
590.0450 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916)920-6563 

WILLIAM M. BENNETT 
First District, Kentfield 

CONWAY H. COLLIS 
Second District, Los Angeles 

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

RICHARD NEVINS 
Fourth District, Pasadena 

KENNETH CORY 
Controller, Sacramento 

DOUGLAS D. BELL 
Executive Director 

October 16, 1985 

REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT, 

This is in response to your letter of July 9, 1985.  We understand that REDACTED 
TEXT is a vending machine operator which enters into “subsidy” contracts with its customers 
whereby various beverages are sold at reduced prices through vending machines placed on the 
customers’ premises. 

The products sold, include: canned sodas; coffee; tea; chocolate; Calistoga water; Hansen 
sodas; orange juice, and; milk.  Pursuant to the “subsidy” contracts, the customers pay a “subsidy 
price” markup for each item sold in addition to the amounts paid through the machines.  While 
the “subsidy price” amount varies depending on the type of beverages sold (e.g., milk $.35, 
coffee $.12), the specified markup is due based upon each sale of an item.  REDACTED TEXT 
is currently reporting tax based only on receipts from the vending machines.  You asked whether 
tax is also due based upon all or part of the “subsidy price” receipts. 

Generally speaking, retail sales of tangible personal property in California are subject to 
tax measured by gross receipts (Rev. & Tax. Code §§ 6006, 6012, 6051).  “Gross receipts” is 
defined to mean the total amount of the sale (§6012).  In Szabo Food Service Inc. v. State Board 
of Equalization, 46 Cal. App. 3d 268, the court indicated that, if subsidies can be traced to 
particular sales, such subsidies are includible in the taxable measure. 

Applying the foregoing rules to the facts in this matter leads us to conclude that the 
“subsidy price” charged with respect to each item sold through REDACTED TEXT vending 
machines is traceable to a particular sale.  It follows, under the guidelines referred to above, all 
“subsidy price” receipts are part of the taxable measure.  We note for your information that, 
although some of the vended items are classifiable as “food products” under the code and our 
regulation, their sales are not exempt since such sales are made through vending machines (see 
§6359; Reg. 1602, copy enclosed).

Sincerely, 

E. Leslie Sorensen, Jr.
Tax Counsel
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