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Third District, San Diego 

BRAD SHERMAN 
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Controller, Sacramento 

_____________ 

E. L. SORENSEN, JR. 
Executive Director 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-00082) 
TELEPHONE (916) 324-3828 
FAX (916) 323-3387 

October 8, 1996 

Mr. F. L---
Chief Financial Officer 
A--- B--- S---
P.O. Box XX 
XXX --- Avenue South 
--- ---, -- XXXXX 

[No Permit Number] 
A--- B--- S---
Modular Commercial Buildings 
Local Sales Tax 
Place of Sale 

Dear Mr. L---: 

I am answering your letter to me dated August 22, 1996, following up on mine to you 
dated August 15, 1996. You asked for clarification on a few specific issues.  For ease of 
discussion, we will assume, unless stated otherwise, that the items will be used on a construction 
project as defined in Regulation 1521. We discussed the classification of property as materials 
or fixtures and the general application of tax to their sales in our previous letter, so, for the sake 
of brevity, will not repeat it here. 

1. Bulk Purchases of Standard Construction Materials/Fixtures. 

You state that ABS purchases its construction materials and fixtures in bulk for delivery 
to and storage at its assembly facility prior to being identified to specific projects.  You ask how 
ABS may purchase these items tax exempt and then self-assess the applicable tax at the time the 
items are dedicated to a particular project. 

ABS will be purchasing materials tax-paid for consumption.  If ABS buys the materials 
from an in-state vendor, the sale is subject to sales tax at the time of purchase.  The supplier must 
pay sales tax at that time.  (§ 6051.) If ABS gets the materials from an out-of-state supplier who 
is engaged in business in California under Section 6203, the supplier must collect use tax from 
ABS at the time of purchase and report it to the Board.  ABS may not self-report the use tax 
under these circumstances.  (§ 6201.) 

With regard to fixtures, ABS, as the retailer, may purchase them free of tax for resale 
(whether in-state or out-of-state) by issuing its suppliers resale certificates conforming to the 
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requirements of Regulation 1668 at the time of purchase. It would then pay sales tax in the 
quarter in which the fixtures were installed. (Reg. 1521(b)(2)(B)1.) 

2. Purchase of Materials/Fixtures from an Out-of-State Vendor Not Engaged in Business in 
California. 

An out-of-state materials supplier not engaged in business in California is not required to 
collect use tax. (§ 6201.) ABS would have to self-report the use tax in the quarter in which the 
materials were installed.  (Reg. 1685.) 

3. Time and Materials Contracts. 

You ask if, in the case of time and materials contracts, the place of sale would be the 
sales office of ABS rather than the jobsite. Under such contracts, the place of sale of fixtures 
and the place of use of materials that were not purchased tax-paid is the jobsite, no matter what 
the nature of the contract. (Reg. 1806(b).) 

For your information, I have included a copy of Regulation 1685. I hope the above 
discussion answered your questions. If you need anything further, please do not hesitate to write 
again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Senior Staff Counsel 

JLW:sr 

cc: Mr. Larry Micheli (MIC:27) 
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