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Access Recovery Charge Not Subject to 911 Surcharge 

The Access Recovery Charge, which the Federal Communications Commission authorizes certain local 
telephone companies to charge their customers for interstate service, is not subject to the 911 
Surcharge. 9/19/14. 
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This is in response to your request for a legal opinion regarding the application of the Emergency 
Telephone Users Surcharge Law (911 Surcharge Law) to an access recovery charge that certain 
Local Exchange Carriers (local telephone companies)1 charge their customers. 

Specifically, you ask, first, whether the access recovery charge is subject to the 911 Surcharge.  
Second, you ask, with respect to the decision by the State Board of Equalization (Board) in the 
Roseville Telephone Company case (decided Feb. 2, 1994) (Roseville Telephone) that interstate 
access charges2 which local telephone companies charge their customers are not subject to the 
911 Surcharge, if that decision has been overruled in light of the decision in Sprint 
Communications Co., L.P. v SBE (Super Ct. San Francisco County, 2009, No. CGC 06-455982) 
(Sprint), which involved flat rate and monthly recurring service charges. 

As discussed in depth below, first, it is our opinion that the access recovery charge is not subject 
to the 911 Surcharge.  Second, it is our opinion that the Board’s decision in Roseville Telephone 
was not impacted by Sprint and, therefore, that interstate access charges which local telephone 
companies charge their customers are not subject to the 911 Surcharge. 

DISCUSSION 

Applicable Law 

As relevant here, the 911 Surcharge Law imposes a surcharge on amounts paid by every person 
in the state for intrastate telephone communication service in this state.  (Rev. & Tax. Code,     
§ 41020, subd. (a).)  The measure of the 911 Surcharge includes all charges billed by a service 

________________________ 

1  We understand the term “local exchange carrier” is an industry term used to refer to a telephone company which 
operates exclusively within a specific local area and provides telecommunications services within that area  (See 
The Fee On-line Dictionary of Computing.  Retrieved August 05, 2014, from Dictionary.com: 
http://dictionary.reference.com/) 
2  You state that this charge is also commonly described as a Subscriber Line Charge, Interstate Access Charge, FCC 
Charge for Network Access, Federal Line Cost Charge, Federal Access Charge, Interstate Single Line Charge, 
Customer Line Charge, or FCC-Approved Customer Line Charge.  For purposes of this letter, we refer to these 
charges collectively as an interstate access charge. 
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supplier to a service user for intrastate telephone communication services; however, it does not 
include any tax imposed by the United States.  (Rev. & Tax. Code, § 41011, subds. (a), (b)(1) 
[Italics added].)  Thus, for example, we previously opined that an interstate access charge 
mandated by the Federal Communications Commission (FCC) for interstate service is not subject 
to the surcharge because it is interstate in nature.  (Rev. & Tax. Code, § 41020, subd. (a); see, 
e.g., Business Taxes Law Guide Annotation (Annot.) “Interstate Access Charge Not Subject to 
911 Surcharge” 5/3/94, 7/25/94. (Am 2003-1).)  As you note, this annotation was drafted in 
response to the Board’s decision in 1994 regarding Roseville Telephone, where in the Board 
determined that the disputed interstate access charges are not subject to the 911 Surcharge. 

For ease of analysis, we address your second question first. 

I. Why does tax apply differently to “interstate access charges” (Sprint) 
than it does to “flat rate and monthly recurring service charges” 
(Roseville Telephone)? 

Interstate Access Charges (Roseville Telephone) 

As relevant background information, in 1974 the United States Department of Justice filed a 
federal antitrust lawsuit against AT&T Corporation (AT&T), who, at the time, was the sole 
provider of telephone service throughout most of the United States.  Ultimately, the parties 
entered into a consent decree whereby AT&T relinquished control of its Bell Operating 
Companies, through which it had provided local telephone service up until January 8, 1982. 
That is why, today, local telephone companies operate exclusively within a local area and are not 
allowed to handle long-distance calls (including, as relevant, interstate calls). 

Instead, when such a “long distance call” is made to a location outside the local area operated by 
the local telephone company, the FCC explains that the local telephone company may collect an 
access charge from the customer for the cost of accessing a network operated by a different 
carrier.  Thus, the FCC explains: 

Interstate access charges apply to calls that originate and terminate in different 
states, and intrastate access charges apply to calls that originate and terminate in 
different local calling areas within the same state.  The [FCC] oversees interstate 
access charge rates, and the states oversee intrastate access charge rates.3 

(Emphasis added.)  As you correctly assert, the purpose of the interstate access charges which 
were at issue in Roseville Telephone is to “be kept by the carriers as recovery of reduced 
revenues caused by the decentralization of the telephone industry” that I just described. Further, 
the federal courts have concluded that the FCC has jurisdiction to authorize4 a telephone 
corporation to recover interstate access charges from subscribers because such a charge “reflects 
costs caused . . . by the subscriber’s connection into the interstate network, which enables the 
________________________ 
3 http://www.fcc.gov/encyclopedia/intercarrier-compensation.  (Accessed 8/6/14.) 
4 You express concerns with the Board’s decision in Roseville Telephone because you state interstate access charges 
are not mandated by or remitted to FCC.  As relevant to our discussion, we do not believe that it is material whether 
FCC imposes the charges, or merely authorizes and approves local telephone companies to collect and retain the 
charge from customers.  The reason such charges are excluded from the measure of the 911 Surcharge is based on 
the nature of the charge as interstate or intrastate (and not whether it is a tax imposed by the United States).  Thus, 
we do not address whether any of the subject charges are mandatory charges imposed by the FCC. 
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subscriber to make interstate calls.”  (National Association of Regulatory Utility Commissioners 
v. FCC (1984) 737 F.2d 1095, 1113.  [Italics added.]) 

In summary, interstate access charges are 100 percent allocable to the cost of providing interstate 
telephone communications service.  Therefore, interstate access charges are interstate in nature 
and thus excluded from the measure of the 911 Surcharge, which only applies to amounts paid  
for intrastate telecommunication services.  Intrastate access charges (charges to access different 
local networks within this state), on the other hand, are subject to the 911 Surcharge. 

Flat Rate and Monthly Recurring Service Charges (Sprint) 

Unlike an interstate access charge, which only applies to reimburse a carrier’s cost of accessing 
the interstate telecommunications network; flat rate and monthly recurring service charges 
(collectively, monthly recurring charges) such as those at issue in Sprint are charges which apply  
to all communications service; both intrastate and interstate.5  The reason they are both 
intrastate and interstate in nature, the Court in Sprint explains, is: 

Some or all of Sprint’s bills to its customers include fixed flat-rate charges that  
the parties have called “presubscribed line charges” and “monthly recurring 
charges” . . . .  I refer to both as “monthly recurring charges . . .  Because monthly 
recurring charges must be paid before a Sprint customer is able to make either an 
interstate or an intrastate long distance call, those charges are both “interstate 
charges” and “intrastate charges,” . . . [therefore] the monthly recurring charges 
are charges for both interstate and intrastate services [for purposes of the 911 
Surcharge]. 

In concluding that a portion of the monthly recurring charges are intrastate in nature and thus 
subject to the 911 Surcharge, Sprint Court listed three crucial factors:  (1) monthly recurring 
charges must be paid for a subscriber to make any calls, whether intrastate or interstate; (2) the 
monthly recurring charges are a flat rate regardless of how many interstate or intrastate calls the 
subscriber makes; and (3) the rates are approved by the FCC.  Based on the Court’s decision in 
Sprint that a portion of the monthly recurring charges are intrastate in nature, such monthly 
recurring charges must be prorated to determine the intrastate portion of the total charge, and the 
911 Surcharge applies to that portion of the monthly recurring charge which is intrastate in  
nature.  (Rev. & Tax. Code, § 41020, subd. (a); see, e.g., Annot. “Proration of Flat Rate Service 
Charges or Monthly Recurring Charges” (1/8/10).) 

CONCLUSION 

To briefly summarize our conclusion, and to answer your question: No, Sprint does not impact  
the Board’s decision in Roseville Telephone (and the applicable annotation) because Roseville 
Telephone involves interstate access charges which are interstate in nature.  On the other hand, 
Sprint involves monthly recurring charges, a portion of which are intrastate in nature and thus (to 
the extent of the intrastate portion) subject to the 911 charge. 

__________________________ 

5 We note that Sprint is a long distance carrier as opposed to a local telephone company.  In other words, unlike 
local telephone companies, Sprint does not own any local telephone lines to provide local service.  Therefore, all 
calls require Sprint to incur costs to access a line not owned by Sprint in order to provide telecommunications 
service. 
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II. How does tax apply to “access recovery charges”? 

Access Recovery Charge 

You state that the access recovery charge is a new and third type of charge that the FCC 
authorized on November 18, 2011.  You further explain that the access recovery charge is not 
mandated by the FCC, and is not a government charge or tax; however, you state that it is very 
similar in nature to the interstate access charge (described above).  You also attached a copy of  
an April 19, 2012, order issued by the FCC (DA 12-575), which further describes the access 
recovery charge.  The FCC order explains that “on November 18, 2011, the Commission . . . 
adopted a transitional recovery mechanism, including a new tariffed Access Recovery Charge [ ], 
which is intended to partially mitigate the effect of reduced intercarrier revenues on carriers.” 

You summarize the pertinent FCC materials, and you state in pertinent part: 

The FCC does regulate the [interstate access charge] and has currently capped the 
charge at $6.50 a line.  The FCC has created/approved a new [access recovery 
charge], effective July 1, 2012, to allow carriers that are already charging the 
maximum [interstate access charge] of $6.50 to charge an additional recovery 
amount under the new [access recovery charge] rather than the FCC increasing  
the [interstate access charge] limit of $6.50 a line. 

In summary, we understand that just like with the interstate access charge, a local telephone 
company only charges a subscriber an access recovery charge to recover the cost of providing 
interstate telephone communications service (and to the extent it is not fully reimbursed via the 
interstate access charge).  Under these facts, and for the same reasons explained above (under 
our discussion of interstate access charges), the access recovery charge is 100 percent interstate 
in nature and thus excluded from the measure of the 911 Surcharge, which only applies to 
amounts paid for intrastate telecommunication services. 

In conclusion, the access recovery charge is not subject to the 911 Surcharge. 
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