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REDACTED TEXT 

RE: [No Permit Number] 
Government Demonstration 
Contract 

Dear REDACTED TEXT: 

I am responding to your letter dated September 25, 1995 to the Legal Division.  You 
indicate that your company (“REDACTED TEXT”) is a bioengineering research company whose 
research is funded primarily by grants, co-operative agreements, or contracts with various 
departments of the United States government.  REDACTED TEXT is currently working on a 
demonstration project to produce methane from municipal solid waste and tuna sludge, which 
methane will be used to produce electricity.  REDACTED TEXT will purchase equipment for the 
project from various vendors and will be reimbursed by the government. 

You aver that title-passage clauses in REDACTED TEXT’s contract with the government 
provide that title to the property REDACTED TEXT purchases for use on the contract passes to 
the United States prior to use by REDACTED TEXT.  You attached to your letter excerpts from 
the contract containing the title-passage clauses to which you refer. 

OPINION 

As you know, a federal contractor may purchase tangible personal property for resale to 
the United States if the contract at issue contains certain clauses which have been held to pass title 
to the United States on an accelerated basis prior to use of the property by the contractor.  Such 
purchase is excluded from sales tax.  (Rev. & Tax. Code § 6007.) The resale to the United States 
is exempt from tax under Revenue and Taxation Code Section 6381.  (See, Aerospace Corp. v. 
S.B.E. (1990) 218 Cal.App.3d 1300.)  The contract clauses at issue in Aerospace were substantially 
identical to the title clauses contained in Federal Acquisitions Regulations (FAR) 52.245-
2(c)(direct cost items)and 52.232-16(d)(indirect cost items). 

You attached to your letter portions of Modification No. 5 to Subcontract No. YAT-5-
14149-01 (undated) and Appendix B-3 to the contract, dated May 1, 1993.  The modification, in 
part, requires that REDACTED TEXT treat all government property in accordance with the 
government Property clause of Appendix B.  Clause 49 of Appendix B-3 sets forth the title-passage 
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clause at issue.  It is substantially identical to that provided by FAR 52.245-5(c).  Under this clause, 
title to items of direct cost passes to the government upon the vendor’s delivery of the property to 
the contractor.  Title to “all other property,” the cost of which is reimbursable as an item of indirect 
cost passes to the government upon issuance of the property for use in performing the contract, 
commencement of processing of the property for use in contract performance, or reimbursement 
of the cost by the government, whichever occurs first.  We have previously determined that, under 
the Aerospace rule, this clause provides for accelerated passage of title to items of both direct and 
indirect (i.e., overhead items) cost to the United States prior to use by the contractor.  We thus 
conclude that, under this title-passage clause, REDACTED TEXT may purchase property for use 
in performance of the contract for resale to the United States, which purchase is excluded from tax 
under Regulation 1668.  In order to qualify for the exclusion, REDACTED TEXT must timely 
issue its vendors resale certificates substantially conforming to Regulation 1668.  The following 
resale to the United States is exempt from tax under Revenue and Taxation Code Section 6381. 

For your information, I have included a copy of Regulation 1668.  I hope the above discussion 
has answered your question. If you need anything further, please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Senior Staff Counsel 

JLW:sr 

Enclosure:  Reg. 1668 
cc: Out-of-State District Administrator (OH) 
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