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Offset Portion. Section 7204.l(a)(4) defines "offset portion" as the greater of $50,000 or "20 
percent of the local agency's quarterly taxes." No method of determining the "quarterly taxes" is 
specified. Since a city presumably bases its request for offset treatment on the most recent revenue 
stream, it is reasonable to calculate the offset portion using the average of the last four quarterly 
collections. 8/12/97. 
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Section 7204.1 Refund 

I am answering your memorandum to me dated April 22, 
1997, regarding the portion of a refund of taxes to this 
taxpayer which will be charged to the City of Los Alamitos. 
You indicate that the city's share of the refund obligation 
is $XXX,XXX.XX. You calculate the offset portion to be 
$XX,XXX.XX. You ask three questions regarding the mechanics 
of the offset. 

1. Must the refund be charged against Los Alamitos in 
full before the city can request transmittal of the 
offset share? 

The offset mechanism for spreading out a portion of the 
city's obligation to refund local tax is provided by section 
7204.1. The process specified in the statute is as follows: 

"(bl Except as provided in subdivision (c), if 
the board has deducted a refund from a local 
agency's quarterly taxes which includes an 
offset portion, then the following provisions 
apply; 

"(1) Within three months after the board 
has deducted an offset portion, the local agency 
may request the board to transmit the offset 
portion to the local agency. 
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"(2) As promptly as feasible after the 
board receives the local agency's request, the 
board shall transmit to the local agency the 
offset portion as part of the board's periodic 
transmittal of sales and use taxes. 

"(3) The board shall thereafter deduct a 
pro rata share of the offset portion from future 
transmittals of sales and use taxes to the local 
agency over a period to be determined by the 
board, but not less than two calendar quarters 
and not more than eight calendar quarters, until 
the entire amount of the offset portion has been 
deducted. 

"(c) The board shall not transmit the offset 
portion of the refund to the local agency if 
that transmittal would reduce or delay either 
the board's payment of the refund to the 
taxpayer or the board's periodic transmittals of 
sales and use taxes to other local agencies." 

The statute certainly contemplates that a city would 
have to be charged its share of a refund before it could 
request offset. As we understand it, the statute was in 
fact enacted in order to ameliorate the effect of the 
decision in City of Gilroy v. S.B.E. (1989) 212 Cal.App.3d 
589 on the city. Because of the procedural posture of the 
case, the refund was determined to be due after the 
transmission under section 7204 had already been made.  We 
do not think, however, that the statutory language mandates 
that a city cannot request offset prior to its share of a 
refund being charged back to it. The language "has deducted 
a refund" is broad enough to encompass an intended deduction 
as well as an actual deduction. Therefore, we conclude that 
under section 7204.l(b)(1) a city can request transmission 
of the portion of the refund subject to offset within three 
months of being notified that a chargeback will take place. 

2. Can the offset portion be taken from the General Fund? 

As you know, all sales taxes collected are deposited 
into the Retail Sales Tax Fund (RSTF), a subfund of the 
General Fund. The portions of the RSTF represented by local 
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and district tax collections are state moneys until actually 
transmitted to the levying entity. The offset share must be 
taken from this account. 

3. Is calculation of the offset portion by using the 
average of the last four quarterly collections appropriate? 

Section 7204.1(a)(4) defines "offset portion" as the 
greater of $50,000 or "20 percent of the local agency's 
quarterly taxes." No method of determining the "quarterly 
taxes" is specified. Since the city will presumably base its 
request for offset treatment on the most recent revenue 
stream, it is reasonable to calculate the offset portion as 
you have done, using the average of the lst four quarterly 
collections. 
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