
 
 
 585.0275STATE OF CALIFORNIA 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION  MEMBER 
 First District 
 
 BRAD SHERMAN 
 Second District,  Los Angeles 
 
 ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
 Third District,  San Diego 
 
 MATTHEW  K. FONG 
 Fourth District,  Los Angeles 
 
 GRAY DAVIS 
 Controller,  Sacramento 
 
 
 BURTON W. OLIVER 

1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

 
 
 
 
 
       March 25, 1992 
 
   Executive Director 

 
Mr. L--- I--- 
L--- I--- and Associates 
XXXX ---- Boulevard 
--- ---, CA  XXXXX 
 
Dear Mr. I---: 
 
 This is in reply to your December 21, 1991 letter regarding the application of use tax to your 
transfer of an aircraft into a trust under the following facts you provided: 
 

“I own an aircraft, purchased in 1988 in California and on which 
sales tax was duly paid.  I intend to transfer ownership of this 
aircraft to a revocable grantor trust of which I am both the grantor 
and trustee, identified as the L--- I--- Family Trust.  My principal 
purpose is to avoid probate with regard to the plane and various 
other assets, in the event of my death.” 
 

 Given this information, you asked whether your transfer of the aircraft into the trust is a 
sale for purposes of the Sales and Use Tax Law. 
 
 When an aircraft is sold at retail in this state by any person other than a person engaged in 
the business of selling aircraft, the purchaser is required to pay use tax to the State Board of 
Equalization.  (Sales and Use Tax Reg. 1610, Vehicles, Vessels, and Aircraft, subd. (c)(2)(A)).  
Under the Sales and Use Tax Law, a “person” includes a trust, and the law makes no distinction 
between revocable and irrevocable trusts.  (Rev. & Tax. Code § 6005). 
 
 The application of tax to the transaction you described depends upon whether the 
transaction is a purchase.  Revenue and Taxation Code section 6010 defines “purchase” 
generally to be any transfer of title or possession, in any manner or by any means whatsoever, of 
tangible personal property for a consideration.   
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 If you own the aircraft outright and make a donation of the aircraft to the trust for no 
consideration, the transaction would not be subject to use tax.  However, if the trust provides you 
with a consideration in exchange for the aircraft, the use tax would apply.  For example, assume 
the following situation.  There is an outstanding loan against the aircraft and you transfer the 
aircraft and a bank account into the trust.  The trust assumes liability of the loan or you make 
payments on the loan from the trust bank account.  To that extent, there is a consideration given 
to you by the trust for the aircraft, and use tax applies.   
 
 We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again.  In such case, please provide a description of the transaction including any 
possible consideration which the trust might provide to you for the aircraft. 
 
       Very truly yours, 
 
 
 
       Ronald L. Dick 
       Senior Tax Counsel 
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