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Exemptions-Banks 

Banks and financial institutions are not subject to the various hazardous substances fees and taxes by 
virtue of section 23182 of the Revenue and Taxation Code, which provides for an in lieu tax to be 
imposed on those institutions. 4/29/88. 
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Banks and Financial Corporations 

This is in response to your memo of January 22, 1988 asking for my opinion as to whether the hazardous 
substances fees apply to banks and financial institutions. I am embarrassed by the length of time that it 
has taken to respond to your inquiry and I hope you will accept my apologies for the delay. 

For the reasons stated hereinafter, it is my opinion that banks and financial institutions are not subject 
to the various hazardous substances fees by virtue of the provisions of Revenue and Taxation Code 
section 23182, which provides for an in lieu tax to be imposed on those institutions. 

The State of California has enacted a series of taxes and fees  to provide funds for the management of 
the disposal, generation and cleanup of hazardous substances. Included among these are the land 
disposal fee (Health & Safety Code § 25174), the facility fee (H&S Code § 25205.2), the generator fee 
(H&S Code 25205.5); and the state superfund tax (H&S Code § 25345). The Board is charged with the 
responsibility of administering the fees and taxes in cooperation with the Department of Health 
Services, which is responsible for the management of the hazardous waste programs. In the course of 
this administration, the Board, using lists supplied by the Department of Health Services, sent notices to 
potential generators and disposers of hazardous substances, including a number of national banks and 
other financial institutions. The Bank of California responded to this notice claiming exemption from the 
hazardous substances taxes and fees because of the imposition of the in lieu tax imposed on banks and 
financial corporations under Rev. & Tax. Code § 23182. We are conceding that the superfund tax (H&S 
Code § 25345) is a tax to which the banks are not subject, and it is not discussed in this opinion. At issue 
are the other three fees which are imposed on disposers, generators and facilities. 

As a general proposition, all hazardous substance generators, disposers and facility operators would be 
subject to the fees in question, unless specifically exempt. Article XIII, section 27 of the California 
Constitution provides that the Legislature may impose a tax on corporations, and unless otherwise 
provided by the Legislature, “… the tax on state and national banks … shall be in lieu of all other taxes 
and license fees upon banks or their shares, except taxes upon real property and vehicle registration and 
license fees.” The Legislature, in implementing this Constitutional provision, has provided in section 
23182 of the Revenue and Taxation Code as follows: 
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“23182. The tax imposed under this part upon banks and financial 
corporations is in lieu of all other taxes and licenses, state, county 
and municipal, upon the said banks and financial corporations except 
taxes upon the real property, local utility user taxes, sales and use tax, 
state energy resources surcharge, state emergency telephone users 
surcharge, and motor vehicle and other vehicle registration license fees 
and any other tax or license fee imposed by the state upon vehicles, 
motor vehicles or the operation there of….” 

The section was amended in 1979, among other changes not relevant here, to make it clear that banks 
and financial corporations were subject to certain specified taxes, namely, local utility users taxes, sales 
and use taxes and the energy and emergency telephone surcharges. This amendment could provide an 
easy answer to your question, as one could stop at this point and conclude that only taxes and fees 
enumerated in the section must be paid by banks; they are exempt from all other taxes and fees. 
However, a dilemma is posed by the fact the fees in question were not in existence at the time. On the 
one hand, one could conclude from the fact of non-existence that the Legislature could not have 
intended, at that time, that the banks pay the fees. A logical extension of this line of thought  is that the 
hazardous substances fees should be added to the list of taxes and surcharges in section 223182 if the 
Legislation believes the fees should be paid by banks and financial corporations. On the other and, the 
fact the hazardous substances fees in question were not in existence at the time, means the legislature 
could not have taken them into account in enumerating the taxes which banks and financial 
corporations must pay. Because they are similar to the taxes enumerated, however, we could conclude 
the Legislature intended banks to pay all such miscellaneous taxes. 

The dilemma is extended and complicated by the fact the exceptions to the in lieu tax enumerated in § 
23182 are all clearly taxes, and the hazardous substance fees are not. The Legislature has attempted to 
construct the hazardous substances exactions as fees for funding regulation. Thus, I choose to view § 
23182 as inconclusive as to the fees in question, and to look beyond the narrow words of that statute to 
find a firm answer to our question. 

Let us assume for purposes of the following discussion that the fees in question are not “taxes.” Thus, 
our question becomes whether the hazardous substances fees are “license fees” within the meaning of 
Section 23182. To answer this question, we must define what is a tax, what is a license, what is a license 
fee, and see where the hazardous substances fees fin in the general scheme. 

In the most general sense, “taxes” raise general revenues for government to pay for a variety of public 
services, and a distinction is drawn between taxes, special taxes, special assessments, and licenses. A 
special tax is a tax collected and earmarked for a special purpose rather than being deposited in a 
general fund. A special assessment is charged on real property to pay for specific benefits that that  



Mr. Robert Frank -3-

property has received from improvements, and strictly speaking, is not a tax at all. (See County of Fresno 
v. Malmstrom (1979) 94 Cal.App.3d 974, 983. 

A license fee may be imposed to regulate, to raise revenue or a combination of both. According to 
California Jurisprudence third edition: 

“Licensing Ordinances may regulate or raise revenue, or both. The  
license fee, which is generally required, may thus be a charge for the 
purpose of covering the cost of administering the regulatory provisions  
of the ordinance, may be a tax on the privilege of engaging in a business 
or occupation, or may be a combination of the two. It has been stated 
by some authorities that the license fee or charge for regulatory purposes  
only is in no sense a tax, and it may be conceded that this is technically 
correct. But the term “license tax” has often been used in this state by  
both the legislature and the courts as including license charges imposed 
for regulatory purposes, and there seems to be no doubt that in its popular 
meaning the term includes any charge imposed for a license whether the  
object be regulation, revenue, or both. The connection in which the term is 
used in a particular case may properly be looked to for the purpose of  
determining its intended scope.” (11 Cal.Jur.3d, Business and Occupation 
Licenses § 7). 

Despite the seeming importance of this distinction and the meaning of the term “license” in Article XIII, 
Section 27, and Section 23182, there have been virtually no reported cases defining those terms. In 
those cases which have been reported, the issue has been whether the tax has been imposed for the 
regulatory purposes or for revenue purposes, and consequently whether a local ordinance is regulating 
an activity in a field which has been preempted by the state. This issue is not important here. 

The hazardous substances scheme of taxation is intended to provide sufficient revenues for the 
administration of the toxic substances control program. Inasmuch as the entire scheme involves the 
issuing of permits to operate hazardous waste treatment, storage and disposal facilities in California, it is 
my conclusion that the fees involved are license fees of the character intended for regulation and not 
for raising revenues. The fees are intended to cover the costs and expenses of supervision or regulation. 
They are not license fees of the character paid for the privilege of engaging in and pursuing a particular 
calling or occupation as a revenue measure. 

It is interesting to note the conclusion in the only case specifically dealing with this issue, Citrus Belt 
Savings and Loan v. Franchise Tax Board (1963) 218 Cal.App.2d 584. The court, after reviewing the 
distinction between a license fee as a tax for general revenue and a regulatory charge for sufficient 
funds to cover the cost of regulation, decided that the assessments against savings and loans under 
Financial Code sections 5300 and 5301 were not taxes or licenses as that term is used in Article XIII,  
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Section 16 (now 27), or in Section 23182 of the Revenue and Taxation Code. Financial Code  Sections 
5300 and 5301 at that time provided for a charge against savings and loans and other financial 
corporations to cover the salaries and expenses incurred in the regulation of the associations. 

While the fees in the Citrus Belt S&L case are similar to the fees here, I find a distinction because the 
Legislature specifically imposed those fees for the supervision of savings and loans to which they 
applied. In the case of the hazardous substances fees, the fees are for the regulation of hazardous 
substances generally, and are not fees specifically to regulate the specific type of institution to which 
they are applied. Further, given their unique and specific nature, they could be considered exceptions 
which the Legislature has “otherwise provided” within the meaning of Section 23182. 

I do not consider this conclusion to be inconsistent with our position with respect to the application of 
the hazardous substances fees to federal instrumentalities. Here we are dealing with a specific 
exemption provided in state law, there we are considering the interaction of federal constitutional 
immunity and a federal statutory exception to that immunity. Further, the federal statute on which we 
base our position regarding federal agencies provides that federal instrumentalities may pay reasonable 
“service” charges imposed by states respecting the control and abatement of solid waste or hazardous 
waste. The term “service charges” is not defined in California law. However, I am, in essence, deciding 
that service charges are equivalent to license fees imposed for regulatory purposes. In reaching this 
conclusion, I am guided in part by Government Code Section 50076 which creates a de facto definition 
of “service fee” by excluding from the definition of “special tax” any fee which does not exceed the 
reasonable cost of providing a service or regulatory activity for which the fee is charged and which is not 
levied for general revenue purposes. This is precisely what we are saying that the hazardous substances 
fees are, and that is why they are equivalent to the reasonable service charges which 42 USCA 6961 
provides that departments, agencies and instrumentalities of the federal government may pay to states. 
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