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CA Tire Fee Retail Purchaser – Lift Crane Services and Rental 

A general engineering company that provides lift crane services and rentals to California customers must 
self-report and pay the California Tire Fee to the Board on "new tires," as defined (Pub. Resources Code, 
§42885, subd. (g)), that are mounted on a support fleet vehicle or lift fleet crane the company purchases 
from an out-of-state vendor for use in California. Unless the company can show that it paid the tire fee 
to the vendor at the time of purchase, the provisions of Sales and Use Tax Regulation 1620, subdivision 
(b)(3)–(5), regarding vehicles and other property purchased for use in this state, will be applied, by 
analogy, to determine whether the support fleet vehicle or lift fleet crane on which the new tires were 
mounted was purchased for use in this state and, accordingly, whether the tire fee is due. 3/27/08; 
7/3/08; 8/25/08. 
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August 25, 2008 

(Redacted) Esq. 
(Redacted) 
(Redacted) L.P. 
(Redacted) 

Re: (Redacted) L.P. 
 California Tire Fee Account No. (Redacted) 
 Assignment No.: 08-301 

Dear Mr. (Redacted): 

************************************************************************************* 

Because the tire  fee and use tax are similarly imposed on the purchasers and consumers of the property 
in question, we previously advised you that we would look to the use tax’s 90-day rule, pursuant to 
California Code of Regulations, title 18, section (Regulation) 1620, subdivision (b)(3), for guidance 
regarding imposition of the tire fee on new tires mounted on vehicles and equipment that Company 
purchases outside California. (See our letter of July 3, 2008) You have asked if the “six-month test” that 
is also set forth in Regulation 1620, subdivision (b)(3), would also be applicable. To confirm our 
conversation, yes, the “six-month test” is also applicable to determining if the tire fee is due on tires 
mounted on vehicles and equipment that Company purchases out-of-state. In other words, if Company 
owes use tax on vehicles and equipment it purchases, then it will also owe the tire fee on new tires 
mounted on such vehicles and equipment. For your convenience, I have enclosed a copy of Regulation 
1620.  
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Again, I apologize for any confusion or distress our previous communications may have caused, and I 
hope that I have responded to all of your concerns. Thank you for your patience and courtesy.  Please do 
not hesitate to contact me if you have any further questions.  

Sincerely, 

Carolee D. Johnstone 
Tax Counsel III (Specialist) 

CDJ:ef 

Attachment:  Regulation 1620 

cc (without attachment):
Mickie Stuckey (MIC: 57)
Julia Findley (MIC: 57)
Susan Sinetos (MIC: 57)
Andrei G. Shkidt (MIC: 57)
Louise Bertoni (MIC: 88)
Barry Ivy (MIC: 88)
Kristine Cazadd (MIC: 83)
Randy Ferris (MIC: 82)
Bob Lambert (MIC: 82)
Bruce Emard (MIC: 82)
Elliot Block (California Integrated Waste Management Board)
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THE DISCUSSION ENTITLED “TIRE FEE LIABILITY ACCRUED 

PRIOR TO EMERGENCE FROM BANKRUPTCY” CONTAINED 

HEREIN (pp. 1-4) WAS WITHDRAWN BY LETTER 10/1/08. 
THE REMAINDER OF THE OPINION IS VALID.    

July 3, 2008 

(Redacted), Esq. 
(Redacted) 
(Redacted), L.P. 
(Redacted) 

Re: Tax Opinion Request 08-188 
 (Redacted) L.P. 
 Sales and Use Tax Account No. (Redacted) 

Dear Mr. (Redacted): 

This letter is in response to your request for further consideration of two aspects of the advice provided 
to (Redacted), L.P. (Company) in my letter of March 27, 2008. 

Tire fee Liability Accrued Prior to Emergence from Bankruptcy, January 28, 2005 

“WITHDRAWN” 

Liability for Fee on Equipment Purchased for Use in California 

As noted in my March 27, 2008, letter, the Fee is imposed on the retail purchaser of a new tire (PRC, § 
42885, subd. (b)(1)) and, as a retail buyer or purchaser, we assumed that, with respect to new tires 
attached to vehicles and cranes Company purchased, Company paid the Fee to the retail vehicle or 
crane dealer on any new tires attached to support fleet vehicles and lift fleet cranes that Company 
purchased in California, just as we assume Company paid the sales tax reimbursement to the California 
retailer. We also assumed that Company paid the appropriate use tax when Company purchased 
vehicles and cranes from out-of-state retailers for use in California, either to the out-of-state retailer or  
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to the state (e.g., the California Department of Motor Vehicles). However, we could not assume that 
Company paid the Fee on new tires that were attached to vehicles and cranes that Company purchased 
from out-of-state retailers, and it was likely that Company did not pay the Fee on those tires. 
Accordingly, as the retail purchaser on whom the Fee is imposed, the Company would have an 
outstanding liability for the Fee on those new tires for which the out-of-state retailer did not collect the 
Fee. 
You have pointed out that we neglected to define what purchased “for use in California” might mean, 
and I apologize for any confusion this omission may have caused. You explain that vehicles and 
equipment may be purchased outside California but may move within and without California during the 
normal course of Company’s coast-to-coast business. You ask, when is a tire no longer a “new tire” for 
purposes of the Fee, and you note that there is a “90-day rule” with respect to use tax on vehicles 
purchased outside California. 

At the time the Fee was enacted by the Legislature, section 6248 of the Revenue and Taxation Code 1

1 All future statutory references will be to the Revenue and Taxation Code unless indicated otherwise.

provided that “there shall be a rebuttable presumption that any vehicle bought outside of this state 
which is brought into California within 90 days from the date of its purchase . . .  was acquired for 
storage, use, or other consumption in this state” and is therefore subject to use tax. Since the Fee and 
use tax are similarly imposed on the consumers of the property in question, by analogy, we find it 
reasonable to look to the use tax’s 90-day rule for guidance regarding the imposition of the Fee on new 
tires mounted on the vehicles and equipment that Company purchases outside California. 

Accordingly, if the vehicles and cranes at issue on which new tires are mounted are used or stored 
outside this state for more than 90 days after they were purchased, then the Fee would not apply. 
However, if California use tax would apply to Company’s purchase of vehicles and equipment, we 
further conclude that Company would be liable for the Fee with respect to new tires mounted on such 
property. (See Cal. Code Regs., tit. 18 § 1620, subd. (b).) 

You note that you will be sending me additional questions regarding the Fee. In the meantime, if you 
have any questions about the information provided here, please contact me as shown above. 
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Sincerely, 

Carolee D. Johnstone 
Tax Counsel III (Specialist) 

CDJ:ef 

Attachment: Eastern District Roster of Public Agency Addresses 

cc: Mickie Stuckey (MIC: 57)
Julia Findley (MIC: 57)
Susan Sinetos (MIC: 57)
Jeff Koch (MIC: 57)
Andrei G. Shkidt (MIC: 57)
Dan Tokutomi (MIC: 88)
Barry Ivy (MIC: 88)
Patricia Molina (MIC: 88)
Randy Ferris (MIC: 82)
Bruce Emard (MIC: 82)
Victoria Baker (MIC: 82)
Elliot Block (California Integrated Waste Management Board)
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THE DISCUSSION ENTITLED “LIABILITY DISCHARGED IN    
BANKRUPTCY” CONTAINED HEREIN (PG.5 ET SEQ.) WAS     
WITHDRAWN BY LETTER 10/1/08. THE REMAINDER OF THE 

OPINION IS VALID.       

March 27, 2008 

(Redacted), Esq. 
(Redacted) 
(Redacted), L.P. 
(Redacted) 

Re: Tax Opinion Request 07-602 
 (Redacted), L.P. 
 Sales and Use Tax Account No. (Redacted) 

Dear Mr. (Redacted): 

This letter is in response to your request to the Board of Equalization (Board) for written advice as to 
whether (redacted), L.P. (Company) is a “retail seller” and required to collect the California tire fee (Fee) 
under the California Tire Recycling Act (Act), Chapter 17 (commencing with section 42860) of Part 3 of 
Division 30 of the Public Resources Code (PRC). You also ask, if Company as incurred any Fee liability, 
whether such liability would have been discharged when Company’s Chapter 11 Bankruptcy Plan of 
Reorganization was confirmed. 

According to the information you provided, Company holds a “Class A” contractor’s license (general 
engineering) in California. You state further that Company has provided crane/lifting services to its 
customers throughout California for many years, utilizing a variety of “support fleet” vehicles and “lift 
fleet” cranes that are equipped with pneumatic tires. You note that, with respect to the support fleet 
vehicles, Company is the end user; none of these vehicles is purchased for resale or for bare lease or 
rental to Company’s customers. You also note that there are two types of lift fleet cranes: the truck 
cranes that are virtually always provided to the customer with an operating crew; and the rough terrain 
cranes, boom trucks, and carry-deck cranes that are primarily provided to the customer with an  
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operating crew but which may also be provided to a customer on a bare rental basis for relatively short 
periods of time. 

Finally, you state, with respect to both the support fleet vehicles and the lift fleet cranes, that Company 
is a retail buyer, not a wholesale buyer, of these vehicles and cranes, including the attached tires. In 
addition, you state that Company purchases all replacement tires for these vehicles and cranes from 
retail tire dealers in California and pays the appropriate tire fee to the retail tire dealer at the time of 
purchase. For purposes of this discussion, since the time period at issue here goes back eight years, we 
will assume that Company’s operation was, with respect to these facts, the same eight years ago as it is 
now and remained the same during the intervening years. We also assume, for purposes of this 
discussion, that, as a retail buyer of the vehicles and cranes and their attached tires, Company paid 
either sales tax reimbursement to the vehicle or crane retailer, or, if sales tax did not apply, use tax 
based on the sales price of the vehicle or crane for storage, use, or other consumption of the vehicle or 
crane in California. (See Civ. Code, § 1656.1; Rev. & Tax. Code, §§ 6051, 6201, 6202, 6401; Cal. Code 
Regs., tit. 18, § 1700.) 

As discussed in detail below, based on the information you have provided and the assumptions we have 
made, we conclude that Company is and was not a retail seller for purposes of the Act and is and was 
not required to collect and remit the Fee to the Board. However, since the Fee is imposed on the 
purchaser of the tire, Company is and was, as a retail purchaser, liable for the Fee on any new tire it 
purchased unless the Fee was paid to the retailer at the time of purchase. If Company purchased 
vehicles and cranes for use in California from out-of-state retailers and these retailers did not collect 
from Company the Fee on the new tires attached to these vehicles and cranes at the time of purchase, 
then Company is liable for the Fee on those tires. 

DISCUSSION 

Liability as Retail Seller 

As you note, PRC section 42885 provides, in relevant part, that “[a] person who purchases a new tire . . . 
shall pay a California tire fee,” and “[t]he retail seller shall charge the retail purchaser the amount of the 
California tire fee” and collect and remit the Fee to the Board. (PRC, § 42885, subd. (b).) First, you have 
stated and provided invoices to show that Company paid the Fee, as the retail purchaser, on new 
replacement tires Company purchased in California. Further, you state that Company is a retail buyer, 
not a wholesale buyer, of the vehicles and cranes it purchases. 

Therefore, with respect to the tires attached to these vehicles and cranes, Company is a retail purchaser 
under the Act and was a retail purchaser when it purchased new tires, whether the tires were 
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replacement tires or whether they were attached to vehicles or cranes when they were purchased, 
regardless of the type of vehicle to which they were attached. Accordingly, we conclude, based on the 
information provided, that Company was not acting in the capacity of a retail seller under the Act (i.e. 
not purchasing for resale see Rev. & Tax. Code, § 6007) in any of these transactions and was not 
required to collect and remit the Fee to the Board, pursuant to PRC section 42885, subdivision (b)(2) & 
(3). 

Liability as Retail Purchaser 

However, as noted above, the Fee is imposed on the retail purchaser of a new tire. (PRC, § 42885, subd. 
(b)(1).) As a retail buyer or purchaser, we assume that, with respect to new tires attached to vehicles 
and cranes, Company paid the Fee to the retail vehicle or crane dealer on any new tires attached to 
support fleet vehicles and lift fleet cranes that Company purchased in California, just as we assume 
Company paid the sales tax reimbursement to the California retailer. 

On the other hand, whereas we also assume that Company paid the appropriate use tax when Company 
purchased vehicles and cranes from out-of-state retailers for use in California, either to the out-of-state 
retailer or to the state (e.g. the California Department of Motor Vehicles), we cannot assume that 
Company paid the Fee on new tires that were attached to vehicles and cranes that Company purchased 
from out-of-state retailers, and it is likely that Company did not pay the Fee on those tires. Accordingly, 
as the retail purchaser on whom the Fee is imposed, the Company would have an outstanding liability 
for the Fee on those new tires for which the out-of-state retailer did not collect the Fee. 

Liability Discharged in Bankruptcy 

“WITHDRAWN” 

If you have any questions about the information provided here or would like further assistance 
regarding any of these matters, please contact me as shown above. 

Sincerely, 

Carolee D. Johnstone 
Tax Counsel III (Specialist) 

CDJ:ef 
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cc: Mickie Stuckey (MIC: 57)
Julia Findley (MIC: 57)
Susan Sinetos (MIC: 57)
Jeff Koch (MIC: 57)
Andrei G. Shkidt (MIC: 57)
Dan Tokutomi (MIC: 88)
Barry Ivy (MIC: 88)
Patricia Molina (MIC: 88)
Randy Ferris (MIC: 82)
Bruce Emard (MIC: 82)
Victoria Baker (MIC: 82)
Wendy Brecken (California Integrated Waste Management Board)
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