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The Legal Division has assigned your memorandum to it of June 17, 1991, to me for a 

response.  You ask if the subcontract which you attached to your memorandum qualified as a 
“fixed-price” contract for purposes of the earthquake tax (former Section 6376).  That 
subcontract, dated September 19, 1999, was between H--- Contractors as the General and the 
taxpayer as the Sub.  

 
OPINION
 

A. Fixed Price 
 

You set forth this portion of your question as follows: 
 

“First, in article four of the contract is the phrase ‘complete performance of the 
work, subcontractor shall be paid: $541,580.00’.  Is this verbiage the same as the 
phrase ‘machinery, $10,000.00’ which is acceptable for a fixed amount in that it 
contains no provisions at all regarding the sales and use tax?  (See memorandum 
dated August 11, 1982)” 
 
The memorandum to which you refer was attached to your memorandum and was from 

the Principal Tax Auditor (PTA) to the District Administrators.   
 
In determining whether a construction contract or other contract is a “fixed-price” 

contract for the purpose of the earthquake tax we have consistently required that it satisfy the 
following criteria: (1) it be binding prior to December 1, 1989, (2) neither party has an 
unconditional right to terminate the contract; and (3) the agreement must include a provision 
which fixes the tax obligation on a tax-included basis or sets forth either the amount or the rate of 
tax and does not provide for an increase in the amount of tax.  We have also previously 
concluded that, where the contract gives a total sales price but does not make provision for sales 
tax that the seller is agreeing to not seek reimbursement for tax from the buyer.  Under such 
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conditions, we consider that the buyer’s obligation is fixed, and the seller has agreed to pay the 
sales tax (including district tax) at the rate in effect on the date the agreement became binding.   

 
On the face of it, this agreement seems to fall into the area discussed by the PTA’s 

memorandum.  It specifies that the contract amount is $541,580.00 and does not mention sales 
tax.  However, Article 1, Section 1.1, of the Subcontract specified that the terms and conditions 
of the contract between the Owner and the General are part of the Subcontract.  If that contract 
contains a term providing for increased taxes, then that term is incorporated by the above clause 
into the Subcontract with the result that it could not be considered to be for a fixed price.   

 
B. Termination Clause
 
You state you question so: 
 
“Article thirteen “termination” states that if the contractor and owner have the right to 

terminate the general contract then the contractor can terminate the contract with F---.  Does this 
wording exempt this contract from being fixed price as called for by the August 11, 1982 
memorandum… Would we consider this wording such that either party is not bound by the 
contract or that the contract is contingent upon its occurrence or act?  …”   

 
As noted above, the subcontract incorporates by reference the terms of, among other 

documents, the general contract.  Thus, if the general contract provides the parties the right to 
cancel the contract unconditionally, then neither contract qualifies as being for a fixed price.   

 
Additionally, when dealing with the earthquake tax, if the general contract qualifies as 

being for a fixed price, we consider that the subcontracts do also.  This rule does not apply to the 
fixed-price contract exemption from district taxes, however.  In that case, each contract must 
qualify on its own.   

 
  

 
 

JLW:es 
3935I 


