
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 
Mr. R--- L. T---
Law Offices of 
    G--- and T---, Inc. 
XXX --- Drive 
---, CA XXXXX 
 

     

 
 
Dear Mr. T---: 
 

In your April 3, 1989 letter to the Board’s legal staff, you write that your firm represents J--- 
T--- F--- Co., which has its principal place of business in Sacramento County.  Your client has 
asked you to determine the extent to which it should collect the ½ percent sales tax as provided by 
Measure A of Sacramento  County.  I have quoted below the questions you have asked, followed by  
our responses: 

 
Question: 
 
“1. We have been advised by Mary Ann Fiorino of your office at Alhambra 
and S Streets, Sacramento, California that sales which our client makes from its 
principal office in Sacramento County to farmers in other counties where the  
delivery is made to that farmer in the other county, are not subject to the one-half 
percent sales tax. Can you verify this?” 
 
Answer. Under  the Transactions and Use Tax Law, Revenue and Taxation Code 

Sections 7251 et seq., the district transactions (sales) and use taxes are imposed in countywide 
special taxing districts in California.  As you are aware, the Sacramento County Transportation 
Authority imposed its ½ percent transactions and use tax ordinance beginning April 1, 1989.  
Revenue and Taxation Code  Sections 7261 and 7262 require that each district imposing a local  
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ordinance must include in its ordinance certain uniform provisions.  One of these required 
provisions exempts from the transactions tax imposed on retailers, but not the use tax imposed on 
purchasers, sales of property to be used outside the district which the retailer ships to a point outside 
the district pursuant to a contract of sale between the retailer and the purchaser. 
(Section 7261(a)(6)). In interpreting and applying this exemption, the Board’s 
Regulation 1823(a)(2)(B) provides that the transactions tax does not apply to sales of tangible 
personal property: 

(B) To be used outside the district when the property sold is shipped to a point 
outside the district pursuant to the contract of sale, by delivery to such point by 
the retailer or his agent, or by delivery by the retailer to a carrier for shipment to a 
consignee at such point.  If the purchaser uses the property in such in a district 
imposing transactions (sales) and use taxes, the use tax may apply.   

The above authorities confirm that Ms. Fiorino’s advice to you is correct.  The transactions 
tax imposed on retailers’ sales in Sacramento County will not apply where your client delivers the 
property sold to its customers outside of Sacramento County.  Of course, if the purchaser takes 
possession of the property in Sacramento County the district transactions tax will apply, even 
though the purchaser will immediately remove the property sold outside the district.  Also, as noted 
below, the district use tax imposed in Sacramento County may apply to the purchaser’s use of the 
property in the county, notwithstanding that the property was firs delivered to the purchaser outside 
of the county.  

Question: 

“2. In the event our client makes a sale to a customer who has an out of 
county office and our client makes delivery outside of Sacramento County, but 
then that customer takes the product and applies it on a field in Sacramento 
County, is this sale subject to the one-half percent sales tax even though the 
delivery was made outside of Sacramento County by our client? 

“3. Fertilizer and chemical sales are sometimes made to customers who have 
out of county addresses and have farms in several counties including Sacramento 
County. The delivery of the product may be made to a out of county Aerial 
applier such as a crop duster in Sutter County.  Our client would not know 
whether the product is going to be applied in Sutter County or Sacramento 
County. How should this type of situation be handled?” 

Answer. Under Section 7262, the districts are also required to include in their 
ordinances certain uniform provisions related to the district use tax.  The use tax is imposed at the 
same rate as the transactions tax, upon persons who store, use, or consume tangible personal 
property in a district.  Regulation 1823(b)(1) interprets and applies the district use tax provision as 
follows: 
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“(b) USE TAX 

“(1) IN GENERAL. State-administered district use tax applies if tangible 
personal property is purchased from a retailer on or after the operative date of the 
district taxing ordinance and the property is purchased for use in the district and is 
actually used there, provided any one of the following conditions exist: 

“(A) … 

“(B) … 

“(C) The place of sale is in a district having state administered 
transactions (sales) and use taxes and there is an exemption of the sale of the 
property from the transactions (sales) tax but there is no exemption of the use of 
the property from the use tax; …”   

If a purchaser purchases tangible property from a retailer for storage, use, or consumption of 
that property within a district, the purchaser is liable for that district’s use tax, and is entitled to 
credit against that use tax obligation for tax reimbursement (if any) paid to a retailer for district 
transactions tax.  (Regulation 1823(b)).  A retailer whose place of business is located in the same 
district in which the purchaser purchased the property for use, is engaged in business in that district 
under Regulation 1827(c), and is obligated to collect the district use tax from the purchaser and pay 
it to the Board, when the retailer participates in the sale in the district.  (Regulation 1827(b)).  If the 
purchaser is a resident of the district, there is a presumption that property delivered outside the 
district is nevertheless purchased for use in the district and a retailer engaged in business in the 
district must collect the use tax unless he obtains from the purchaser a statement in writing that the 
property was purchased for use outside the district.  (Regulation 1827(b)(2)).  

Under the facts you relate, and assuming that the purchaser is not a resident of Sacramento 
County, our opinion is that your client is not liable for the transactions tax when the property sold is 
delivered to the purchaser outside of Sacramento County.  But your client is liable for the collection 
of the use tax imposed on the purchaser for his use of the property in Sacramento, if at the time of 
purchase the purchaser intended to use the property in Sacramento County.  However, if at the time 
of purchase the customer did not know where he was going to use the property, and only at a later 
time used the property purchased in Sacramento County, then your client would not be required to 
collect the use tax on the transaction, since at the time of sale the property was not purchased for use 
in Sacramento County.  The purchaser would become liable for the use tax only when he did, in 
fact, use the property in Sacramento County, but your client would not have an obligation to collect 
the tax at that time. 
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I enclose Regulations 1823 and 1827 for your information.  Please feel free to contact me if 
you have any further questions or comments about this letter. 

Sincerely, 

John Abbott 
Senior Tax Counsel 

JA:jb 

Enclosures 



