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December 18, 1992 

 
Ms. W--- C--- 
Sales Tax Supervisor 
[Name 1] 
--- --- --- 
--- ---, MN  XXXXX 
 
Dear Ms. C---: 
 
 This is in response to your letter dated November 18, 1992 regarding the application of 
tax to your charges for repairs to vehicles owned by, or leased to, [Name 2].  [Name 2] refuses to 
pay tax or tax reimbursement to you based on the case of Aerospace Corporation v. State Board 
of Equalization (1990) 218 Cal.App.3d 1300.  [Name 2] characterizes that case as having held 
that contractors are exempt from sales and use taxes added to the cost of materials and supplies 
purchased for overhead accounts which are then allocated to federal government contracts 
containing title provisions.  As a result of this decision, it states: 
 

“[Name 2] S--- & D--- has become exempt from California sales and use tax for 
purchases except the following: 

 
(1) Purchase of capital assets and improvements to real property, 

 
(2) Lease/rentals of tangible personal property.” 

 
 [Name 2]’s has a basic misunderstanding of the Aerospace case.  That case provided no 
exemption whatsoever for sales of property to persons such as [Name 2] who consume that 
property in the performance of contracts with the United States.  Rather, that case relates to 
whether certain sales to persons performing contracts for the United States are sales for 
consumption by the contractor (i.e., retail sales) or instead are sales to the contractor for resale to 
the United States. 
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 When a person purchases tangible personal property that the purchaser will consume in 
the performance of its contract with the United States, that sale of property to the contractor is 
subject to sales or use tax.  (See, e.g., Rev. & Tax. Code § 6384.)  On the other hand, only retail 
sales are subject to sales or use tax.  (Rev. & Tax. Code §§ 6051, 6201.)  Thus, if [Name 2] were 
reselling property to the United States prior to any use by [Name 2], the sale to [Name 2] would 
not be subject to tax because it would not be a retail sale.  (Rev. & Tax. Code § 6007 (retail sale 
is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business), Reg. 1668.)  If this 
were the case, [Name 2]’s sale to the United States would, of course, be exempt from sales or use 
tax.  (Rev. & Tax. Code § 6381.)   
 
 The Aerospace case examined the Board’s Regulation 1618.  The regulation provided 
that, regardless of the provisions of a person’s contract with the United States, certain overhead 
materials would not be regarded as resold to the United States for purposes of sales and use tax.  
The challenged portion of Regulation 1618 stated: 
 

“If ‘overhead materials’ are charged to an expense account which is then 
allocated to various locations, cost centers or contracts, some of which are not 
exclusively engaged in cost reimbursement contracts and/or fixed-price contracts 
with a progress payments clause, it will be considered that title did not pass to the 
United States prior to use of the property, and tax will apply with respect to the 
purchase or use of all the property charged to the overhead expense account, 
unless the overhead item is specifically accounted for as being charged to a 
specific contract, pursuant to the terms of which title passes to the United States 
prior to the use of the item, through some type of requisition, work order or 
similar accounting device.” 

 
 In effect, what this provision stated was that if a contractor charged the cost of a light 
bulb in such a way that part of the cost was allocated to a contract with the United States which 
passed title prior to any use by the contractor and part of the cost was not allocated to such a 
contract, we would generally not have regarded the contractor as reselling part of the light bulb 
to the United States prior to any use by the contractor. 
 
 Even before the Aerospace decision, however, Regulation 1618 regarded property as 
resold to the United States prior to any use by the contractor when the cost of that property was 
entirely allocated to a qualifying contract or contracts.  For example, if all of a  contractor’s 
business was pursuant to contracts with the United States which included the relevant title 
passage provisions, and all of that contractor’s overhead expenses were allocated to such 
contracts, the Aerospace decision would have had no effect on that contractor’s business since 
Regulation 1618 already provided that such property was purchased for resale to the 
United States.  If the cost of a particular item or items was allocated to a specific contract under 
which title passed to the United States prior to any use by the contractor, that contractor was 
regarded as purchasing the property for resale. 
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 The court in Aerospace concluded that the portion of Regulation 1618 quoted above was 
invalid when it conflicts with the terms of a person’s contract with the United States.  The 
contract that Aerospace had with the Air Force provided that title to the subject property passed 
to the United States prior to any use of that property by Aerospace.  The court held that the 
Board’s regulation could not disregard this title provision clause and that the property was 
therefore regarded as sold to Aerospace for resale to the United States.  In effect, the court 
concluded that if the contractor’s contract with the United States provided that the United States 
would purchase only one-half of each light bulb the contractor used to illuminate its work area, 
then the United States did in fact purchase one-half of each light bulb.  The sale to Aerospace, 
which the Board had regarded as a taxable retail sale, was therefore not subject to sales or use 
tax since it was a sale for resale.  Aerospace’s sale to the United States was, of course, exempt 
from sales tax. 
 
 The Aerospace case did not alter the only basis upon which a person may purchase 
property for resale, that is, that it will resell the property prior to any use.  In order to come 
within the Aerospace case with respect to the purchase of any property, the purchaser must show 
that it resells such property to the United States prior to any use. 
 
 If a vehicle you repair for [Name 2] is registered to the United States, then property you 
install on that vehicle would usually be the property of the United States unless the government’s 
contract with [Name 2] provides that [Name 2] is entitled to remove that property at the end of 
[Name 2]’s contract with the United States.  Therefore, property installed onto a vehicle 
registered to the United States would normally be regarded as purchased by [Name 2] for resale 
to the United States.  If any if the transactions were of this type and if [Name 2] issued you a 
timely and valid resale certificate when purchasing such property, we would regard you as 
having accepted that certificate in good faith, and you would be relieved of liability for sales or 
use tax.  However, my understanding is that none of the transactions were of this type. 
 
 We might reach a different conclusion when you perform repairs on a vehicle registered 
to [Name 2].  If the vehicle is owned by [Name 2] at the time of the repairs and will be owned by 
[Name 2] at the end of its contract with the United States, it does not appear that [Name 2] would 
be purchasing the parts which become part of that vehicle for resale to the United States.  Rather, 
it appears that [Name 2] would merely be consuming those parts in the performance of its 
contract with the United States.  A general title provision in the contract with the United States 
would not necessarily pass title to such parts to the United States.  On the other hand, if 
[Name 2]’s contract with the United States clearly and specifically provides for passage of title 
to such parts to the United State prior to any use by [Name 2] notwithstanding [Name 2]’s 
ownership of the vehicles, under the logic of the Aerospace case that title passage provision 
would be controlling and we would regard [Name 2] as having purchased such parts for resale. 
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 A similar analysis is applicable to your repairs of vehicles that you lease to [Name 2].  I 
assume that you are either collecting use tax measured by rentals payable from such leases or 
made a timely election to report and pay sales tax reimbursement or use tax measured by the cost 
of such vehicles.  When you perform repairs on vehicles that you lease to [Name 2], it does not 
appear that [Name 2] would be passing title to the parts installed during the repairs to the United 
States under a general title passage provision. 
 
 As noted above, the relevance of the Aerospace case is that it held that the terms of a 
contract with the United States are controlling.  As relates to your inquiry, the critical question is 
whether the applicable contract between [Name 2] and the United States passes title to the 
property in question to the United States prior to any use of the property by the contractor.  
When a contractor’s contract with the United States passes title to property prior to any use of 
the property by the contractor, even if that passage of title makes no practical sense (e.g., one-
half a light bulb or parts on a vehicle owned by [Name 2]), that title passage provision is 
controlling and the contractor is regarded as having purchased the property for resale. 
 
 As you know, all your sales are presumed to be taxable retail sales until you establish 
otherwise.  (Rev. & Tax. Code §§ 6091, 6241.)  In order to avoid liability for sales tax or for 
collection of use tax with respect to your sales of tangible personal property in California or for 
use in California you must prove that the property was actually resold prior to use unless you 
take a timely and valid resale certificate in good faith.  If you accept a timely and valid resale 
certificate from [Name 2] with respect to the sales in question, and you accept that certificate in 
good faith, you will be relieved of liability for sales tax or for collecting use tax.  If there were 
any tax applicable to such transactions, we would look to [Name 2].  (Reg. 1668.)   
 
 You did not include a seller’s permit number in your letter.  Please telephone and provide 
us with the applicable account number so that we can place this correspondence in the correct 
file.  (If neither my secretary nor I answer, please simply give the account number to the person 
who answers and ask him or her to give me the message.)  If you have further questions, feel free 
to write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
David H. Levine 
Senior Tax Counsel 
 

DHL:es 
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Ms. W--- C--- 
Sales Tax Supervisor 
[Name 1] 
--- --- --- 
--- ---, MN  XXXXX 
 
Dear Ms. C---r: 
 
 In a letter dated December 18, 1992, I responded to your inquiry regarding the 
application of tax to certain repairs of vehicles.  We have reexamined one of the conclusions in 
that letter and believe that clarification is necessary. 
 
 In the December 18, 1992 letter, I analyzed the basis for a United States supply 
contractor to purchase items extax.  As I explained, there is no exemption for property consumed 
by such a contractor on a federal contract, but the contractor may be entitled to purchase 
property extax for resale to the United States (the sale by the contractor to the United States 
would be the exempt sale).  I also explained that the case of Aerospace Corporation v. State 
Board of Equalization (1990) 218 Cal.App.3d 1300 did not change this analysis, but did make 
clear that the terms of a contract with the United States are controlling. 
 
 In my previous letter, I considered vehicle repair contracts involving the sale of parts, 
under circumstances where the United States might not own the vehicles being repaired.  I had 
concluded that a general title passage provision between [Name 2] (the person purchasing the 
parts) and the United States would not necessarily pass title to the United States to parts installed 
on vehicles not owned by the United States and that a clear and specific title passage provision 
covering such parts might be necessary to regard [Name 2] as having purchased the parts for 
resale to the United States. 
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 Although this analysis is correct, it has been pointed out to me that my statement that a 
general title passage provision “would not necessarily pass title to such parts to the United 
States” can be read as saying that such a general title passage provision “would not pass title.”  
As noted in my previous letter, the terms of a contract with the United States regarding title 
passage are controlling “even if that passage of title makes no practical sense.”  Thus, when 
[Name 2] and the United States have a contract containing a general accelerated title passage 
provision, if [Name 2] and the United States understand that provision as applying to parts 
purchased by [Name 2] and installed onto vehicles not owned by the United States, we will 
recognize those parts as having been purchased by [Name 2] for resale to the United States.  As 
explained in my previous letter, if you take a timely resale certificate in good faith from [Name 
2], then you will be relieved of liability for tax on your sale of parts and, if any tax were 
applicable, we would look to [Name 2].  Under such circumstances, assuming [Name 2] 
purchased such parts for resale under a contract with a general accelerated title provision, it 
could establish that it and the United States understood the general provision as covering such 
parts by establishing that it and the United States accounted for the parts in that manner.   
 
 I hope this clarification is helpful.  If you have any questions, feel free to contact me.   

 
Sincerely, 
 
 
 
David H. Levine 
Senior Staff Counsel 
 

DHL:cl 


