
  
  

    
 

  
 
 

         
   
 
 

  
   
 
 

  
 
 
 

 
 

   
   

  

   
 

 
 

 

 
 

 
  

 
 

 
 

 
  

 
 

  
 

 
 

  
 

 
  

State of California California Department of Tax and Fee Administration
Legal Division - MIC:82 

Telephone: (916) 309-0600 
Facsimile:  (916) 323-3387 

M e m o r a n d u m 

To: Aimee Olhiser, Chief 
Tax Policy Bureau (MIC:92) 

Date:  June 12, 2024 

From: Jennifer Barry, Attorney III 
Tax and Fee Programs Bureau (MIC:82) 

Subject: Firearm, Firearm Precursor Part, and Ammunition Excise Tax: Reimbursement 
Assignment No. 24-317 

This is in response to your memorandum dated May 17, 2024, in which you asked the following 
three questions: 

(1) May a licensed firearms dealer, firearms manufacturer, or ammunition vendor 
(retailer) and a purchaser, at the time of a retail sale, make an agreement of 
sale whereby the retailer separately states and collects from the purchaser 
reimbursement in an amount equal to the amount of the firearm and 
ammunition excise tax that the retailer will owe on the transaction? 

(2) If the answer to question 1 is yes, should the amount that a retailer separately 
states and collects as firearm and ammunition excise tax reimbursement from 
its purchaser(s) be included in the calculation of that retailer’s gross receipts 
for purposes of determining the amount of firearm and ammunition excise tax 
that the retailer owes? 

(3) If the answer to question 1 is yes, should the amount that a retailer separately 
states and collects as firearm and ammunition excise tax reimbursement from 
its purchaser(s) be included in the calculation of that retailer’s gross receipts 
for purposes of determining the amount of sales tax that the retailer owes? 

For the reasons explained in the discussion below: 

(1) A retailer and a purchaser may agree to the collection and payment of firearm and 
ammunition excise tax reimbursement. 

(2) Firearm and ammunition excise tax reimbursement should not be included in gross receipts 
for purposes of determining the amount of firearm and ammunition excise tax that the retailer 
owes. 

(3) Firearm and ammunition excise tax reimbursement should not be included in gross receipts 
for purposes of determining the amount of sales tax that the retailer owes. 
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Discussion 

As you know, the Gun Violence Prevention and School Safety Act (Chapter 231 of the Statute of 
2023), which added Part 16 (commencing with § 36001) to Division 2 (Part 16) of the Revenue 
and Taxation Code, on and after July 1, 2024, imposes upon licensed firearms dealers, 
ammunition vendors, and firearm manufacturers (retailers), an excise tax of eleven (11) percent 
of the gross receipts of the retail sale of any firearm, firearm precursor part, or ammunition sold 
in this state (FET), subject to certain exceptions. (See Rev. & Tax. Code, §§ 36011, 36021.) The 
FET is specifically imposed upon the retailer and not the purchaser. (Rev. & Tax. Code, 
§ 36011.) A retailer is required to file a return and remit the FET due to the California 
Department of Tax and Fee Administration (the Department) on a quarterly basis. (Rev. & Tax. 
Code, §§ 36032, 36033.) The Department is required to administer the FET pursuant to the Fee 
Collection Procedures Law. (Rev. & Tax. Code, § 36031.) 

For purposes of the FET, the term “gross receipts” has the same meaning as that term is defined 
in Revenue and Taxation Code section (section) 6012. (Rev. & Tax. Code, § 36001, subd. (e).) 
As relevant here, for purposes of section 6012, gross receipts include all amounts received with 
respect to a sale, with no deduction for the cost of the materials, service, or expenses of the 
retailer passed on to the purchaser, unless there is a specific statutory exclusion. (Rev. & Tax. 
Code, § 6012.) 

Regarding your first question, as a general matter, parties are free to make an agreement of sale 
on terms that are satisfactory to both parties, including terms that add a charge for reimbursement 
to the retailer for an amount due to the state by the retailer, so long as the contract is for a lawful 
purpose. (See generally Part 2 (commencing with § 1549) of Division 3 of the Civil Code 
(Civ. Code); see also, for example, Civ. Code, § 1656.1, subd. (a).) Moreover, an agreement of 
sale must be interpreted to give effect to the mutual intention of the parties at the time of the 
agreement. (See Civ. Code, § 1636.) In this regard, there is no provision in the Fee Collection 
Procedures Law or Part 16 that prohibits a retailer from entering into an agreement of sale with a 
purchaser to collect from the purchaser reimbursement in an amount equal to the amount of the 
firearm and ammunition excise tax due to the state by the retailer for the transaction. Nor is there 
any general statutory prohibition against such an agreement of sale. 

Additionally, the Fee Collection Procedures Law directly addresses a retailer’s collection of 
reimbursement by requiring a retailer to return to its purchaser or remit to the state, any 
reimbursement it has collected in an amount greater than required by law1 

1 While the FET is an excise tax and not a fee, references to the terms “fee” and “feepayer” within the Fee 
Collection Procedures Law are expressly applicable to the administration of the FET. (See Rev. & Tax. Code, 
§§ 36031, 55004.) 

where the retailer has 
represented to its purchaser that the amount collected was attributable to an obligation due to the 
state by the retailer. (Rev. & Tax. Code, § 55221.5.) This provision presumes that a retailer may 
collect reimbursement from a purchaser for a fee or tax administered pursuant to its provisions. 
Section 55221.5 and comparable statutory provisions applicable to other tax and fee programs 
that the Department administers2

2 See, for example, sections 8127.5 (the Motor Vehicle Fuel Tax Law), 9151.5 (the Use Fuel Tax Law), 30361.5 
(the Cigarette Tax Law), 60521.6 (the Diesel Fuel Tax Law) 43451.5 (the Hazardous Substances Tax Law), 45651.5 
(the Integrated Waste Management Fee Law), 46501.5 (the Oil Spill Response, Prevention, and Administration Fees 
Law), and 50139.5 (the Underground Storage Tank Maintenance Fee Law); and Public Resources Code section 
48650.5 (the California Oil Recycling Enhancement Act). 

 generally mirror section 6901.5, which similarly requires a 
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retailer that has collected reimbursement from a purchaser for sales tax due to the state by the 
retailer in an amount greater than required by law to return the excess amount to the purchaser or 
pay the excess amount to the state. Common to each of these provisions is the premise that a 
retailer may collect from its purchaser an amount represented as reimbursement for a tax or fee 
that is an imposed upon the retailer. 

Based on the foregoing, and absent any statutory provision to the contrary, it is our opinion that a 
retailer and a purchaser, at the time of a retail sale, may make an agreement of sale whereby the 
purchaser reimburses the retailer for the amount of the FET due to the state by the retailer on the 
transaction.3 

3 Certain exemptions apply for purposes of determining the amount of FET due to the state by a retailer. (Rev. & 
Tax. Code, § 36021.) Thus, a retailer that choses to collect reimbursement in the manner discussed above must also 
take precautions to only collect reimbursement for the FET on transactions and amounts subject to the FET, or as 
discussed above, the retailer would be required to return excess amounts collected to its purchaser(s) or pay the 
excess amount collected to the state. (Rev. & Tax. Code, § 55221.5.) 

Because the terms of the agreement of sale determines whether the parties have 
agreed to the addition of tax reimbursement, the parties should be as clear as possible as to their 
intentions. The clearest way the parties can indicate to the satisfaction of the Department that the 
seller has agreed to collect, and the purchaser has agreed to pay, an additional amount for FET 
reimbursement is for the sales invoice to state a separate line item for the amount of FET 
reimbursement charged. 

As to your second question, as discussed above, for purposes of the FET, the term gross receipts 
is defined as having the same meaning as set forth in section 6012. (Rev. & Tax. Code, § 36001, 
subd. (e).) Section 6012 specifically measures the amount of sales tax due to the state by the 
retailer on any given retail sale of tangible personal property. As noted above, for purposes of 
section 6012, gross receipts include all amounts received with respect to a sale unless there is a 
specific statutory exclusion. (Rev. & Tax. Code, § 6012.) There is no statutory exclusion from 
gross receipts that is applicable to sales tax reimbursement that a retailer collects from its 
customer. 

Prior to the enactment of Part 16 imposing the FET, sales tax was the only tax that the 
Department administered that is both imposed upon the retailer’s retail transactions and 
determined on the basis of the retailer’s gross receipts.4

4 The Cannabis Tax Law also defines the term “gross receipts” for purposes of the cannabis excise tax as having the 
same meaning as set forth in section 6012. However, the cannabis excise tax is imposed upon the purchaser rather 
than the retailer. (Rev. & Tax. Code, §§ 34011, 34011.2.) 

 For purposes of sales tax, where a 
retailer avails itself of the rebuttable presumptions set forth in Civil Code section 1656.1 by, for 
example, separately stating reimbursement collected, the Department does not include the 
amount collected as tax reimbursement in the retailer’s gross receipts for purposes of 
determining the amount of sales tax due to the state by that retailer. This is because, in part, 
when a retailer collects an amount that the retailer represents to the purchaser as reimbursement 
for sales tax due to the state by the retailer on the transaction, to the satisfaction of the 
Department, the retailer is thereby required to remit the amount collected to the state. (See, e.g., 
Rev. & Tax. Code, § 6597.) Thus, the amount of reimbursement collected by the retailer from its 
purchaser for sales tax is understood to be excluded from the retailer’s gross receipts for 
purposes of determining sales tax due to the state by the retailer because the reimbursement 
collected is not part of the total amount of the retail sale. (See Rev. & Tax. Code, §§ 6012, 6007; 
see also Civ. Code, § 1656.1.) In other words, since the retailer is obligated to remit to the state 
the reimbursement it collects from its purchaser for sales tax due, the amount collected as 
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reimbursement is not part of the total amount of the retail sale for purposes of section 6012. 
Consistent with this interpretation, the Department has, historically, excluded sales tax 
reimbursement collected by a retailer from that retailer’s gross receipts for purposes of 
determining the sales tax due to the state by the retailer, despite there being no specific statutory 
exemption from gross receipts, as defined by section 6012, for sales tax reimbursement collected. 

Turning now to the FET, the Legislature, in enacting Part 16, used the same definition of the 
term “gross receipts” for purposes of the FET as is applicable to sales tax, and like sales tax, 
imposed the FET upon the retailer. For the same reasons discussed above regarding sales tax, 
and to be consistent between two similarly structured tax programs where the retailer’s retail sale 
is subject to tax and where the measure of tax is gross receipts, it is our opinion that gross 
receipts for purposes of the FET should be measured in the same manner as gross receipts are 
measured for purposes of determining the sales tax due to the state by the retailer.5

5 We note that a retailer’s quarterly gross receipts for purposes of sales tax may be different than its quarterly gross 
receipts for purposes of the FET. This is because sales tax is imposed upon all of a retailer’s gross receipts from the 
sale of tangible personal property, and the FET is only imposed upon the retail sale of firearms, firearm precursor 
parts, and ammunition. (Rev. & Tax. Code, §§ 6051, 6091, 36011). 

 Thus, where a 
retailer collects reimbursement from its purchaser for the amount of FET due to the state by the 
retailer on the transaction, and the retailer communicates to the purchaser that the amount 
charged as reimbursement is for the FET due to the state by the retailer, such as by separately 
stating the charge on the receipt or other invoice as “reimbursement,” the amount the retailer 
collects from its purchaser for FET should be excluded from the retailer’s gross receipts for 
purposes of determining the amount of FET due. 

Finally, with regard to your third question, for the same reasons described above, it is our 
opinion that amounts that a retailer separately states and collects from its purchaser as 
reimbursement for FET pursuant to an agreement of sale should not be included in gross receipts 
for purposes of determining the sales tax due to the state by the retailer for the transaction. 

JB:yw 

cc: Sandy Barrow (MIC:31) 
Tracie West (MIC:31) 




