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RE: REDACTED TEXT 
District Transactions Taxes 

Dear REDACTED TEXT: 

 I am responding to the letter you wrote to Assistant Chief Counsel Gary J. Jugum on 
March 20, 1992.  You requested a ruling regarding the application of district taxes to 
REDACTED TEXT’s business practices.  We note that the Board Staff cannot issue tax rulings; 
only the Board itself may do that.  However, we can give you our opinion regarding the correct 
application of tax to a given set of facts. 

I. FACTUAL BACKGROUND 

As I understand it, REDACTED TEXT is a machinery manufacturer whose headquarters 
is apparently located in Minnesota.  You describe the California operation as follows: 

“A) REDACTED TEXT ships replacement parts from out Santa 
Rosa, CA. factory via common carrier to all counties in Calif. and 
the USA.  We do not own delivery trucks and ship all orders prepaid. 

“B) REDACTED TEXT manufactures, also in Santa Rosa, large 
custom machines and will ship them via common carrier to the same 
locations noted above.   

“All of these major machines are designed, costed and appropriate 
prices established at our Lab/Engineering Center located in the State 
of Minnesota.  This is where all official price quotes originate and 
from where official order acceptance occurs.  With respect to spare 
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parts the parts service department, located in Santa Rosa, establishes 
prices, reviews customer terms, and accepts orders for all standard 
REDACTED TEXT parts. 

“The ‘gray area’ of our situation is that we do have a ‘salesman’ 
whose office is located in Santa Rosa and who is responsible for the 
eight (8) western states.  He does not have authority to accept orders 
on REDACTED TEXT'’ behalf, but functions as a ‘go between’ for 
the customer and our other departments i.e., parts or Minn. 
application engineering.  This situation exists because all of our 
machines are custom designed per customer specifications.  
Consequently, the salesmen cannot accurately estimate selling 
price.”  

 District tax consequences attach only to sales within California.  Sales to customers outside 
of California are exempt from tax when, pursuant to the contact of sale, the manufacturer ships the 
goods to the purchaser outside the state.  (Rev. & Tax. Code § 6396.  Unless otherwise stated all 
further statutory citations are to the Revenue and Taxation Code.) 

II. OPINION 

A. Transactions and Use Tax 

1. Generally 

In California, there is a statewide tax rate of 7.25%.  This rate is made up from the 
California Sales and Use Tax (§§ 6051, et. seq., and 6201, et. seq.), and the Bradley-Burns Uniform 
Local Sales and Use Tax (§§ 7200-7212).  In 1969, the Legislature enacted the Transactions and 
Use (hereinafter “District”) Tax Law.  (Rev. & Tax. Code §§ 7251 et. seq.).  Pursuant to various 
enabling statutes, a number of counties have established countywide taxing districts.  To support 
such district, transactions and use taxes are imposed at rates of 0.25% or 0.5% of the gross receipts 
from the sales within the district (or districts, if there is more than one in a county) of tangible 
personal property sold at retail or of the sales price of property whose use, storage, or consumption 
within the district is otherwise subject to tax.  (§§ 7261(a)(1), 7262(a), 7285, 7285.5).  

2. “Out-of-District” Exemption 

These are some exceptions to the District Tax.  Sections 7261 and 7262 require that each 
district imposing a tax ordinance must include in its ordinance certain uniform provisions.  One of 
these required provisions exempts from the transactions tax imposed on retailers, but not the use 
tax imposed on purchasers, sales of property to be used outside the district where the retailer ships 
to a point outside its district pursuant to a contract of sale between the retailer and the purchaser.  
(Section 7261(a)(5).)  In interpreting and applying this exemptions, Title 18, California Code of 
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Regulations, Regulation 1823(a)(2) provides that the transactions tax does not apply to gross 
receipts from sales of tangible property: 

“(B) To be used outside the district when the property sold is 
shipped to a point outside the district pursuant to the contract of sale, 
by delivery to such point by the retailer or his agent, or by delivery 
by the retailer to a carrier for shipment to a consignee at such point.  
If the purchaser uses the property in a district imposing transactions 
(sales) and use taxes, the use tax may apply.” 

B. Retailer’s Duty to Collect District Use Tax 

Whether a retailer not located in a district (or located in a different district than the 
purchaser) is obligated to collect the district use tax from the purchaser, depends upon whether the 
retailer is “engaged in business” in the purchaser’s district, as defined in Regulation 1827.  In 
summary, Regulation 1827(b)(1) and (c) provides that if a retailer has either a place of business in 
a district, or has representatives or agents operating in a district, for the purpose of selling, 
delivering, or taking orders for tangible personal property, then the retailer is obligated to collect 
that district’s use tax from the purchaser if the retailer ships the property sold into the district, or 
participates in the district in making the sale.   

C. Tax Consequences to REDACTED TEXT 

You indicate that REDACTED TEXT has only one place of business in California.  The 
machines are manufactured and the spare parts are sold in Santa Rosa which is thus the place of 
sale of these items for district tax purposes.  (§ 6010.5; Reg. 1822(a)(1).)  Santa Rosa is in Sonoma 
County which has one countywide taxing district imposing a district tax at the rate of 0.25%.  Sales 
to residents of Sonoma County or to purchasers who pick up the machines at your Santa Rosa 
office are thus subject to the Sonoma County transactions (sales) tax for a total rate of 7.50%. 

Sales of goods which are shipped out of Sonoma County pursuant to the contract of sale 
are not subject to its transactions tax under the above authority.  If the buyer’s county of residence 
has not countywide taxing district, the tax rate is only to the statewide tax rate of 7.25%.  Sales of 
goods sent to a county with one or more such districts are subject to its district use tax(es), however.  
Under the above authority, the purchaser is always liable for use taxes, but the retailer has a duty 
to collect them only if it is engaged in business in the purchaser’s district(s). 

You state that you have a salesman operating out of Santa Rosa.  We assume that he travels 
throughout his sales area lining up customers and handling the California activities involved in 
REDACTED TEXT’s sales.  Per the above authority, then, REDACTED TEXT is engaged in 
business in the counties in which the salesman operates and so is required to collect their district 
use taxes, if any.  The tax rate applicable to these sales depends on the district use tax rate in effect 
in the county of destination.   
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For your information, I have enclosed copies of Board of Equalization Pamphlet No. 44-
A, Questions and Answers on District Taxes,” and Regulations 1822, 1823, and 1827.  I hope the 
above discussion answered your question.  If you need anything further, please do not hesitate to 
write again. 

       

       
       

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JWL:es 
1047I 

Encs.: Pamphlet 44-A 
 Regulations 1822, 1823, and 1827 

bc: Santa Rosa District Administrator 




