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Two questions needing further clarification were raised 
during the recent training classes. Both of the questions were 
in reference to Senate Bill 1019. 

1. Q. Are fees for sport "fishing includable in the computation 
of the $5,000 aggregate amount under Regulation 1594(a)(3) when 
determining whether or not a person “is regularly engaged in 
commercial deep sea fishing?”

A. We note that although Regulation 1594(a)(3) as amended
makes reference not to "commercial fishing operations" but to 
"fish receipts," Senate Bill 1019 which amended Revenue and 
Taxation Code Section 6368 provides: 

"(bl For purposes of this section, it 
shall be rebuttably presumed that a 
person is not regularly engaged in the 
business of commercial deep sea fishing 
if the person has gross receipts from 
commercial fishing operations of less 
than five thousand dollars ($5,000) a 
year." {Emphasis added) 

We have determined that receipts from fees from sport fishing 
are clearly within the meaning of the term "commercial fishing 
operations" as provided in Revenue and Taxation Code Section 6368. 
It has long been the position of the board that fishing party boat 
operators are engaged in "commercial fishing operations" when they 
take out fishing parties for hire. This 
view is expressed in Business Tax Annotations 600.0160 and 
600.0180.  

As such, receipts from fees from party boat operations may 
properly be used to determine whether a given operator has 
reached the $5,000 aggregate amount imposed by Senate Bill 1019. 
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2. Q. With regard to the lease of mobile transportation 
equipment, if there are written or oral representations made in 
lease negotiations which raise the implication that the tax is 
the lessee's obligation, but the lease contract itself does not 
separately state the tax, should the lessor be considered to 
have had separately stated the tax and represented to the lessee 
that the tax was the lessee's obligation? 

A. No. We will look to the actual contract as the final 
embodiment of the terms of the contract to determine whether or not 
lessors of mobile transportation equipment have separately stated the 
tax or represented the tax as the lessee's obligation. To the extent 
Mr. Don Hennessy's letter of February 20, 1980 makes reference to 
"oral representations" or "statements in the lease documentation" as 
being enough to cause the Board's auditors to make a finding that the 
lessor has caused the lessee to believe the tax is imposed on the 
lessee, it should be disregarded. The intentionally strong language 
in Mr. Hennessy's letter was to alert lessors of mobile 
transportation equipment to some of the dangers involved, however, 
auditors should look only to the actual contract to determine 
whether such representations have been made. 
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