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School Districts 

Health and Safety Code section 25299.21 defines "owner" to include "any city, county, or district, or any 
agency or department thereof, but … not … the state or any agency or department thereof, or the 
federal government." A school district is a "district" and is, therefore, an "owner" and liable for the fee. 
4/20/93. 
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Janet Vining has asked me to respond to your March 31, 1993 memorandum requesting an opinion as to 
whether the Underground Storage Tank Maintenance Fee (UST Fee) is applicable to school districts. You 
attached a letter from the (Redacted) Unified School District contending that school districts are state 
agencies, and therefore, not liable as “owners” and citing Butt v. State of California (1992), 4 Cal. 4th 668. 

Revenue and Taxation Code Section 50107 of the UST Law defines a “fee payer” as “any person liable for 
the payment of a fee imposed by § 25299.41 of the Health and Safety Code.” The latter section provides 
that: 

“Every owner of an underground storage tank who is required to obtain 
a permit to own or operate a tank pursuant to Section 25284 shall pay a 
storage fee of six mills ($0.006) for each gallon of petroleum placed in an  
underground storage tank which he or she owns.” 

While an “owner” for Section 25284 for permit purposes is defined as “the owner of an underground 
storage tank” (Health & Safety Code § 25281 (i)) , the definition of “owner” for purposes of Section 
25299.41 is “the owner of an underground storage tank containing petroleum” and “includes any city, 
county, or district, or any agency or department thereof, but does not include the state or any agency or 
department thereof, or the federal government.” (Health & Safety Code § 25299.21). 

It is our opinion that a school district is a “district” and is therefore an “owner” and liable for the fee. 
The exemption for the state and its agencies should not be construed so broadly as to include school 
districts. Such a construction would fly in the face of the express language of the statute, as well as 
contradict the general rule that exemptions to tax or fee statutes should be narrowly construed. 

The case of Butt v. California (Ibid.) is not relevant to this discussion. This case was brought as a 
challenge to the announcement of the Richmond Unified School District in 1991 that it intended to close  
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its schools 6 weeks prior to the end of term because of budget shortfalls. The question before the court 
was “whether the State has a constitutional duty, aside from the equal allocation of educational funds, 
to prevent the budgetary problems of a particular school district from depriving its students of ‘basic’ 
educational equality.” (Id. at p. 674). Under the unprecedented circumstances of this case, the court 
held that the State was obligated to bail out the school district because the California Constitution 
guarantees basic equality in public education regardless of district residence. 

To say that the State of California is the primary guarantor of basic equality in public education, is not to 
say that school districts are entitled to the State’s exemption from the UST Fee. In the absence of a 
specific statutory exemption for school districts, and given the language of the statute, school districts 
are liable for payment of the UST Fee.  
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