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Mr. 

The question has arisen as to whether persons licensed 
as Fishing Party Boat Operators under Section 7920 of the 
Fish and Game Code are required to hold commercial licenses , 
under Section 7850 of the Fish and Game Code in order to 
qualify for the Watercraft Exemption provided in Section 
6368 of the Sales and Use Tax Law and Ruling 51.5. 

J

) Under Section 6368 and Ruling 51.5 the gross receipts
from the sale of watercraft for use in commercial deep sea 
fishing operations outside the territorial waters of this 
State, and tangible personal property becoming a component 
part thereof, are exempt from sales tax. I

' Sales of watercraft and components to persons actually 
engaged in taking fish for profit and licensed as commercial 
fishermen under Section 7850 ot' the Fish and Game Code, come 
within the exemption. 

It is our understanding that owners of boats licensed 
under Section 7920 of the Fish and Game Code, for fishing 
party operations, are not required to be licensed under 
Section 7850. 

The Board has determined that the use of watercraft for 
carrying sport fishermen for hire outside the territorial 
waters of this State for sportfishing, constitutes a commercial 
deep sea fishing operation. Therefore, sales of watercraft 
and property becoming a component part thereof for such use 
are within the terms of the Watercraft Exemption, notwithstanding 
the fact that the operators are not licensed under Section 7850 
of the Fish and Game Code. 

Since fishing party boat operators are engaged in commercial 
fishing operations when they take out fishing parties for hire, 
they are entitled to elaim the exemption provided in Section 6359b368
and Ruling 51.5, if the boats are actually used for such purpose 
more than 50% of the time outside the territorial waters of this
State. , 
,., m _ _ ~ _ ~Pf> ~u,~;DI'\ f.3 b8' -G., ,u_~ ~\~ ?~Llu..i--.p~ ,e~S'S ('<2.~'f ~ · 




