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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

February 11, 1966 

Attention: Mr. REDACTED TEXT 
Secretary-Treasurer 

Gentlemen: 

This is in answer to your letter of February 3, 1966, concerning your sales and use tax 
obligations in connection with a lump-sum subcontract to furnish and install certain equipment, 
along with other electrical work, in the construction of a U.S. Government Hospital, for the 
prime contractor. 

The enclosed copy of ruling 12 sets forth the basic application of tax with respect to U. S. 
Government Contractors.  You state that included in the equipment which you furnish are 
dictating and transcribing machines and portable doctor call units which are carried by the doctor 
in his pocket.  You subcontract this portion of the work to a third-tier contractor. 

This portable equipment which does not become affixed to real property, and which is titled 
in the U.S. Government, may be purchased for resale by the third-tier contractor, by you as 
subcontractor, and by the prime contractor whose sale to the United States is exempt from the tax.  
Such portable equipment has a different status for sales and use tax purposes than other equipment 
which is installed by any of the contractors involved in such a manner as to become a part of the real 
property.  This is the kind of property to which ruling 12 relates.  The installing contractor is the 
consumer of that property for purposes of the sales tax which applies with respect to the sale of the 
property to him. 

There is one exception, and this is that type of property which falls within the classification 
of “machinery and equipment,” and is defined and explained in ruling 12.  This property, as is the 
case with portable equipment which does not become affixed to real property, may be purchased for 
resale by each purchasing contractor, and the final sale to the United States is exempt from tax. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

cc: San Diego – District Administrator 
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