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This is in answer to your memo of November 22, 1966 requesting our advice on four problems 
relating to local tax exemptions claimed by the subject taxpayers and a possible refund of 
transportation tax.   
 
Please refer to your memo of November 22 for the background information supplied therein. 
Your questions will be taken up in the order presented.   
 
Problem (A). Facts: “T” purchased 36 flat bed trailers ex local tax claiming exemption as a 
public utility and common carrier under Ruling 2205.  These trailers were never used in “T”’s 
operations.  They were rented to “R”, “D”, and “S”.   
 
Question:  You asked whether the local tax exemption should be allowed and whether the answer 
would be the same for trailers used exclusively by “D” or “P” exclusively in the highway 
common carrier operation.   
 
Answer:  Generally speaking, a taxpayer claiming an exemption has the burden of clearly 
showing he is entitled to the exemption.  You state that the trailers in question are pooled by “D” 
and “S” and that you are unable to determine, for any particular trailer, as to which company 
used it, or the type of operation in which it was used.  In view of the specific requirements set out 
in Ruling 2205 as to the use of exempt property, it would appear that the exemption should be 
denied in a case such as this on the general ground that the taxpayer has not clearly established 
that he is entitled to such an exemption.   
 
We believe, moreover, that the exemption should be denied in this case on the specific ground 
that “T” did not use the equipment in its own operations, but rather rented the equipment to other 
corporations.  While not spelled out in so many words, the proper interpretation of Ruling 2205 
is that it is the purchasing utility or carrier which must make the required use of the exempt 
property.  The fact that the equipment may have been used exclusively by another company in 
operations which fall with the scope of Ruling 2205 is immaterial.  The controlling use is the use 
made of the equipment by “T”.  Since “T” rented the equipment, rather than using it in its 
operations as a public utility or common carrier, the requirements of Ruling 2205 have not been 
met and the exemption should be denied.   
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In this connection your attention is directed to anno. 1828.30, in which the public utility 
exemption was allowed where a wholly-owned subsidiary bought equipment which it leased to 
its parent in a combined rail and highway operation.  In that case, it was felt that it would be 
extremely technical to distinguish between two closely affiliated companies engaged in a 
cooperative transportation operation to which both contribute.  Nothing in the facts presented 
here suggest, however, that this reasoning should be applied to “T”.   
 
Problem (B). Facts: “D” has purchased parts, tires, tubes, and diesel fuel ex local tax claiming 
exemption under Ruling 2205.  Some of the parts, tires, and tubes were used on trailers used by 
both “D” and its owner, “P”.  Some of this use occurred prior to and some after “P” is purported 
to have become a division of “D”.  The trailers are owned by “D” and were older than six 
months, prior to the audit period.  Diesel fuel is used in trucks operated by “D”.   
 
Question: You asked whether the local tax exemption on parts, tires, tubes, and diesel fuel should 
be allowed and whether the answer is the same before and after “P” became a division of “D”.   
 
Answer: With respect to the parts, tires and tubes used on trailers used by both “D” and “P”, it 
appears that the answer depends upon whether the property in question was used exclusively in 
public utility operations.  (Exclusive use is satisfied if the property is used in a qualified 
operation for at least six months after use commences--annotation 1828.20.)  Since “P” does not 
qualify as a public utility, it appears that the exclusive use requirement was not met and the 
exemption should not be allowed.   
 
The use of property by “P” when it was a separate sole proprietorship creates another objection 
to the allowance of an exemption.  As indicated in our answer to problem (A), Ruling 2205 
contemplates that the exempt property will be used by the purchasing entity unless there are 
some special facts which would bring the case within the reasoning of annotation 1828.30.   
 
With respect to the diesel fuel which was used in “D”’s trucks, the exemption should be allowed 
to the extent that the fuel was used in the company’s public utility operations.   
 
Problem (C). Facts: In August 1966, “R” purchased flat bed trailers.  Apparently, local tax 
exemption was claimed under either “D” or “T”.   
 
Question: You asked whether the local tax exemption should be allowed.   
 
Answer: Consistent with the foregoing analysis, the exemption should not be allowed on the 
purchases by “R” since it is neither a public utility nor a common carrier.  The fact that the 
equipment may be rented to carriers is immaterial.   
 
Problem (D). Facts: “D” hauls bombs for the United States Government.  Rates are based on 
tenders submitted to the U.S.  The operator generally submits two different tenders for the same 
shipping and destination points; one being for direct shipment and one with storage in transit.  
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The examples furnished indicate a rate of $145 per truckload for direct shipment and a rate of 
$240 per truckload for shipment with storage in transit for a period not to exceed 90 days.  An 
additional charge of $25 per truckload is added for each 30 days or fraction thereof after 90 days.  
The rate includes unloading and reloading at the storage point by the carrier. The storage in 
transit is open storage, not in a warehouse.  
 
Question: You asked whether the operator is entitled to a refund of transportation tax paid on the 
differential in rates, and whether the answer is the same prior to October 12, 1966, the date 
Ruling 1403 was amended.   
 
Answer: As stated in Ruling 1403, second paragraph, receipts from storage in transit are not 
taxable.  The fact that this was open storage, not in a warehouse, is immaterial.  We do not 
believe that the full differential in rates is excludable from tax, however, since the tender 
specifically states that the rate includes unloading and reloading at the storage point.  A 
reasonable amount allocable to one or both of these activities would be taxable under Ruling 
 1403 if one or both involved an operation outside city limits.   
 
The 1966 amendment to Ruling 1403 merely reflects the interpretation of existing law stated in 
the case of Bekins Van Lines, Inc. v. State Board of Equalization (November 25, 1964) 
62 Cal. 2d 84 [396 P.2d 713].  Hence, the answer given here is equally applicable to the period 
prior to the amendment of Ruling 1403.   
 
 
 
RHO:em [lb] 
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To : Mr. Donald J. Hennessy Date :  October 25, 1989 

  
From : John Abbott 

Subject : Annotations – Bradley-Burns and district tax exemptions   
   for public utilities                                                             

  
 
 In your August 3, 1989 memo to me, you write that Mr. Alan Widmeyer of the Ventura 
District office suggests deleting or modifying certain 715 series annotations because the public 
utilities exemptions from Bradley-Burns and district taxes have long since been repealed.  You 
ask for my recommendations.   
 
 I agree with Mr. Widmeyer that there are a number of annotations which should be 
deleted or modified as a result of the repeal of the public utilities exemptions.  I suggest we 
delete the following annotations in their entirety: 
 

715.0020 (3/21/67) 
715.0060 (9/27/65) 
715.0100 (10/2/56) 
715.0240 (9/2/66) 
715.0280 (4/20/65) 
715.0300 (6/16/66) 
715.0320 (8/9/66) 
715.0340 (4/1/58) 
715.0380 (3/30/67) 
715.0400 (12/8/64; 5/31/67) 
715.0420 (8/3/64) 
715.0440 (10/17/56) 

 In addition, there are five annotations which should be modified.  I have set out below my 
suggested changes.   
 

715.0040  Exclusive Use -- General.  The requirement that the property shall be 
used “exclusively” in common carrier operations will be considered satisfied if 
the property is so used for at least sixe months after use commences.  2/17/59; 
[date].   
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715.0120  Leases.  The exemption requirements are not met if the exempt 
property is leased to someone by the purchasing carrier.  It is immaterial that the 
property may be used by the lessee in operations which fall within the scope of 
Regulation 1805.  The exemption controlling factor is that the carrier did not use 
the property in its own operations as such and thus, did not meet the requirements 
of the regulation.  2/28/67; [date].   
 
715.0140  Sales by Carriers and Vessels.  Sales of personal property by common 
carriers and waterborne vessels are not exempt from local sales and use taxes.  
The taxability of such sales is unaffected by the exemptions applicable under 
certain conditions with respect to sales to such carriers and vessels.  4/3/56; 
[date].   
 
715.0260  Forms -- Office Machines.  Freight billing forms are “office or shop 
equipment or supplies,” which under Regulation 1805 do not qualify for the 
common carrier local tax exemption.  1/14/66; [date].   
 
715.0455  Cargo Containers.  Cargo containers purchased and use for 
transportation of cargo on trucks of rail cars to the shipping company, then loaded 
onto waterborne vessels and carried to another state or foreign port are not exempt 
from tax under the waterborne vessel exemption operative January 1, 1974.  Such 
cargo containers are not exclusively used in the operation of the vessel.  3/22/74; 
7/10/74; [date].   
 

 

JA:jb John Abbott 


