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State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 

To: San Jose – District Principal Auditor Date: March 30, 1984 

From: Charles J. Graziano 

Subject: REDACTED TEXT 

This is in reply to your memorandum of February 7, 1984, with regard to the above-
referenced taxpayer.  This taxpayer has filed a claim for refund for overpayment of sales taxes 
reported on vending machine sales of cold food products commencing August 1, 1983.  The basis 
for this claim for refund is that the taxpayer considers the sales in question to have been made under 
an obligation to sell for a fixed price contract pursuant to a contract entered into prior to July 21, 
1983.  You have included for our review copies of typical contracts and ask whether these vending 
machine contracts qualify as “fixed price” contracts, as that term is used under Section 36.5 of AB 
399, Ch. 1102, Stats. 1983.  It is your opinion that the taxpayer is not entitled to a refund principally 
because the taxpayer raised vending machine prices on sales of cold food products a minimum of 
five cents per item on 38 out of 40 contracts with industrial firms.  Additionally, you point out that 
even if the contracts qualify as fixed price contracts under AB 399, there is a problem with 
refunding excess tax reimbursement in taxpayer’s situation, since there is no way for the taxpayer to 
reimburse individual vending machine customers. 

Effective August 1, 1983, tax applies to the gross receipts from the taxpayer’s retail sale of 
tangible personal property through vending machines, regardless of the price charged for such 
items.  However, as provided by the Legislative under Section 36.5 of AB 399, a vending machine 
operator can report and pay sales taxes after August 1, 1983 to the same extent and under the same 
conditions as was required under Sales and Use Tax Law on July 20, 1983, if certain conditions are 
met. 

Prior to August 1, 1983, Section 6359.2 of the Revenue and Taxation Code provided that the 
tax imposed by Section 6051 of the Revenue and Taxation Code applied to 33 percent of the gross 
receipts of any vending machine operator from the sale at retail of “food products,” as that term was 
defined under Section 6359 (other than hot prepared food products), when such food products were 
actually sold through a vending machine.  Section 6359.2 was repealed in 1983 by AB 223, Chapter 
323, effective August 1, 1983.  By operation of Section 36.5 of AB 399, however, the partial 
exemption previously provided under Section 6359.2 is currently available (until December 31, 
1986) to vending machine operators who sell cold food products through vending machines after 



August 1, 1983, under the following conditions: (i) the vending machine operator is obligated to sell 
food products through vending machines for a “fixed price” pursuant to a contract entered into prior 
to July 21, 1983, or to a contract entered into pursuant to a firm bid submitted prior to July 21, 1983; 
(ii) neither part to the contract has the unconditional right to terminate the contract on notice, 
whether or not that right is exercised; and (iii) the price of the items sold is not increased after July 
21, 1983. 

The typical arrangement between the taxpayer and its customers is that the taxpayer is 
granted a right to place vending machines on the customer’s premises and to sell tangible personal 
property, including various sundry items as well as hot and cold food products, through such 
vending machines.  The pertinent terms of taxpayer’s contracts provide that the taxpayer shall 
establish the price charged for the tangible personal property sold through the vending machines 
with the consent of its client, and that any increase in the retail sales price charged for such tangible 
personal property is subject to the mutual agreement of the parties to the contract.  The contracts, 
however, do not specifically state the mutually agreed upon sales prices. 

Although the contract does not specifically state the sale price for the tangible personal 
property sold pursuant to the agreement, it is our opinion that the taxpayer is nevertheless obligated 
to sell food products through a vending machine for a “fixed price” under the typical contract we 
examined.  Since the agreement between the taxpayer and its customer provides that the price 
charged for the products sold through the vending machine, as well as any increase in this price, is o 
be determined by mutual agreement of the parties to the contract, it is our view that the prices were 
fixed under the contract at the amounts actually charged the buyers on July 20, 1983.  Section 36.5, 
however, provides that the taxpayer ceases to be obligated under the fixed price contract whenever 
the price of any item sold under the contract is increased after July 20, 1983, or whenever the 
contract is renewed. 

You state that the taxpayer raised vending machine prices on sales of cold food products a 
minimum of five cents per item on 38 of the 40 contracts.  In our view, a refund is in order with 
respect to any excess tax paid on taxpayer’s gross receipts from sales made under the two fixed 
price contracts in which the taxpayer did not raise sales prices.  Prior Sales and Use Tax Law 
governs the application of tax to the taxpayer’s gross receipts from vending machine sales of cold 
food products made under each of these contracts until either the sales price of any item sold 
through the vending machines covered under the contract is increased, the contract is renewed, or 
December 31, 1986, the date when Section 36.5 is repealed. 

With regard to each of the remaining 38 fixed term contracts in which the taxpayer has 
already raised prices, the taxpayer may be entitled to a refund by operation of Section 36.5, 
provided the price increases occurred after August 1, 1983.  The applicable refund for excess tax 
paid on sales made under each contract, however, would be limited only to sales made between 
August 1, 1983 and the time when the retail prices were actually increased. 

With regard to the problem concerning excess tax reimbursement for sales of tangible 
personal property made through vending machines, it is our opinion that sales tax reimbursement is 
not charged by a vending machine operator unless the operator makes a representation to its 
customers that sales tax reimbursement is included in the sales price.  Sales and Use Tax Regulation 



1574 (a)(1) provides that sales will be regarded as having been made on a tax-included basis if a 
statement in substantially the following form is affixed to the vending machine: 

“All prices of taxable items include sales tax reimbursement computed to the nearest 
mill.” 

Therefore, unless this statement is affixed to taxpayer’s vending machine during the period 
subject to the refund, the taxpayer has not charged the purchasers sales tax reimbursement, and is 
entitled to any applicable refund.  However, if the sales in question have been made on a tax 
included basis, then pursuant to Section 6901.5 of the Revenue and Taxation Code, the taxpayer is 
not entitled to a refund for any excess tax reimbursement on its vending machine sales, unless the 
taxpayer is able to submit to the Board some plan which ensures that the buyers who were originally 
charges excess sales tax reimbursement will receive the amounts refunded by the Board. 
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