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STATE OF CALIFORNIA   

STATE BOARD OF EQUALIZATION
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001 
T
 

ELEPHONE (916) 445-6450 

 
 
 
 
  March 19, 1973 
 
E--- L. B--- 
Tax and Licensing Consultant 
XXXXX --- St., Suite XXX 
--- ---, California  XXXXX 
 
Attention:   Mr. G--- E. P--- 
        License Agent 
 
Dear Mr. P---: 
 
From reading your letter of March 1 and talking to you on March 9, we understand that you are 
interested in receiving clarification concerning the sale and delivery of truck tractors and trailers 
under the circumstances related below.  We note that the purchase contracts require that the 
vehicles will be delivered by the seller outside the state and will not carry any payload from this 
state.  We also understand that your questions do not involve Section 6388. 
 
In regard to taking delivery of a truck tractor outside this state from a California dealer, your 
questions are: 
 

“1. After the vehicle has been delivered out of state by a bonified [sic], 
transporter, is the dealer required to produce evidence to the exemption of use tax, 
or is this the responsibility of the buyer?” 

 
Section 6247 basically provides that it shall be presumed that tangible personal property 
delivered outside this state to a purchaser that is a resident of California was purchased for use 
and storage in California and therefore subject to tax.  This presumption may be controverted by 
a statement in writing signed by the purchaser that the property was not purchased for use in 
California.  Upon receipt of such a statement, the retailer is relieved from the obligation of 
collecting the use tax.  Failure to receive and retain such a statement puts the burden of proof on 
the retailer to show that the property was not purchased for use in California.  In regard as to who 
is a resident, see Garrett Corp. v. State board of Equalization, 189 Cal. App. 2d 504.  There is no 
such presumption regarding purchase by nonresidents.  
 

“2. If the use tax is the responsibility of the buyer, then we can assume that 
the dealer only has to show delivery out of state by a transporter bill of lading for 
the sales tax exemption.” 
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The retailer should not only retain the bill of lading but should also retain the signed certificate 
from the purchaser regarding nonuse in the State of California.   
 

“3. If the tractor is delivered out of state to the buyer from the dealer and is 
used in interstate commerce immediately and is brought back into California 
under pay load, does this complete the exemption for sales and use tax or are there 
other qualifications to be met?” 
 

Where tangible personal property is purchased outside California, used initially outside this state 
but brought to California and thereafter used in multi-state operations, a principal use test is 
made to determine if the property was purchased for use in California.  The property is 
“principally used” in California if it is brought to this state within 90 days of the date of purchase 
and stored, used or otherwise consumed over one-half the time during the six-month period after 
the date of returning to California.  (See Western Pacific Railroad v. State Board of Equalization, 
213 Cal. App. 2d 20.)  When it is determined that the property was purchased for use in 
California, tax is due from the purchaser measured by the sales price unless otherwise exempt.  
The only possible exemption that comes immediately to mind is set forth in Regulation 
1620(b)(1), copy enclosed.  This provision simply states that if the property is purchased for use 
in interstate or foreign commerce prior to its entry into this state, and thereafter used 
continuously (6 months after re-entry into California) in interstate or foreign commerce, it will 
not be subject to California use tax.  As a general rule of thumb we use a 6-month test in 
determining whether the property is continuously use in interstate commerce.  Accordingly, if 
the vehicle is used during the first 6 months after re-entry into California continuously in 
interstate commerce, it will normally not be subject to California use tax.   
 

“4. After entering the interstate fleet, can this vehicle be used for both 
interstate and intrastate trips?  If so, up to what percentage can the intrastate trips 
be?  If not, what time period must elapse before the tractor can be used to haul 
intrastate trips?”   

 
As related in No. 3 above, the vehicle must be used continuously in interstate commerce during 
the six months after re-entry.  Continuously refers to the fact that at least a portion of the payload 
being carried is an interstate load.  After the six-month period, the vehicle has established its 
status regarding its tax liability.  Thereafter, whether the loads it carries are interstate or intrastate 
makes no difference.  If the unit is later resold the question regarding the taxability of the resale 
must then be determined. 
 
On trailers, the questions are: 
 

“1. Can delivery be taken out of state and put into an interstate fleet and used 
in interstate commerce like a tractor and be exempt from tax or not?” 

 
“2. After entering the interstate fleet, can this vehicle be used for both 
interstate and intrastate trips?”  If so, up to what percentage can the intrastate trips 
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be? If not, what time period must elapse before the trailer can be used to haul 
intrastate trips?” 
 
“3. If the trailer is delivered out of state to the buyer from the dealer and is 
used in interstate commerce immediately and is brought back into California 
under pay load, does this complete the exemption for sales and use tax or are there 
other qualifications to be met?” 
 

Except for question No. 4 below, the discussion relating to tractors are equally applicable to 
trailers.   
 

“4. Under Sales and Use Tax Law (Article 6388) see History and Note.  Note 
subtitle (b) Used exclusively in interstate commerce.  Does this mean used 
exclusively by an interstate carrier involved in both interstate commerce and 
intrastate or only in interstate commerce?  If it has to be used in interstate 
commerce only, is there a time limit it has to be used before it can haul an 
intrastate load?  Or can it haul a certain percentage of intrastate load and if so 
what percentage?   
 

Section 6388 and the history note are not applicable to the situation you described since the 
problem involves deliveries out of state.  You will note Section 6388 deals the situation where 
the delivery is made in California.  This same philosophy is applicable to the history note and the 
amendment effective July 1, 1971.  However, for discussion let us assume that the new truck 
trailer was sold and delivered by the manufacturer in California.  The statement in (b) of the 
“Note” effective July 1, 1971 regarding “exclusively used in interstate commerce” means just 
that.  The property is not to be used during the first six months following delivery for any other 
purpose than carrying interstate loads.  Mixed loads will not suffice. 
 
Very truly yours,  
 
 
 
Glenn L. Rigby 
Tax Counsel 
 
Enclosure 


