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From :  John L. Waid Telephone:  (916) 324-3828 
 Senior Tax Counsel     
 
Subject:  SR - -- XX-XXXXXX 

 [F] --- --- ---  
 

 
 I am answering your memorandum to me dated June 19, 2001.  You ask about the 
allocation of local tax revenue under the peculiar fact pattern in this case.  You set forth the 
factual background as follows: 
 

“--- --- --- ---. [F] is a subsidiary wholly owned corporation of an insurance 
company.  [F] has entered into two contracts with its parent corporation, [B]: 
Motor Vehicle Lease Contract … dated December 20, 1967 and Management 
Contract … dated January 2, 1968 both negotiated at Corporate headquarters [in] 
Los Angeles.  [The Lease Contract] establishes the lease provisions for 
automobiles leased to [F] Companies which in turn provide the leased vehicles 
free of charge to their employees who are attorney(s) and claim adjusters (Group 
A employees), but not involved in the sale of insurance.  [The Management 
Contract] identifies how the lease business activities will be conducted between 
[F] and related parties.  [F] also leases a few motor vehicles to its employees who 
are neither attorney(s) nor claim adjuster(s) (Group B employees) but conduct 
leasing activities.  Group A and B employees have the option to buy the leased 
vehicles either after 2 years of use or after reaching a number of miles on the 
leased vehicles.  [F] leases new motor vehicles only on a long term basis, but does 
not lease to the general public. 
 
“…  Automobile lease orders are taken [in] Los Angeles where --- and parent 
companies office is located.  The Board of Directors of --- Underwriters 
Association approves all vehicle lease orders.  All vehicle orders by --- are placed 
though out-of-state motor vehicle dealers who forward these to the respective 
manufacture.  The automobiles are courtesy delivered though local California 
vehicle dealers nearest to the destination of the Group A and B employees.  
However, all leased vehicles are registered in the names of respective insurance 
companies.” 
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 You indicate that [F] had been allocating local tax (use tax presumably) through the 
countywide pools from 1Q96 though 4Q97 until the Allocation Group advised it to allocate all 
local taxes to Los Angeles, where it is located.  You ask several questions about the applicability 
and allocation of local tax. 
 
 Taking the easy issues first, you indicate that the people who receive the vehicles have 
the option to purchase the leased vehicles at a reduced book value that is greater than a nominal 
value.  [F] apparently does not pay tax when the vehicles are sent to the person driving it.  Thus, 
[F]’s leases to its employees are straight-ahead leases under Regulation 1660(b)(2).  The local 
use tax derived from them should be reported to the location of the vehicle through the medium 
of the countywide pool.  When [F] sells the vehicles, the local sales tax should be reported to 
Los Angeles under Regulation 1802(a)(1). 
 
 Unfortunately, it is not possible to give you a definitive opinion regarding the leases to 
[B] at this time due to the lack of certain facts.  We agree with you that, under 
Regulation 1660(c)(1), when the lessee is not subject to use tax, the applicable tax is sales tax 
measured by the rentals payable.  As you note, [F] is leasing cars to employees of its parent 
insurance company.  [F] is a wholly-owned subsidiary of [B], an insurance company, exempt 
under the State Constitution from sales or use tax.  A parent and its wholly-owned subsidiaries 
are two separate legal persons.  (See, N. W. Pac. R. R. v. St. Bd. of Equal. (1943) 21 Cal.2d 524, 
530.)  As a result, exemptions that apply to one do not apply to the other automatically.  For the 
insurance-company exemption to apply, the tax must be levied on the insurance company itself.  
(See, e.g., Benef. Std. Life Ins. Co. v. St. Bd. of Equal. (1962) 199 Cal.App.2d 18, 22.) 
 
 [F] is not in the business of selling insurance but of leasing cars.  Thus, the insurance-
company exemption does not apply to [F].  It is liable for sales tax on these leases but only if it is 
the retailer. 
 
 Therein, as they say, lies the rub.  It is not clear who is the retailer here.  You indicate 
that [F] places its orders through out-of-state retailers who forward them to the respective 
manufacturers (presumably also out of state).  Delivery, however, is made from the stock of a 
dealer in this state.  We have previously concluded that where a licensed California dealer makes 
a “courtesy delivery” of a motor vehicle pursuant to a retail sale made by a person who is not a 
licensed California dealer, and the sale and registration is reported to the Department of Motor 
Vehicles on the Dealer’s Report of Sale form, the dealer will be liable for sales tax measured by 
the retail selling price of the vehicle.  (Annot. 580.0160 (7/17/64).)  Two things are unclear in 
the facts we have.  [F] is presumably not a licensed California dealer, but the facts do not 
indicate.  If so, then the dealer would be selling to [F] for resale and [F] would report the tax.  
Likely, the dealer reports the transfer to DMV on its report of sale, but, again, the facts do not 
say.  Neither the Lease Contract nor the Management Contract speaks to these issues. 



 
Mr. Dan Cady -3- September 10, 2001 
  580.0077 
 
 

 Therefore, if [F] is the retailer, since the Los Angeles office seems to be its lone business 
location, the sales tax revenue from these leases should be allocated to Los Angeles under 
Regulation 1802(a)(1).  If the car dealer that delivers the car is the retailer, however, the local 
sales tax revenue should be allocated to the dealer’s location under the same authority. 
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To :   Date: April 5, 2002 Mr. Dan Cady 

 Supervising Tax Auditor 
 Local Revenue Allocation Section – MIC: 27 
 

 
From : John L. Waid Telephone: (916) 324-3828 
 Senior Tax Counsel – MIC:82 
 
 
Subject:     SR - -- XX-XXXXXX 

    [F] 
 

 
 
 
 I am answering your memorandum to me dated February 8, 2002, following up on our 
earlier correspondence.  In my memorandum to you dated June 19, 2001, I indicated that if [F] 
were not a California dealer and the dealers that make courtesy deliveries for it report the sale 
and registration to DMV on their own Reports of Sale (ROS), those dealers would be liable for 
sales tax measured by the retail selling price of the vehicles. 
  
 In your memorandum, you confirmed that [F] does not have a California new car dealer’s 
license and that the dealers making courtesy deliveries for it do report the transactions to DMV 
on their own ROS'.  As a result, the dealers are considered the retailers and must report the local 
sales tax revenue derived from such sales to the cities where they are located. 
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To :        Date:   August 19, 2003 Mr. Dan Cady 

 Supervising Tax Auditor  
               Local Revenue Allocation Section (MIC:27) 
 

 
 
From :  John L. Waid Telephone:  (916) 324-3828 
 Senior Tax Counsel, (MIC:82)     
 
 

 
Subject: [F]   

Factory-Directed Courtesy Deliveries  
SR - -- XX-XXXXXX  
  
 
I am answering your memorandum to me dated May 9, 2003.  You are following up on 

our earlier correspondence. 
 
You are concerned about the conclusion of the Legal Department as expressed in my 

April 5, 2002, memorandum to you that the in-state car dealers are the retailers of the cars in the 
transactions at issue.  You questioned this conclusion regarding the leases to Group A employees 
(attorneys and claims adjusters who are not involved in the sale of insurance and are provided 
the cars free of charge). 

 
You state that your previous memorandum did not bring up that the vehicles leased to 

Group A employees were factory-directed courtesy deliveries through California dealers.  It also 
did not note that the vehicles sold to the taxpayer were not delivered from California inventories.  
The in-state dealers would likely not be considered the retailers, because they did not negotiate 
the sales of the leased cars to the taxpayer. 

 
The taxpayer currently reports use tax on these transactions.  The identity of the retailer 

controls what tax applies, who reports it, and to what local jurisdictions the local tax revenues 
should go. 

 
OPINION 
 
 You attached to your memorandum the back up memoranda for Annotation 580.0160 
(7/17/64), which reads as follows: 
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“Where a licensed California dealer makes a ‘courtesy delivery’ of a motor 
vehicle pursuant to a retail sale made by a person who is not a licensed California 
dealer, and the sale and registration is reported to the Department of Motor 
Vehicles on the Dealer’s Report of Sale form, the dealer will be liable for sales 
tax measured by the retail selling price of the vehicle.” 

 
This annotation is based on former section 6389, which required that the gross receipts from 
retail sales of motor vehicles by licensed auto dealers be included in the measure of tax for sales 
tax purposes.  (Unless otherwise stated, all statutory citations are to the Revenue and Taxation 
Code.) Section 6389 was enacted by Statutes 1963, Chapter 1858, section 5, operative October 1, 
1963.  It was repealed by Statutes 1965, First Extraordinary Session, Chapter 2, section 18, 
operative August 1, 1965.  It was substantially re-enacted as section 6282 by section 14 of the 
same bill, operative July 1, 1966.  Thus, despite the repeal of the cited statutory authority, the 
annotation still appears to be good law. 
 

In our previous correspondence, you did confirm that the dealers making the courtesy 
deliveries do report the sales of the cars to the taxpayer on their Report of Sale (ROS) forms.  As 
we understand it, the ROS doubles as the registration application.  You had also indicated that 
both the Groups A and B employees who drive the cars have the option of buying them after two 
years or a certain amount of miles are reached.  From the word “option,” we conclude that the 
taxpayer sells the cars to other persons if the drivers do not buy them.  The taxpayer qualifies as 
a lessor-retailer under Vehicle Code section 373(a), because it sells vehicles to persons other 
than the lessees or other persons designated by the lessees as the vehicles’ drivers.  It is thus 
licensed as such (presumably) under the Vehicle Code. 

 
Under Regulation 1610(b)(1)(A), sales tax applies when the retailer is, among others, a 

lessor-retailer subject to the provisions of Vehicle Code section 11615.5.  That section provides 
that it is unlawful for a person licensed under Vehicle Code section 11600 et. seq. as a        
lessor-retailer to make a retail sale of a motor vehicle without reporting and paying sales tax 
under section 6451 if he files the ROS.  The taxpayer here, though, is leasing the cars, not selling 
them, and it does not file the ROS.  Consequently, the regulation does not apply to make the 
taxpayer the retailer required to pay sales tax. 

 
Dealers, on the other hand, are licensed under Vehicle Code section 11700 et. seq.  The 

annotation is based on Vehicle Code 11713(m) (now 11713(l), which provides that it is unlawful 
for a dealer to participate in any sale of a motor vehicle reported to the DMV on an ROS without 
reporting and paying sales tax as required by section 6451.  Thus, a dealer does not actually have 
to make the sale to be liable for sales tax, as does a lessor-retailer.  The back-up memorandum 
concluded that by making the courtesy delivery and filing the ROS on a sale, the dealer 
“participated” in the sale within the meaning of the Vehicle Code and so was liable for the sales 
tax on the sale. 



 
Mr. Dan Cady -3- August 19, 2003 
  580.0077 
 
 

 
We conclude that, under this fact pattern, Vehicle Code section 11713(l) makes the 

dealers the retailers of the leased cars.  Apparently, the manufacturer is making a sale for resale 
to the taxpayer.  The Vehicle Code section does not, however, distinguish between retail sales 
and sales for resale.  Those are sales tax concepts.  Vehicle Code section 11713(l) merely says 
“sales.” Thus, we confirm our previous opinion. 

 
 Audit Manual 608.55, which defines “factory-directed courtesy delivery,” notes that 
these kinds of sales are “very often” not reported on the dealer’s ROS.  In cases where the 
delivering dealers do not report the sales on their own ROS’, the results might be different.  
Where the delivering dealer files the ROS, however, he is avowing that he made the sale.  (See, 
also, Reg. 1566(a).) 
 

We must correct a factual error in our memorandum to you dated September 10, 2001.  
There we concluded that the taxpayer was leasing cars to the employees of its parent insurance 
company.  This is not correct.  The taxpayer is leasing the cars directly to sister subsidiaries that 
in turn provide the cars free of charge to the Group A employees.  It does not, however, change 
our conclusion.  The dealers make the courtesy deliveries and report the sales on their own 
ROS’.  Under the annotation, then, the dealers sufficiently participate in the sales to require them 
to report and pay sales tax on the transactions.  Thus, the local sales tax is reported to the local 
jurisdiction in which the dealer making the courtesy delivery is located.  Use tax would not be 
due at all. 
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