
600.0380 

November 21, 1950 

Gentlemen: 

This is in answer to your letter of October 16 regarding t he taxability under 
the Sales and Use Tax Law of your sales of such items as radiotelephones, direction 
finders, marine depth sounders, and "component parts and repairs" to corrmercial fisher­
men engaged in deep sea fishing operations outside the territorial waters of this State . 

Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Ruling 51 . S. 

We believe you have confused the use tax with the sales tax in your letter 
inasmuch as the applicable tax, if any, would be the sales tax where del i veries are 
made to your customers from your place of business or other point in this State . 

On the assumption that the watercraft upon which the equipment is to be used 
is a watercraft "used in commercial deep sea fishing operations outside the territorial 
waters of this State", the remaining question is whether the equipment sold by you 
becomes a component part of such watercraft, within the meaning of Section 6368 of the 
Sales and Use Tax Law and Ruling 51 .S. The ruling indicates in general what will be 
regarded as becoming a component part of watercraft and what will not be so regarded. 
Assuming that they are affixed or attached to the watercraft in a substantial manner 
when in use, radiotelephones, direction finders, and marine depth sounders are regarded 
as becoming i ngredient or component parts of the watercraft. All navigation and 
communication equipment of a portable na tune, however, would not be so regarded. 

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:r 
cc: 



600.0380 

November 21, 1950 

Dear Sir: 

This is in answer to your letter of October 10 
which accompanied your sales and use tax return for the 
third quarter. 

Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Ruling 
51.5 dealing with the exemption from the sales tax of 
receipts from sales of certain watercraft and property 
becoming a component part thereof. You will note that 
if the watercraft is a fishing vessel, it must be used 
in commercial deep sea fishing operations outside the 
territorial waters of this State. 

For property to be regarded as becoming a 
component part of watercraft it must be affixed or attached 

1 to the structure of the watercraft in a substantial 
J manner when in use. Thus, if the items mentioned in 

your letter, namely, radio transmitters and receive rs, 
automatic direction finders, and automatic pilots are 
thus affixed or attached while in use, they will b e 
r e garded as component parts. On the other hand , nav igation 
or communication equipment or any other equipment of a 
portable nature are not regarded as becoming a component 
part of the watercraft and the sale thereof is taxable. 

Very truly yours. 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:ph 

c c : Mr. son 
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