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DUSO Of FqlsaizlldCJn 
Legal Division 

To Mr. Bill Jackson, MIC:60 Data: July 30, 1993 

From Kristine Cazadd 
;<:: ( L ;- ,t ,ll_,, 

Subject: Immediate Harvest Values - Interpretation of R & T §38204 (a) and 
Property Tax Rule 1023(b). 

This is in response to your June 7, 1993, memorandum to 
Mr. Ken McManigal wherein you requested our interpretation of 
Section 38204(a) and Rule 1023(b), as to whether timber harvest 
plan costs should be considered/deducted when establishing 
immediate harvest values. 

As you indicated, Section 38204(a) provides that 
immediate harvest values for timber yield tax purposes shall be 
determined: 

" ... from the best evidence available, including (1) gross 
proceeds from sales on the stWllp of similar timber of like 
quality and character at similar locations or, (2) gross 
proceeds from sales of logs, or of finished products, 
adjusted to reflect only the portion of such proceeds 
attributable to value on the stump i.mmediataly prior to 
harvest ... " 

Similarly, Rule 1023(b), which implements Section 38204, 
provides that immediate harvest value schedules adopted by the 
Board, 

" ... provide estimates of harvest values by considering 
gross proceeds from sales on the stUJRp of similar timber 
of like quality and character at similar locations, or 
.gross proceeds from sales of logs, or of finished 
products, adjusted to reflect only the portion of such 
proceeds attributable to value on the stump immediately 
prior to harvest ... " 

The Timber Tax Division staff has previously taken the 
position that "gross proceeds from sales on the stWllp" and 
"value on the stWllp i.mmediately prior to harvest°' include all 
costs incurred before the harvest, that is, costs of access, 
marking, and preparation of a timber harvest plan, and costs 
associated with gaining approval to harvest. Deductions are 
available only for costs incurred after the harvest, such as 
logging, hauling, and scaling expenses. 
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Timber industry representatives are concerned that because 
of the recent escalation in costs associated with gaining 
approval to harvest, staff's position that these a~e prior-to­
harvest costs should be reconsidered. The escalation 
apparently stems, in large part, from the fact that numerous 
statutory provisions and administrative rules and regulations 
related to timber harvesting have been enacted during the past 
five years, quadrupling the component costs of meeting 
environmental and resource conservation standards. These 
standards must be met in order to secure approvals to harvest 
and of timber harvest plans. At the same time, governmental 
restraints in removing productive forest areas from harvesting 
have greatly reduced the total cut, forcing harvesters to 
spread the prior-to-harvest costs over much smaller yields. 

While we all recognize that such changes have seriously 
impacted the timber industry, greatly increasing the costs of 
securing approvals to harvest and of timber harvest plans, 
there is no legal authority for considering/deducting before­
the-harvest costs in calculating immediate harvest values. To 
the contrary, as previously noted, Section 38204(a) and Rule 
1023(b) are authority for preventing it. Thus, only if it 
could be established that a component cost(s) associated with 
gaining approval to harvest constitutes after-the-harvest, 
rather than before-the-harvest cost(s), could such component 
cost(s) possibly be considered/deducted when establishing 
immediate harvest values. 

However, for all practical purposes, given the present 
statutory scheme, timberowners interested in the 
exclusion/deductibility of such costs from the determination of 
immediate harvest values by the Board staff under Section 
38204(a) and Rule 1023{b) should be advised that, in staff's 
view, legislation enacting a specific provision/exception for 
such purpose is needed. 

For the foregoing reasons, we conclude that unless proven 
otherwise, timber harvest plan cost(s) are cost(s) incurred 
before the harvest and should not be considered/deducted when 
establishing immediate harvest values. Please feel free to 
contact us if you have any further questions regarding this 
matter. 

KEC 
precednt/timbertx/93008 

cc: Mr. Richard Ochsner 
Mr. Ken McManigal 



S~ate of Califotnia 

Memorandum 

Boord of Equalization 

, Mr. Ken McManigal Date June 7, 1993 

From : · Bi 11 J a c ks on 

Subject : I n t e r p r e t a t i o n o f R & T S e c t i o n 3 8 2 0 4 ( a ) 
and Property Tax Rule 1023(b) 

Timber industry representatives have raised the question as to 
whether consideration should be given to timber harvest plan 
costs in calculating immediate harvest value. At the May 27 TAC 
meeting, staff agreed to first see if there were any legal 
barriers preventing such an adjustment and, if not, next meet 
with industry to hear its contentions. 

Rule 1023(b) states in part: 

"The harvest value schedules adopted by 
the Board provide estimates of harvest 
values by considering gross proceeds from 
sales ~n the stump of similar timber of 
like quality and and character at similar 
locations, or gross proceeds from sales of 
logs, or of finished products, adjusted to 
reflect only the portion of such proceeds 
attributable to value on the stump immediately 
prior to harvest, •.. " (emphasis added). R&T 
Code Section 38204(a) contains similar language. 

Harvest plans must be_ approved by the appropriate regulatory 
agency prior to timber being. harvested. Staff has always taken 
the position that costs associated with gaining approval to cut 
timber are part of the proceeds attributable to value on the 
stump immediately prior to harvest. If we were to deduct these 
costs from stumpage sales or log sales it is our opinion we would 
no longer be estimating immediate harvest value. Furthermore, 
the statute speaks to "gross proceeds" not "net proceeds" 
attributable to value on the stump immediately prior to harvest 
(see Paul Crebbin's attached memo on this subject). 

Industry's contention is that the costs associated with harvest 
plans have risen dramatically in recent times, and that this 
burden should be taken into consideration as "other relevant 
factors" when estimating stumpage value. 
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Is the law clear that the costs of timber harvest plans should 
not be deducted from sales on the stump or sales of logs ~hen 
estimating immediate harvest value of timber? 

Please let me know if you have need to meet and discuss this 
issue. 

WBJ: p b 
Enclosure 

cc: Mr. John W. Hagerty 
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· Siote of California 

Memorandum 

Soard of Equalizatior 

Forest Appraisers & Auditors Dote October 31, 1990 

From Pa u 1 E • Cr e b b in 

Subject ' De d u c t i b 1 e Cos t s From Log Pr i c es 

A discussion arose during our recent value setting period 
regarding what costs should be deducted from log prices to 
arrive at an estimated stumpage value. In writing this memo~ 
I attempted to clear some of the cobwebs from my thinking 
and hope it clarifies some of the issues raised at out meeting. 

Immediate harvest value is defined, in part, in the Yield 
Tax Law, Section 38109 and Board Rule 1023 as: 

... the amount that each species or subclassification 
of timber would sell for on the stump at a voluntary 
sale made in the ordinary course of business for 
purposes of-immediate harvest." 

This is further refined in Section 38204 where it is stated, 
in part , that the harvest values estimated by the Board: 

" ... shall be determined ... from the best evidence 
available, including (1) gross proceeds from sales 
on the stump of similar timber of like quality and 
character at similar locations or, (2) gross proceeds 
from sales of logs, or of finished products adjusted 
to reflect only the portion of such proceeds 
attributable to value on the stump irnmediatelv orior 
to harvest ... ". (Underlining added.) 

In comparing stumpage prices, or esti~ated stumpage values, 
with log prices (less costs) it can become confusing as to 
what costs should be deducted from log prices and what costs 
you would expect to be included in st~mpage value. Another 
way of looking at stumpage value, from a log price approach, 
is what cost would be included in the stumpage value, such 
that it is represented in the value on the stump immediatelv 
prior to harvest. It seems reasonable to assume that costs, 
that would be included in stumpage value, are all those that 
must be incurred immediately prior to harvesting, and those 
that would be incurred from that point onward would be costs 
deducted from the log price to arrive at an estimate of harvest 
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value. 

This implies that the stumpage value we are estimating includes 
all necessary costs that must be incurred immediately prior 
to harvest, such that harvesting can take place. Costs that 
are incurred before harvest are Timber Harvest Plan preparation, 
marking timber to be cut, access and those other typical costs 
necessary before saw can be placed in the tree. Typical 
costs incurred after this point are those that would be deducted 
from log sale prices obtained such as contract logging costs, 
which includes the contractor's estimated profit, and hauling 
costs. 

One of the possible future costs that we may have to consider 
after the November election, is the RFP costs, if one is required
to be present during the harvesting on each private harvest 
operation. 

If you have any comments or thoughts on this subject, let 
me know. 

PEC:pb 




