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To :	 Mr. William D. Dunn (MIC:49) Date: May 19, 1995 
Assistant Principal Tax Auditor 

From : David H. Levine Telephone: (916) 445-5550 
Supervising Staff Counsel CalNet 485-5550 

Subject:	 Section 6009.1 and Regulation 1668 

This is in response to your memorandum dated March 21, 1995.  We have discussed 
amending Regulation 1668 to explain the application of Revenue and Taxation Code section 
6009.1 in the context of extax resale inventory.  We decided, instead, to annotate the 
explanation. I note that different aspects of the rule set forth below are included in several 
annotations. (See BTLG Annots. 280.0040 (10/11/63), 280.0080 (11/22/55), 280.0360 
(7/18/50), 280.0640 (3/15/60), 295.0660 (5/21/51), 430.0190 (11/26/90), 430.0192 (11/26/90), 
432.0096 (5/17/90), 570.0438 (2/5/93), 700.0070 (9/9/91).) 

Together, the annotations cited above explain that property given away is used when title 
to the property is transferred to the donee. If the purchaser transfers title to the donee outside 
California, the purchaser is not regarded as having used the property in California and California 
use tax therefore does not apply. If the purchaser transfers title to the donee inside California, 
the purchaser is regarded as having used the property in California at that time, regardless of 
whether the property is shipped outside California, and the purchaser owes use tax if it had 
purchased the property for resale or from outside California. 

I note that there are only two possibilities in these types of circumstances: the purchaser 
must either be regarded as using the property at the time title passes (at the point of shipment) or 
as using the property when the donee receives the property.  There is at least one state, 
Louisiana, that has adopted the latter reasoning, at least with respect to shipments of catalogs to 
recipients in its state, and it imposes tax on the use of the catalogs in Louisiana under such 
circumstances.  (See D. H. Holmes Co. v. McNamara (1988) 486 U.S. 24.) California, however, 
has consistently concluded that a purchaser cannot "use" property within the meaning of our 
taxing statutes after all title, possession, and control of the property has been transferred to the 
donee. Thus, we impose tax when property is donated inside this state, even if the donation is 
accomplished by delivering the property to a common carrier for shipment to a donee outside the 
state. The reason for this is that title to the property passes to the donee at that time (cf. UCC § 
2401) and the purchaser makes a complete use of the property at the time of title transfer. 

Of course, if the rule in California were that there is no taxable use in California when 
property is donated in this state by delivering it to a carrier for shipment to a donee outside 
California, the theory would be that the use occurs upon receipt of the property by the donee. 
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Such a conclusion would mandate that we impose tax in situations where property is delivered to 
a common carrier outside California for shipment to a donee in this state.  That is, the taxable use 
must occur in one of two locations, and if we were to change our rule on the first situation, we 
would have to change our rule on the second. There is, of course, no basis to do so.1 

Our consistent and longstanding rule (over 40 years) as shown in the annotations cited 
above is that tax applies when the donated property is shipped to a donee from inside this state, 
but does not apply when the property is shipped from outside California to a donee in this state. 
However, the annotations cited above do not individually have a comprehensive statement of all 
relevant aspects of the rule related to shipments from this state, and we believe that it is 
appropriate to do so now in a single comprehensive annotation, with examples to make the 
application of the rule perfectly clear. Although some of our annotations are shorter than this 
one, its length is necessary for a comprehensive and understandable explanation.  By copy of this 
memorandum, I am asking Mr. Nunes to annotate the following: 

Withdrawals from Ex-Tax Inventory.  "Storage or use" and "stored or used" within the 
meaning of subdivision (a)(2) of Regulation 1668 is storage or use in this state.  A person who 
properly issues a resale certificate when purchasing property and thereafter uses the property 
solely outside California does not owe California use tax with respect to that out-of-state use. 
(See Regulation 1661 for the application of tax to out-of-state use of mobile transportation 
equipment which is purchased under a resale certificate for the limited purpose of leasing.) 

Storage or use includes, but is not limited to, the withdrawal of property from resale 
inventory or other extax inventory (such as property purchased from outside California without 
the payment of California use tax) for functional use in this state by the purchaser and for the 
transfer of title in this state to other persons in transactions that do not constitute sales (e.g., 
making gifts, loans, donations, and transferring marketing aids for less than 50 percent of the 
purchase price). For example: 

1. A person purchases 1000 watches under a resale certificate.  The purchaser 
withdraws 100 watches from the California resale inventory and ships them to the 
purchaser's Nevada store.  The Nevada store places 90 watches in resale inventory and 
makes a gift of 10 watches to its employees and customers.  Under these facts, the 
purchaser continues to hold the 90 watches in resale inventory, and California use tax 
does not apply. The purchaser makes a use of the other 10 watches, but that use is in 
Nevada and is not subject to California use tax. 

1If we were to change this interpretation of California's Sales and Use Tax Law, notwithstanding its over 40 years of 
consistent application, and instead taxed donations coming into this state, persons in that situation would certainly argue that we 
cannot do so.  One argument that would be forcefully asserted would be that the Commerce Clause bars such taxation.  That 
argument would fail.  (D. H. Holmes Co. v. McNamara, supra.) Thus, as noted above, taxpayers cannot have it both ways, either 
one transaction or the other is taxable.  



  
 
 

 
  2. Same facts as above except the purchaser ships the 10 watches given to its 

customers and employees from California by common carrier.  Under these facts, the 
purchaser uses the 10 watches given to customers and employees when the purchaser 
delivers the watches in California to the common carrier for shipment to donees outside 
California.  There is no interstate commerce exemption for such use because it is not a 
sale in interstate commerce.  The use in California is complete at the time of delivery to 
the common carrier.  The purchaser owes California use tax on the purchase price of the 
10 watches. 

 3. A person purchases 1000 watches under a resale certificate.  The purchaser's  
logo is on the face of 100 of the watches and, at the time of purchase, the purchaser plans 
to give these 100 watches to its employees and customers for promotional purposes.  The 
purchaser takes delivery of the 1000 watches in California and places them in its 
California warehouse. The purchaser sends all the watches to its Nevada store, and 
places 900 of them in resale inventory.  The Nevada store distributes the 100 watches 
with the purchaser's logo to customers and employees without charge.  The Nevada store 
also removes 50 other watches from Nevada resale inventory and distributes them to 
customers without charge. 
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Since the purchaser knew at the time of purchase that it would use, and not resell, 
the 100 watches with its logo, it was improper to issue a resale certificate for their 
purchase. Use tax is due on the purchase price of these 100 watches.  The remaining 900 
watches were purchased as a fungible, commingled lot, all or most of which the 
purchaser intended to resell. Since the purchaser did not know at the time of purchase 
which, if any, of the fungible, commingled lot would be withdrawn for use, the resale 
certificate was properly issued for their purchase.  The subsequent withdrawal by the 
Nevada store of the 50 watches was a use outside California and no California use tax 
applies. 

DHL:cl 

cc: 	 Mr. Glenn A. Bystrom (MIC:43) 
Mr. Robert Nunes (MIC:40) 
Mr. Dennis Fox (MIC:40) 
Mr. Jim Stillwell (MIC:40) 


