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The Legal Division has requested that I respond to your memorandum of September 4, 1991.  
You have requested advice as to whether a taxpayer is entitled to a tax refund under the case of Aerospace 
Corp. v. St. Bd. of Equalization (1990) 218 Cal.App.3d 1300, 267 Cal.Rptr. 685. 

 
Mr. M--- J. M--- of D---, M--- & Associates, Inc., wrote you on August 27, 1991, and posed two 

hypothetical questions regarding situations as to when refunds would be due under Aerospace.  For the sake of 
convenience, I shall organize my opinion around these hypotheticals. 

 
OPINION 
 
A. Situation #1. 
 

Mr. M--- sets forth his first situation as follows: 
 
A manufacturer is a supplier of parts and subcontractor to U.S. Government prime contractors.  

All subcontracts are of a fixed price type.  None of the contracts have the progress payments clause, either by 
direct inclusion or by FAR clause reference number.  However, all parts are sold to prime contractors whose 
contracts do contain the progress payments clause.   

 
“Question:  Are the overhead purchases of the manufacturer, the costs of which are allocated to the prime 

contractors whose contracts do contain the progress payments clause, exempt from sales/use 
tax, even though the subcontracts do not contain the clause?” 

 
FAR 52.232-16 requires that a progress payments clause be inserted into all fixed-price 

contracts.  That clause, in sub-paragraph (d), sets forth when title to the property for which the progress 
payment is made passes to the government.  Sub-paragraphs (d)(1) & (2) provide that title to the property for 
which the progress payments are made passes immediately upon execution of the contract for property acquired 
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or produced before that date, otherwise upon the date the property is or should have been properly allocable or 
chargeable to the contract under sound and generally accepted accounting principles and practices.   

 
FAR Part 52, among other things, gives instructions for using provisions and clauses in 

government contracts and also sets forth those clauses.  (FAR §52.000.)  Under Aerospace, those clauses must 
be inserted into the contract for title to pass to the United States prior to use by the contractor and so to qualify 
for the Section 6381 exemption.   

 
This first hypothetical of Mr. M---’s concerns overhead materials which the manufacturer who 

supplies the government contractor purchases for its own use.  The facts state that there are no clauses such as 
the progress payments clause discussed above, and we may assume that there are no other clauses which operate 
to pass title to the overhead materials to the govenrment contractor prior to ist use by the manufacturer.  The 
fact that the manufacturer allocates all or a portion of those purchases to a contract with a government supplier 
does not, in itself, operate a a title-passage method.  Tax applies to sales of tangible personal property, including 
overhead materials, to persons who purchase it for the purpose of use in manufacturing tangible personal 
property and not incorporating it into the property to be manufactured.  (Reg. 1525(a).)  Therefore, sales to the 
manufacturer of overhead materials which it will consume in pursuance of its contract with a government 
contractor are subject to tax when the requisite titl-passage clauses are absent. 

 
B. Situation #2. 
 

Mr. M--- sets forth his second situation as follows: 
 
An aerospace company makes rockets for the U.S. Government and performs other function 

under various U.S. Government supply contracts.  100% of the company’s workd is for the U.S. Government.  
Nothing is done for commercial enterprises.   

 
This company has ten contracts.  All ten contracts are prime government contracts.  Eight 

contracts are fixed price contracts.  Two are cost plus contracts.  The two cost plus and six of the eight fixed 
price contracts are qualified government contracts.  The two remaining fixed price contracts do not have the 
“Progress Payments” title clause, FAR paragraph number 52.232-16.  HOWEVER, both of these contracts are 
handled in the exact same manner as the fixed price contracts that specifically contain the “Progress Payment” 
clause.  That is, all 10 contracts are managed by the same cost accounting systems and contract costs are 
charged to the government monthly.  Progress payments are made. 

 
“Questions:  Because all work performed by the company is 100% U.S. Government contracted for and, 

furthermore, the tow contracts in question are de facto treated as contracts containing the 
progress payments clause, are the overhead materials purchased, the costs of which are 
allocated to an overhead expense account and then allocated to the two contracts, exempt 
from sales/use tax?” 

 
Here we are discussing the party directly contracting with the federal government.  This is the 

situation covered by Regulation 1618.  Although that regulation was declared invalid by the Aerospace court 
(Ibid., at 1315) and is currently being revised, the court’s decision therein concerned only the second sentence 
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of sub-division (b)(2) regarding allocation of purchases of overhead materials to cost centers not exclusively 
involved in government contracts.  The court held that that section violated Revenue and Taxation Code Section 
6381 because it conflicted with the terms of the government contract.  (Ibid., at 1315.)  It is our position that the 
court left the remaining principles embodied in the regulation intact.  They are therefore still applicable to 
federal government contracts. 

 
Sub-division (b)(2) provides that “where the entire overhead material allocated is allocated 

exclusively to cost centers … involved only in federal government cost reimbursement and/or fixed-price 
contracts with a progress payments clause during the period of such allocation, for a complete reporting quarter, 
title to the property will pass to the united States prior to use by the contractor and the puchase an duse of the 
property by the contractor is nontaxable.”  The facts state that 100% of the manufacturer’s contracts are with the 
federal government and all but two have a progress payments clause as required by FAR 52.232-16.  Therefore, 
the manufacturer’s purchases of overhead materials are considered to be sales to the United States except for 
those materials allocated to the two contracts which do not have in appropriate progress payment clauses.  
Purchases of those materials remain subject to tax. 
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