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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

May 8, 1967 

Dear Mr. REDACTED TEXT, 

We regret our delay in responding to your letter of December 20, 1966.  Mr. John Quick, District 
Principal Auditor of the Los Angeles area, has since forwarded the letter to our legal staff for direct 
reply to you.  

It is our understanding that your client, “S” (herein, taxpayer) entered into a cost-reimbursement 
contract with the U.S. Government on June 16, 1966.  We assume that the taxpayer purchases 
equipment and materials to be used under the contract, ex tax for resale to the U.S. Government. 
Article 18, clause (c) of the contract provides, in part, that:  

“Title to all property purchased by the contractor, for the cost of which the 
contractor is to be reimbursed as a direct item of cost under this contract, shall pass 
to and vest in the Government upon delivery of such property by the vendor.”   

Specifically, you ask whether purchases of tangible personal property under the above-described 
circumstances constitute exempt sales for resale to the U.S. Government within the meaning of 
Section 6381 of the California Sales and Use Tax Law.   

As indicated in Sales and Use Tax Ruling 13, copy enclosed, the term “cost-plus-a-fee war materiel 
contract” means a contract with the U.S. to furnish, or to fabricate and furnish, tangible personal 
property for cost in accordance with which the U.S. takes title to all tangible personal property 
purchased for use in fulfilling the contract immediately upon or prior to delivery of the property 
to the contractor, the contractor being reimbursed by the U.S. for the actual cost and the U.S. 
having control over the property from the time title is vested in the U.S.  The same principles apply 
to other cost reimbursement contracts with the U.S.   

Applying this test to the above-quoted title clause, it would appear that title to property for which 
reimbursement is paid as a direct cost passes to the U.S. Government upon delivery by the vendor, 
and, prior to any use by the contractor before his resale of the property to the Government. 
Accordingly, we believe that sales of this equipment and material under a standard cost 
reimbursement U.S. Government contract with an appropriate title clause, constitute exempt sales 
for resale under Ruling 13.   

We assume that the “other property” referred to in clause (c) of Article 18 in the subject contract 
relates to “indirect” or “overhead” materials and supplies.  Our review of the contract shows that 
indirect or overhead costs are not part of the “allowable costs” (see Article 12(2)) to be reimbursed 
to the contractor by the U.S. Government.  This conclusion stems from the fact that the contract 
states that indirect or overhead costs are not included in “allowable costs”.  We assume the initials 
“N.A.” mean “not applicable”.  Accordingly, title to this “other property” would not pass to the 
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U.S. Government pursuant to the title provision found in the third sentence of clause (c) of Article 
18.  Of course, if there are any “overhead” or “indirect” supplies acquired for use under the contract 
by the contractor, their tax status would be governed by Sales Taxes General Bulletin 59-9, copy 
enclosed. 

It should be noted that in giving our opinion, we have assumed that none of the property is 
purchased by the contractor for use in constructing improvements on or to real property.   

Very truly yours,  

E. H. Stetson  
Tax Counsel  

By Elliott D. McCarty  

EDM:ab [lb] 
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