy enclosed) which governs the application of tax to 
construction contracts (see subsection (a)(1)(A)). 

Your firm would be a “United States construction contractor” under subsection (a)(3), and tax 
applies as set forth in subsection (b)(1), dependent on whether the property used in the 
construction is “Materials and Fixtures” under (b)(1)(A), or is “Machinery and Equipment” 
under (b)(1)(B).  These terms are defined in (a)(4), (a)(5), and (a)(6), and typical examples in 
each category are listed in the appendices on continuation page 6.  It appears that the items to 
be installed consist principally of materials and fixtures. 

Paragraph (c) of your contract provides that title to all property purchased by you, the cost of 
which is reimbursable as a direct item of cost, shall pass to and vest in the Government upon 



delivery by your vendor.  The paragraph further provides that such vested title shall not be 
affected by incorporation in or attachment to non-Government property, nor shall any such 
Government property “become a fixture or lose its identity as personality (sic)” by reason of 
affixation to any realty.” 

Contrary to the advice of Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text in its letter of 
January 8, 1980, sales tax does apply to the purchase of a U.S. construction contractor for use 
in effecting improvements to real property in California, notwithstanding the contract language 
above quoted.   Tax would apply even if the contract stated that the purchases were made by 
you as an “agent” of the Government. 

The authority for this rule is California Revenue and Taxation Code (R&T) Section 6007.5, which 
declares that such as purchase is a retail sale, and R&T Section 6384 which provides that the tax 
applies to the sales of property to contractors purchasing tangible personal property “either as 
agents of thee United States or for their own account and subsequent resale to the United 
States” when the purchase is for use as contemplated in your contract, i.e., construction of real 
property improvements in this State. 

Under the Regulation, (b)()(A), the U.S. contractor is the consumer, and under R&T 6007.5, the 
purchase is a retail sale.  The sales tax is imposed upon the retailer (vendor) who sells to the 
contractor (R&T 6051).  Whether the vendor may add sales tax reimbursement to the price of 
the contractor’s purchases depends upon the terms of the agreement of sale (Civil Code Section 
1656.1).  If the contractor pays sales tax reimbursement to its vendor, it has no further sales tax 
liability to the State (Regulation 1521 (b)(1)(A).  If the contractor does not pay such 
reimbursement but purchases the property for use in performing a U.S contract to improve real 
property in California, he is liable for use tax under R&T Sections 6094 and 6201. 

The application of tax as outlined above has been sustained by the Supreme Court of both the 
State of California and the United States.  See C.R. Fedrick, Inc. v. State Board of Equalization, 
38 Cal. App. 385 cert. denied, 42 L. Ed. 2d 820, and Alabama v. King and Boozer, 314 U.S. 1, 86 
L.Ed. 3.

We trust this answers your questions; if not, please write again. 

Very truly yours, 

Margaret H. Howard 
Tax Counsel 

MHH: ba 
Cc:  Mr. D.J. Hennessy 

Mr. Robert Nunes 




