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June 9, 1995 

 

Ms. J--- K. W--- 

T--- --- ---, Inc. 

Administrative Center 

P. O. Box XXXXX 

--- ---, MO XXXXX 


Re: 	 T--- --- ---, Inc. 

  SZ -- XX-XXXXXX 


Dear Ms. W---n: 

This is in response to your letter dated March 6, 1995 regarding the application of tax to 
your sales of aircraft parts. You state: 

"We sold aircraft parts to an Oregon vendor who requested that they be shipped to 
California via common carrier for repair.  After repair they were shipped to 
Oregon via common carrier.    

"We billed California sales tax and the vendor is refusing to pay since the end use 
was not in California. We are requesting a letter from the State of California 
verifying that sales tax does not apply to this transaction." 

DISCUSSION 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.) A retail 
sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business.  (Rev. & Tax. 
Code § 6007.) When sales tax does not apply, such as when sales take place outside of 
California, the use tax, measured by the sales price of the property sold, applies to the use of 
property purchased from a retailer for storage, use, or other consumption in California.  (Rev. & 
Tax. Code §§ 6201, 6401, Reg. 1620.) 
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It appears from the information you have provided that the sale of the aircraft parts took 
place outside of California; if so, the use tax, rather than the sales tax, applies. The purchaser 
will owe use tax if the parts were purchased for use in California unless the use is exempt or 
excluded from tax by statute.   

The relevant exclusion is set forth in Revenue and Taxation  Code section 6009.1, which 
provides as follows: 

"`Storage' and `use' do not include the keeping, retaining, or exercising any right 
or power over tangible personal property for the purpose of subsequently 
transporting it outside the state for use thereafter solely outside the state, or for 
the purpose of being processed, fabricated, or manufactured into, attached to or 
incorporated into, other tangible personal property to be transported outside the 
state and thereafter used solely outside the state." 

Since the aircraft parts were brought to California for  repair and were then sent to the 
purchaser in Oregon, the repair in California will come within the section 6009.1 storage and use 
exclusion if, after the repaired parts are shipped to Oregon, they do not return to California 
during the six-month test period but are instead used solely outside this state.  (See Business 
Taxes Law Guide Annotation 570.1040 (2/3/66).) If the parts return to California, the exclusion 
does not apply. 

If you have further questions, please feel free to write again. 

Sincerely, 

Kelly W. Ching 
Staff Counsel 

KWC:cl 

cc: Out-of-State District Administrator 


