
 
 

 
 

 
 
 
 
 

 
 

    
     

 
 

 
 

 
 
 

 
 
 

 
 

 
 

      
  
To : 	  Mr. David Rivera, Jr. 

Staff Tax Auditor 
Fresno District Administrator 
 

 

 

State of California 
 

M e m o r a n d u m   
 

Board of Equalization 
Legal Division-MIC: 82 

570.0335  

Date: October 6, 1997 

From :    Janice L. Thurston   
  Tax Counsel    
 

Telephone:  (916) 324-2588 
CalNet: 454-2588 

Subject:	 Research and Development Credits on Federal 
Income Tax Returns 
E--- M--- Co., Inc. 
S- -- XX-XXXXXX 

This is in response to your August 26, 1997 memorandum asking whether a research and 
development credit on a taxpayer’s federal income tax return constitutes a use subject to tax.  For 
the reasons stated in this memorandum, the research and development credit does not constitute 
a use subject to tax. 

Your memorandum states that an audit of E--- M--- Co., S- -- XX-XXXXXX was 
recently completed on July 15, 1997 and the supervisor requested a legal opinion regarding the 
issue stated above before proceeding further in the appeals process, and the taxpayer concurred. 
You mentioned annotations involving depreciation and investment tax credits on federal income 
tax returns, citing Sales and Use Tax Annotation 330.1878 as an example.  You attached two 
documents from the taxpayers’ representative, R--- D---, CPA, dated June 18, 1997 and 
August 18, 1997.  The June 18 document entitled “E--- M--- Memorandum on Manufacture and 
the Sale of Product” provided information on a sale of equipment as an example of a project in 
which E--- M--- Co. receives an income tax benefit for research and development expenditures 
in the form of a deduction, while the August 18, 1997 letter discusses the research and 
development credit for federal income tax purposes.  You stated that the taxpayer has valid 
documentation that the sale of equipment is exempt from sales tax. 
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Since you have concluded that the sale by E--- M--- Co. is exempt from sales tax and 
have asked only whether the taking of a research and development credit constitutes a use 
subject to tax, I assume that you have concluded that E--- M--- Co. is not otherwise subject to 
use tax, e.g., pursuant to Regulation 1501.1 in which persons who are in the business of 
rendering services pursuant to a qualified research and development contract are consumers of 
tangible personal property which they use incidentally in rendering the service. 

A use tax is imposed on the storage, use or other consumption in this state of tangible 
personal property purchased from any retailer for the storage, use or other consumption in this 
state. (Rev. & Tax. Code § 6201.) “Use” is defined as including “the exercise of any right or 
power over tangible personal property incident to the ownership of that property . . . except that 
it does not include the sale of that property in the regular course of business.”  (Rev. & Tax. 
Code § 6009.)  The question of whether a research and development credit on a federal income 
tax return constitutes a “use” as defined in Revenue and Taxation Code section 6009 can only be 
answered in the affirmative if the events that entitle a taxpayer to a research and development 
credit are also events that necessarily involve a use of tangible personal property. 

In other areas of federal tax law, events that allow a taxpayer to take a federal 
depreciation deduction for tangible personal property necessarily involve a “use” as defined in 
Revenue and Taxation Code section 6009. In a case where horses were treated as depreciable 
assets for federal and state income tax purposes, the court, in determining that there was a 
taxable use, found that the taxpayer considered the horses to be capital assets, not property held 
for sale in the ordinary course of business “since inventory or property held for sale in the 
ordinary course of business is not subject to a depreciation allowance as a capital asset . . . .” 
McConville v. State Board of Equalization (1978) 85 Cal.App.3rd 156, 161. Therefore, in order 
for depreciation deductions of tangible personal property to be properly taken, the taxpayer must 
consider the property depreciated to be a capital asset, not property held for sale in the ordinary 
course of business, thereby making the use of depreciable tangible personal property subject to 
use tax liability, if the requirements for the imposition of use tax under Revenue and Taxation 
Code section 6201 are otherwise met. 

The taking of an investment tax credit for tangible personal property also necessarily 
involves a “use” of property. A taxpayer may obtain a federal investment tax credit under 
Internal Revenue Code section 46 (equal to the sum of the rehabilitation credit, energy credit and 
reforestation credit) based in part upon the taxpayer’s qualified investment in certain tangible 
depreciable property. Since the taking of an investment tax credit for tangible personal property 
necessarily requires that property be depreciable, there has then been a “use” of property within 
the meaning of Revenue and Taxation Code section 6009, subjecting the taxpayer to use tax 
liability if the requirements for imposition of use tax are otherwise met.  (See also, Sales and Use 
Tax Annotation 330.1878 (1/16/87).) 
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The question here presented is whether the events that allow a taxpayer to take a research 
and development credit on its federal income tax return are also events that involve a use of 
property under Revenue and Taxation Code section 6009.  Internal Revenue Code section 41 
provides an income tax credit for certain qualified research expenditures.  (Please note that the 
qualified research expenditures under Internal Revenue Code section 41 also may be eligible for 
the research deduction under Internal Revenue Code section 174.)  Unlike the events giving rise 
to depreciation deductions and investment tax credits, the events giving rise to a research and 
development credits do not necessarily involve a use of tangible personal property within the 
meaning of Revenue and Taxation Code section 6009 for the reasons set forth below. 

A taxpayer otherwise meeting the requirements of Internal Revenue Code section 41 may 
take a research credit equal to a certain percentage of its expenditures for “qualified research 
expenses” and “basic research payments.”  “Qualified research expenses” are the sum of 
“contract research expenses” and “in-house research expenses,” while “basic research payments” 
are payments made to a qualified organization for basic research.  “Contract research expenses” 
are paid to persons other than employees for qualified research, and “in-house research 
expenses” are expenses that satisfy any one of three conditions: 

1. Expenses are for wages paid or incurred to employees for qualified services 
performed by the employee; 

2. Expenses are amounts paid or incurred for supplies, which are defined as any 
tangible property, other than land or improvements to land, and other than property for which 
depreciation deductions are allowable; and 

3. Expenses are amounts paid or incurred to another person for the right to use 
computers in the conduct of qualified research. 

A research and development credit may be taken for any one or more of the qualifying 
expenditures discussed above. Since the research and development credit could be taken solely 
for an item not subject to sales or use tax, such as wages, the mere taking of a research and 
development credit on a federal income tax return does not mean that the taxpayer has made a 
“use” of tangible personal property within the meaning of Revenue and Taxation Code section 
6009. Therefore, the taxpayer’s taking of an research and development credit on a federal 
income tax return will not, by itself, constitute a “use” under Revenue and Taxation Code section 
6009. A research and development credit is unlike a depreciation deduction or investment tax 
credit involving tangible personal property which does require a “use” of tangible personal 
property in order for the taxpayer to take the income tax deduction or investment credit. 

If you have any further questions, please write again. 

JLT/cmm 

cc: --- District Administrator (--) 


