STATE OF CALIFORNIA 8 0 5 . 0 1 2 5

STATE BOARD OF EQUALIZATION
(916) 445-6493

May 31, 1990
Mr. REDACTED TEXT, Owner
San Leandro, CA 94577

REDACTED TEXT — SR CH REDACTED TEXT
District taxes — collection by retailer

Dear Mr. REDACTED TEXT:

In your April 4, 1989 letter to the Board’s legal staff, you request written guidance on the following
matter:

“As a small mail order company selling home brewing supplies to residents of every
California County, we are confused regarding our obligation to collect local district
taxes from counties [in] which we do not have a physical presence or salesperson.

“We send out mail order catalogs and then ship the ordered goods via UPS to the
residents of every county in California. Does this sending of catalogs through the
mail constitute a physical presence? According to Article 5 (page 3 of your
newsletter enclosed), it appears we do not have to collect district taxes (except in
Alameda, where we are located).”

Opinion

Under the Transactions and Use Tax Law, Revenue and Taxation Code Sections 7251 et seq., the
district transactions (sales) taxes are imposed by countywide special taxing districts; in California
on retailers making sales at the retailer’s place of business in these counties. Some counties have
one district and other counties have two districts; each of these districts imposes the tax at a rate
of one-half percent. If a retailer makes a sale at a place of business not within any district, that
sale is not subject to district transactions tax. Also, if a retailer located in a district (or districts)
ships or delivers the property sold outside of the district, pursuant to a contract of sale with the
purchaser, that sale is also exempt from the district transactions tax. (Regulation 1823(a).) Like
the state sales tax, the district transactions tax is imposed on retailers, and whether a retailer collects
tax reimbursement from the purchaser is a matter of contract between the retailer and the purchaser.
(Civil Code Section 1656.1.)

If a purchaser purchases tangible property from a retailer, for storage, use, or consumption of that
property within a district (or districts) which imposes a transactions and use tax, the purchaser is
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liable for the district use tax, and is entitled to a credit against that use tax obligation for tax
reimbursement (if any) paid to a retailer for district transactions tax. (Regulation 1823(b).)
Whether a retailer not located in a district (or located in a different district than the purchaser) is
obligated to collect the district use tax from the purchaser depends upon whether the retailer is
“engaged in business” in the purchaser’s district, as defined in Regulation 1827. In summary,
Regulation 1827 provides that if a retailer has either a place of business in a district, or has
representatives or agents operating in a district, for the purpose of selling, delivering, or taking
orders for tangible property, then the retailer is obligated to collect that district’s use tax from the
purchaser if the retailer ships the property sold into the district, or participates in the district in
making the sale.

Our opinion is that your sending catalogs to prospective customers by mail does not constitute the
type of activity which would make you a retailer engaged in business in districts other than the
ones in which your place of business is located. Therefore, you do not have to collect the district
use taxes owed by your customers for their use in their districts of the tangible property purchased
from you.

You are obligated to report and pay district transactions taxes on your sales to customers in two
districts: the Alameda County Transportation Authority (ACTA) (Alameda County only) and the
Bay Area Rapid Transit District (BART) (San Francisco, Contra Costa, and Alameda counties).
If you ship the property sold to a customer in San Francisco or Contra Costa County, you are not
liable for Alameda district transactions tax on that sale, since you shipped the property sold outside
of Alameda County, but you are still liable for the BART district transactions tax since your sale
was made in the BART District. Both taxes are imposed at a rate of 1/2 percent.

I enclose a copy of the Board’s Tax Tip pamphlet 44, District Taxes, which includes copies of
Regulations 1823 an6 1827, for your information. Please feel free to contact me if you have any
further questions or comments about this letter.

Sincerely,

John Abbott

Senior Tax Counsel
JA:cl
Enclosure

bc: Oakland District Administrator





