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REDACTED TEXT 

REDACTED TEXT 
District use tax – leases of construction equipment 

Dear REDACTED TEXT: 

In your January 8, 1990 letter to Mr. Ronald L. Dick, Tax Counsel, which was referred 
to me for reply, you request our opinion on the application of district transactions (sales) and use taxes 
to rental charges by X CORPORATION, your client, to its lessees on its short-term leases of tax-paid 
construction lift equipment.  You write: 

“General Description of Business: 

“X Manufacturing is a DBA for X CORPORATION which also 
does business as X Equipment Rental which engages in the business 
of short-term rentals (i.e., daily, weekly, or monthly rates) of 
construction lift equipment.  X Equipment Rental pays the sales tax 
at date of purchase on the equipment’s purchase price.  The 
equipment is delivered to X Equipment Rental’s only yard in 
Modesto, California, Stanislaus County.  Rental agreements are oral 
and the equipment can be returned at any time at the option of the 
renter.  The rental charges would be billed based on the lowest rate 
available for the rental period.  (If the equipment were rented for 
less than 5 days, the daily rate would apply; more than 5 days, but 
less than 3 weeks, the weekly rate would apply; more than one 
month, the monthly rate would apply.)   

“Point of Contention: 

“Dennis E. Goodman, Senior Tax Auditor from the Modesto office 
of the Board of Equalization, in a routine audit of X Equipment 
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Rental has proposed levying an additional ½% to 1% sales tax on 
any piece of equipment that is rented in a sales district that levies an 
additional tax at any time within a ninety-day period beginning with 
the date of purchase of the equipment.  He proposes that the 
additional tax be paid to the first district in which the equipment is 
leased, in cases where the equipment may be leased in more than on 
special district during the ninety-day period.  As support for his 
position he has supplied X Equipment Rental with a letter from you 
dated August 23, 1989 (copy of which is enclosed) and Regulation 
1823. 

“We would like your opinion on Mr. Goodman’s position.  There 
are several issues that we do not believe are addressed in your letter 
of August 23, 1989 or Regulation 1823. 

“(1) All rentals are short term.  There is never any intention of 
transfer of ownership to a renter.  The renter may terminate the 
agreement at any time.  The rental agreements are oral. 

“(2) It is the contention of X Equipment Rental that the beneficial 
use of the equipment belongs to them (the owners) at their place of 
business, Modesto, California, and not to the renters who only 
receive short term utilization of the equipment. 

“(3) The recordkeeping necessary to implement Mr. Goodman’s 
taxing theory is onerous and makes impossible timely filing of 
accurate sales tax returns.  At the time of purchase it is not known 
where the equipment will be rented. 

“(4) If Mr. Goodman’s contention is correct, then the tax district 
that has a higher tax rate would have to be determined to be the 
district ‘in which the property was intended to be used,’ and 
therefore, would be entitled to the full 1 ½% to 2 ½%, not just the 
increased tax.  This would call for a transfer of money paid to 
Stanislaus County to the higher taxing district.” 
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Opinion 

If a person purchases tangible property in a transaction which was exempt from any 
district transactions (sales) tax, but the purchaser purchases the property for use within a district, then 
the district use tax will apply to the transaction.  (Transactions & Use Tax Reg. 1823(a)(2)(B) and 
(b)(1).)  In the case of property which was purchased tax paid and then leased by a lessor in the same 
form as acquired, the leases are not taxed as continuing sales and purchases, and it is the lessor’s use, 
not the lessee’s use, of the property which determines whether the property was purchased for use 
within a district (Reg. 1660(c)(2).).   

In applying district transactions and use taxes to sales and leases of tangible property, 
the Board incorporates, to the greatest extent possible, sate Sales and Use Tax Law provisions.  (Reg. 
1821.)  In the case of the state Sales and Use Tax Law, if a purchaser purchased property outside of 
California, but later brought the property into California, the provisions of Regulation 1620(b)(3) 
would determine whether use tax was due.  If the property is first functionally used in California, state 
use tax will apply, regardless of any subsequent use.  If the property is first functionally used outside 
of California, but brought into California within 90 days after the purchase, and thereafter not stored 
or used outside of California at lease half the time in the next six months, the state use tax will be due. 
In a situation in which a lessor outside of California delivers property into California in order to fulfill 
delivery to a specific lessee, the first functional use would be considered to have occurred outside of 
California.  However, if the lessor brought the property into California prior to entering into a specific 
lease with a lessee, then the first functional use would occur in this state.  (Business Taxes Law Guide 
Annotation 570.0510 (4/7/78).)  These tests for determining whether property is purchased for use in 
California are applied to districts by substantiating “district” for “California.” 

In applying these rules to the situation you have described, our opinion is that your 
client is liable for the district use tax of a district in which the lessees, individually or collectively, use 
the construction lift equipment more than half the time in the first six months following your client’s 
first lease of the equipment.  Our view is that your client’s first functional use of the equipment occurs 
in Stanislaus County, assuming that is where your client negotiates leases with lessees.  If in a period 
of 90 days following the first lease of each item of equipment, the property is not used by any lessee 
within any district, then no district use tax will apply.  Your client’s use of the property outside of any 
district for the first 90 days establishes the presumption that the property was not purchased for use 
within a district.  However, if within 90 days following the first lease, any lessee uses the equipment 
within a district, then that district’s use tax will apply, if that lessee and any other lessees collectively 
lease the property for use within that district more than half the timer in the next six months.  If the 
district use tax of one district (or two districts in the same county) applies, no other district’s use tax 
can apply. 

We cannot agree with your contention that this type of recordkeeping would be unduly 
burdensome to your client.  Your client would be required only to keep track of the location of the 
items of equipment for the first nine months at most, in order to substantiate that an item of equipment 
was not purchased for use within a district.  If no lessee leased an item of equipment for use within a 
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district within 90 days following the first lease, that too would end your client’s recordkeeping 
obligations.   

The allocation of the 1 ¼% Bradley-Burns uniform local sales and use taxes to the 
cities and counties is not affected by the issue of whether district use tax applies.  If your client 
purchased its equipment from a California seller, the Bradley-Burns sales tax is allocated to the 
seller’s place of business.  (Reg. 1802.)  If your client purchased its equipment from an out-of-state 
seller not engaged in business in California, then your client will report and pay Bradley-Burns use 
tax allocated to your client’s first place of use which is in Stanislaus County.  (Reg. 1803(b).)   

I enclose Regulations 1620, 1660, 18022, 1803, 1821 and 1823 for your information.  
Please feel free to contact me if you have any further questions or comments about this letter. 

Sincerely, 

John Abbott 
Senior Tax Counsel 

JA:cl 
Enclosures 

bc: Sacramento District Administrator 
Mr. Dennis Goodman, Modesto Office 


