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March 23, 1995 
 

Mr. G--- E---
Revenue Manager, City of --- ---
P.O. Box XXXX 
--- ---, California XXXXX 

RE: SZ --- XX-XXXXXX 
Local Tax on Out-of-State Sales 

Dear Mr. E---: 

Senior Tax Auditor John Hadley of our Local Tax Section has asked the Legal Division 
to review your letter to him of November 28, 1994, responding to his letter to you dated 
October 31, 1994.  These two letters followed up on previous correspondence between you, 
Newport Beach's local tax consultant [A], and the Local Tax Section regarding allocation of 
local tax revenues derived from this taxpayer's sales.  As I understand it, the taxpayer is a retailer 
of [tangible personal property] with several sales offices in California, one of which is located in 
Newport Beach. There appears to be no dispute that the majority of sales at issue are negotiated 
at or with the participation of this sales office.  The goods are shipped from the taxpayer's out-of-
state inventory. The question, then, is which tax (sales or use) applies to these transactions.  In 
reviewing the file, I note that, by cover letter dated July 11, 1994, you sent Mr. Hadley a copy of 
the taxpayer's “Sales Agreement for [tangible personal property].”  This particular example is a 
copy of one executed between the taxpayer and Los Angeles County on July 1, 1992. 

You contend that under this agreement and Regulations 1620 and 1802(a), title to the 
taxpayer's product passes in California, and the sales tax is the applicable tax with regard to the 
taxpayer's transactions.  You once again aver that the Board's practice of allocating local tax 
revenues to countywide pools in certain instances is illegal.  You also request reallocation of 
misallocated tax under Revenue and Taxation Code Section 7209. 
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OPINION 

As to the issue of the legality of the pool allocation procedure, the courts have long since 
validated its use in the limited circumstances to which it applies.  (City of San Joaquin v. S.B.E. 
(1970) 9 Cal.App.3d 365.) The Board formally approved its use by Resolution dated 
December 6, 1994.  While we might differ over whether or not it applies in a particular factual 
situation, we may take the propriety of the concept as settled and move on. 

Local tax follows the state tax. If the sales at issue are subject to state sales tax, they are 
subject to local sales tax; if subject to state use tax, then local use tax. It appears undisputed that 
the goods are shipped in from out of state and that the majority of sales are made through a local 
sales office.  In order to determine the appropriate tax (sales or use) we turn, as was noted in 
your correspondence, to Regulation 1620. Subdivision (a)(2)(A) provides as follows: 

“Sales tax applies when the order for the property is sent by the purchaser to, or 
delivery of the property is made by, any local branch, office, outlet or other place 
of business of the retailer in this state, or agent or representative operating out of 
or having any connection with, such local branch, office, outlet or other place of 
business and the sale occurs in this state.” (Emphasis added.) 

Regulation 1628(b)(3)(D) discusses where the sale takes place as follows: 

“Unless explicitly agreed that title is to pass at a prior time, the sale occurs at the 
time and place at which the retailer completes his performance with reference to 
the physical delivery of the property, even though a document of title is to be 
delivered at a different time or place.  If the contract requires or authorizes the 
retailer to send the property to the purchaser but does not require him to deliver it 
at destination, the retailer completes his performance with respect to the physical 
delivery of the property at the time and place of shipment, e.g., delivery of the 
property to a carrier for delivery by the carrier to the purchaser; but if the contract 
expressly requires delivery at destination, including cases where one of the terms 
of the contract is F.O.B. place of destination, the retailer completes his 
performance with respect to the physical delivery on tender to the purchaser there. 
When delivery of the property is by facilities of the retailer, title passes when the 
property is delivered to the purchaser at the destination unless there is an explicit 
written agreement executed prior to the delivery that title is to pass at some other 
time.”   

When property is shipped “F.O.B. Destination,” and the carrier loses or damages the 
property, the seller still has no real control over it once it is in the hands of the carrier but 
nevertheless is obligated to make good on the loss.  As you know, “sale” means and includes any 
transfer of title or possession in any manner or by any means whatsoever of tangible personal 
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property for a consideration. (Rev. & Tax. Code § 6006(a)).  (Unless otherwise stated, all 
subsequent citations are to the Revenue and Taxation Code.)  Unless otherwise agreed, title 
passes at the time and place when the seller completes his performance with respect to physical 
delivery of the property sold. (Cal. U. Comm. Code § 2401(2); Reg. 1628(b)(3)(D).)  The place 
of sale for state sales and use tax purposes (See, Reg. 1628(b)(4)) is the place where the property 
is physically located at the time the seller completes his performance with respect to physical 
delivery of the product. (Rev. & Tax. Code § 6010.5; Annot. 495.0680.) Sales and Use Tax 
Annotations are excepts from previous Board staff opinion letters and serve as guides to staff 
positions. This rule is derived from California Uniform Commercial Code Section 2401(2). 
Subsection 2319 of that Code discusses the effect of an “F.O.B.” term, in part, as follows: 

“(1) Unless otherwise agreed the term F.O.B. (which means 'free on board') at a 
named place, even though used only in connection with the stated price, is a 
delivery term under which 

* * * 

“(b) When the term is F.O.B. place of destination, the seller must at his own 
expense and risk transport the goods to that place and there tender delivery of 
them in the manner provided in this division (Section 2503)....” 

California Uniform Commercial Code Section 2503 provides that “tender of delivery” is 
the seller's responsibility.  These three statutes, reflected in Regulation 1628(b)(3)(D), provide 
rules of general application regarding the the place of sale of goods for the purpose of 
determining if state sales tax or state use tax applies.   

As you noted in your letter, Paragraph 6.a. of the sample contract states as follows:  “All 
deliveries will be F.O.B. destination.”  Under the above authority, then, we conclude that sales in 
which the contract contains this F.O.B. clause occur in this state, and the proper tax to be applied 
to such sales in which the local sales office also participated is the sales tax. 
(Reg. 1620(a)(2)(A).)  As a result, local sales tax applies to these transactions.  The local sales 
tax revenues derived therefrom should be allocated to the sales office where the principal 
negotiations took place--normally, where the order was made.  (Reg. 1802(a)(2).) 

The next question is whether or not local tax should be reallocated back three quarters 
from the date the Board received knowledge of facts causing and indicating the probability of an 
improper distribution.  (§ 7209.) The issue in this matter all along has apparently not been the 
existence of a sales office in California participating in this sale, but where the sale actually took 
place (outside or inside this state). The first letter which supplies facts on this issue appears to 
be yours to Mr. Hadley of June 11, 1994, to which was attached a copy of the sales contract 
containing the F.O.B. clause at issue. We thus conclude that such date is the date of knowledge 
in this case. (See, Bus. Tax. Gen. Bull. 59-12.2.) 



 
  
 
 

 

 
  

 

 
 
 

 
 
 

 
 

 

	 









Mr. G--- E--- -4- March 23, 1995 
710.0019 

Section 7209 permits, but does not require, the Board to redistribute local tax revenues 
when it acquires facts indicating the probability of an improper distribution.  Where the issue has 
involved the place of sale, the Board has consistently not reallocated tax back before the date of 
the determination as to the proper place of sale has been made.  In this case, moreover, the issue 
has been the fundamental nature of the tax from which the revenues are derived.  Until that issue 
is resolved, there cannot be said to be an improper distribution.  As we understand it, not all of 
the taxpayer's sales contracts contain an “F.O.B. Destination” clause, and not all of those that do 
are negotiated with the participation of a local sales office.  Thus, it would take a sale-by-sale 
analysis to determine which sales should have been allocated to the city in which the sales office 
was located, creating a huge administrative burden for the retailer.  Finally, reallocation would 
be unfair in this case, because revenues arising in a quarter prior to the date the issue was even 
raised (apparently December 23, 1993) would be reallocated.  We are of the opinion that, as the 
question as to the nature of the tax is only just now being resolved, reallocation under 
Section 7209 is not proper in this case.  Local sales tax revenues derived from sales where the 
Newport Beach office participated in the sale and whose contracts contain an “F.O.B. 
Destination” clause should be allocated to Newport Beach beginning the Second Quarter 1995. 

I am by copy of this letter notifying the Local Tax Section of our opinion in this matter. 
I hope the above discussion has answered your question.  If you need anything further, please do 
not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:sr 

cc: Mr. Larry Micheli (MIC:27) 
--- District Administrator 
--- District Administrator 
Mr. David H. Levine 


