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Mr. J--- H--- 
V--- S---, Inc. 
XX --- Court, Suite XXX 
---, CA  XXXXX 
 
 Re:  V--- S---, Inc. 
        SR -- XX-XXXXXX 
 
 
Dear Mr. H---: 
 
 
 This is in response to your letter of November 13, 1992 which requested that we provide 
information necessary to determine the proper tax rate that applies to your retail sales. 
 
 We understand that your principle place of business is located in --- County.  You 
contract out most activities such as order taking, warehouse storage, fulfillment, order processing 
and shipping to subcontractors located in other counties.  You ship merchandise outside of 
California as well as into many counties of California other than ---.  You use UPS, Federal 
Express, and other common carriers, rather than your own vehicles.  A shipping and handling 
charge is made in addition to the retail price of the merchandise.   
 
 Your sources of customers are ads which you place in various publications which contain 
“800” numbers.  When an order is received by telephone, it is relayed to a warehouse (outside of 
---) for shipment. 
 
 The current statewide rate for sales and use taxes is 6%, to which is added the 1-1/4% 
Bradley Burns uniform local rate, and any district transaction (sales) and use taxes which may 
apply.  A list of counties with special tax districts is included in Pamphlet No. 44 (copy 
enclosed).   
 
 California sales and use taxes do not apply to sales to out-of-state customers which are 
shipped by common carrier to the out-of-state customers for use out of state.  (See Regulation 
1620(a)(3)(B), enclosed.)  Sales made to California customers are taxable.  The “place of sale,” 
 
 



 
Mr. J--- H--- -2- June 25, 1993 
  800.1000 
 
 

 

for purposes of determining which local and district taxes apply, is determined pursuant to 
Regulation 1805 (local sales and use taxes) and Regulation 1822 (district transactions (sales) and 
use taxes).  Copies enclosed.   
 
 Pamphlet 44 and Regulations 1823 and 1827 (copies enclosed) discuss the method for 
determining which taxes apply when you sell across tax district lines, and your duty to collect 
district use taxes.   
 
 If you are “engaged in business” in a tax district, and either (a) ship or deliver the 
property into that district, or (b) participate within that district in the sale, you must collect that 
district’s use tax.  The definition of “engaged in business” includes having any type of office, 
sales room, warehouse, or other place of business, even if indirect or through an agent, the 
presence of any kind of representative in the district for the purpose of making sales, taking 
orders, or making deliveries. 
 
 You subcontractor’s operations would qualify as “engaged in business” in each district 
where they are located. 
 
 I will apply the above to your specific questions, from page two of your letter.  I assume 
all property sold is shipped by common carrier from an unnamed county (which has no district 
taxes) as a result of a mail or telephone order.  These are summaries only.  Each situation will 
require the application of the regulations. 
 

1. a. --- destination: apply the --- use tax rate.  
b. California destination outside of ---: apply the use tax rate in effect 

in that destination, if you are “engaged in business” in that district.  
If not, no district taxes will apply. 

c. Out-of-state destinations: not subject to California taxes if shipped 
out of state by common carrier or your facilities, pursuant to 
contract of sale. 

 
2. a. The location from which the merchandise is shipped will be 

 one of the locations in which you are “engaged in business.” 
b. The location from which the merchandise is shipped will be one of 

the locations in which you are “engaged in business.” 
 

3. Your principal location is one of the locations in which you are “engaged 
in business.” 
 

By telephone, you requested information concerning shipping and handling charges.  
Your gross receipts for tax purposes must include delivery charges unless these charges meet the 
requirements specified in Regulation 1628(a), Transportation by Carrier, copy enclosed.  Please 
note that “handling charges” are subject to tax, as well as charges lumped together, such as 
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“shipping and handling,” or lump-sum shipping charge estimates.  Only actual, separately stated 
transportation charges are exempt.   

 
If you have further questions, please contact me. 

 
Sincerely yours, 
 
 
 
Donald L. Fillman 
Tax Counsel 
 

DLF:cl 
Enclosures 
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