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  October 8, 1992 

 

Mr. E--- H. B---

A--- I--- P--- Company 

XXX --- --- Street 

---, California XXXXX 


Re: 	 SR -- XX-XXXXXX 
Retailer’s Duty to Collect Use Tax 
on Out-of-District Sales 

Dear Mr. B---: 

I am responding to your letters to the Legal Division dated August 5 and September 15, 
1992. You asked if we could approve or correct your understanding regarding your obligations 
to remit district transactions and use taxes. 

You describe your business in your letter of August 5, 1992, as follows: 

“My company [“A--- I---”] is located in Oakland and has no physical presence 
anywhere else. Business is done outside of Oakland by mail order only.  Aside 
from an ad in the San Francisco telephone book there is no soliciting outside of 
Oakland. 

“It is my understanding that I am required to collect only two categories of sale 
tax, and that these are: (1) Alameda, which consists of San Francisco, Alameda, 
and Contra Costa; and (2) California, which consists of everywhere else in 
California. 

“I further understand that I am to collect 8.25 percent of sales for Alameda.  This 
includes San Francisco from which no district tax will be collected.  The 
percentage of sales which will be collected for California is to be 7.25 percent.” 
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In your second letter, you elaborate upon your operations as follows: 

“My company is located only in Oakland.  I have neither office, nor warehouse, 
nor sales force, nor any other physical presence outside of Oakland.  I do, 
however, have a listing in the San Francisco telephone directory.” 

You do not indicate how you deliver the goods you sell- whether in your own trucks or 
by common carrier. 

OPINION 

A. Transactions and Use Tax

 1. Generally 

In California, there is a statewide tax rate of 7.25%.  This rate is made up from the 
California Sales and Use Tax (§§ 6051 et. seq. & 6201 et. seq.) and the Bradley-Burns Uniform 
Local Sales and Use Tax (§§ 7200-7212). In 1969, the Legislature enacted the Transactions and 
Use Tax Law. (§ 7251 et. seq., hereinafter “District Tax”.)  Pursuant to various enabling 
statutes, local jurisdictions are permitted to impose transactions (sales) and use taxes at rates of 
0.25% or 0.5% of the gross receipts from the sales within the jurisdiction of tangible personal 
property sold at retail or of the sales price of property whose use, storage, or consumption with 
the jurisdiction is otherwise subject to tax. (§§ 7261(a) & 7262(a). Although counties and a city 
may impose such taxes as well as special districts, we will, for the sake of convenience, refer to 
all jurisdictions imposing such taxes as “districts.”)   

2. “Out-of-Jurisdiction” Exemption 

There are some exemptions from the District Tax.  Sections 7261 and 7262 require that 
each district imposing a tax must include in its authorizing ordinance certain uniform provisions. 
One of these required provisions exempts from the transactions tax imposed on retailers, but not 
the use tax imposed on purchasers, sales of property to be used outside the district where the 
retailer ships to a point outside its district pursuant to its contract of sale with the purchaser. 
(§ 7262(a)(6).)  In interpreting and applying this exemption, Title 18, California Code of 
Regulations, Regulation (“Regulation”) 1823(a)(2) provides that the transactions tax does not 
apply to gross receipts from sales of tangible personal property: 

“(B) To be used outside the district when the property sold is shipped to a point 
outside the district pursuant to the contract of sale, by delivery to such point by 
the retailer or his agent, or by delivery by the retailer to a carrier for shipment to a 
consignee at such point. If the purchaser uses the property in a district imposing 
transactions (sales) and use taxes, the use tax may apply.”   
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(Sales and Use Tax Regulations are Board promulgations which have the force and effect of 
law.) 

3. Retailer’s Duty to Collect 

Whether a retailer not located in a district (or located in a different district than the 
purchaser) is obligated to collect from the purchaser district use tax depends upon whether the 
retailer is “engaged in business” in the purchaser’s district, as defined in Regulation 1827. In 
summary, Regulation 1827(b)(1) and (c) provide that if a retailer has either a place of business in 
a district, or has representatives or agents operating there for the purpose of selling, delivering, 
or taking orders for tangible personal property, then the retailer is obligated to collect that 
district’s use tax from the purchaser if it ships or delivers the property into the district, or 
participates in the district in making the sale. 

B. Tax Consequences to A--- I---

Alameda County has two county-wide taxing districts: Bay Area Rapid Transit District 
(BART) and Alameda County Transportation Authority (ACTA).  Each imposes a transactions 
and use tax of 0.5% for a combined district tax rate of 1%.  The total tax rate in Alameda County 
is, as you note, 8.25% Most taxing districts encompass only one district, but BART takes in 
Alameda, Contra Costa, and San Francisco Counties. 

Since your sole place of business is in Alameda County, the place of sale for A--- I---’s 
products is Alameda County.  (“Reg.” 1822(a)(1).)  Your sales to Alameda County residents or 
to residents of other counties who pick up their purchases at your office are subject to BART and 
ACTA transactions (sales) taxes for a total tax rate of 8.25% 

Sales to residents of counties other than Alameda (assuming the contract of sale requires 
that the goods be shipped out of Alameda County) are generally exempt from the district taxes in 
effect in Alameda County.  BART, is however, an anomaly because it is a multi-county district. 
Thus, A--- I---’s sales to residents of Contra Costa and San Francisco counties are also subject to 
the BART transactions tax. They are not subject to the ACTA transactions tax. 

If the destination county has one or more countywide taxing districts, then the purchaser 
is liable for the district use tax(es) in effect in that county.  The question is whether or not A--- I-
-- must collect that use tax from the purchaser.  You indicated that A--- I--- has no place of 
business other than the Oakland office but did not indicate how it got its goods to its customers. 
Therefore, under the above authority, A--- I--- is considered under Regulation 1827(c) to be 
engaged in business in, and so must collect use tax for, only those county-wide taxing districts 
into which it makes regular deliveries of its goods in its own trucks.  For example, assuming it 
delivers goods into Contra Costa County by means of its own trucks, A--- I--- must pay, and may 
collect reimbursement for, BART transactions tax, and also must collect Contra Costa 
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Transportation Authority (CCTA) use tax for a total tax rate of 8.25%.  If it sends its goods in by 
common carrier only, it is not required to collect the CCTA use tax, but still must pay BART 
transactions tax for a total rate of 7.75%. If the county of destination has no taxing districts, then 
only the state-wide rate of 7.25% applies. 

For your information, I have included a copy of Board of Equalization Pamphlet          
No. 44-A, “Questions and Answers on District Taxes,” and Regulations 1822 and 1823.  I hope 
the above discussion has answered your question. I apologize for the delay in responding. We 
have had a rash of hearings before the Board, both in and out of town, which has prevented me 
from working on anything else.  If you need anything further, please do not hesitate to write 
again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 

Enclosure: Pamphlet 44-A 


Regs. 1822 & 1823 



