
  
  

    
 

  
 
 

         
   
 
 

   
    
 
 

     
  
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

   

 
 

 
 

 
  

 
  

 
   

 
   

 
   

 
  

State of California California Department of Tax and Fee Administration
Legal Division - MIC:82 

Telephone: (916) 309-8344 
Facsimile:  (916) 323-3387 

M e m o r a n d u m 

To: Aimee Olhiser, Chief 
Tax Policy Bureau (MIC:92) 

Date:  June 17, 2024 

From: Stephen Smith, Attorney Supervisor 
Tax and Fee Programs Bureau (MIC:82) 

Subject: Tobacco Products Tax Reimbursement 
Assignment No. 24-113 

This is in response to your memorandum dated March 21, 2024, in which you request a legal 
opinion regarding when a tobacco products distributor has collected tax reimbursement from its 
customer. Specifically, you ask: 

[I]f the distributor’s sales invoice states that the tobacco product is sold “tax 
paid,” “CA tax paid,” “CA tobacco tax paid,” or in some other way states the 
tobacco product is sold for a tax-included price, has the distributor collected 
tobacco tax reimbursement from its customer? 

Conclusion 

For the reasons explained below, a distributor has collected tobacco tax reimbursement when it 
collects full payment for invoices stating the tobacco product is sold “tax paid,” “CA tax paid,” 
“CA tobacco tax paid,” or in some other way states the tobacco product is sold for a tax-included 
price. 

Applicable Law 

As you know, every distributor that makes a sale of untaxed tobacco products in this state owes 
an excise tax based on the wholesale cost of the tobacco products. (Rev. & Tax. Code, §§ 30008, 
subd. (a), 30123, subd. (b), 30131.2, subd. (b).) Business and Professions Code section 22978.4 
requires tobacco products distributors to provide certain information on each sales invoice 
including, but not limited to, the amount of excise tax due by the distributor on the sale of the 
tobacco products, or, in the case of a distributor that is also a retailer or manufacturer, a 
statement that reads: “All California cigarette and tobacco products taxes are included in the total 
amount of this invoice.” (Bus. & Prof. Code, §22978.4, subds. (a)(3), (a)(7).) For out-of-state 
licensed distributors that are required to collect the tobacco products tax from their California 
purchasers, Regulation 4092 provides that the distributor’s sales invoice must include, among 
other things, “the amount of tax collected by the distributor or statement indicating that the 
tobacco products tax has been paid.” (Reg. 4092, subd. (f).) 



  
 
 

    
  

 
 

    
   

  
    
 

 

 
 

 
  

 
 

  
 

 
 

 
 

  
 

 
  

 

  
   

   
 

 
  

 
 

 
 

 
 

  
  

 

Ms. Aimee Olhiser - 2 - June 17, 2024 

Any untaxed tobacco products possessed by a retailer or wholesaler are subject to seizure. 
(Bus. & Prof. Code, § 22974.3, subd. (b).) All tobacco products in the possession of a retailer or 
wholesaler are presumed to be untaxed “until the contrary is established by . . . a purchase 
invoice that shows that the retailer . . . paid the tax included purchase price to a licensed 
distributor . . . as described in Section 22978.4.” (Ibid.) As a matter of administrative practice, 
CDTFA inspectors have always accepted the production of purchase invoices stating that the 
tobacco products were purchased “tax paid,” “CA tax paid,” “CA tobacco tax paid,” or 
something similar as sufficient documentation for the retailer or wholesaler under inspection to 
establish that it paid a tax-included purchase price to a licensed distributor as described in 
Section 22978.4. 

Revenue and Taxation Code (RTC) section 30361.5 provides the following with respect to 
excess tax reimbursement: 

When an amount represented by a person to a customer as constituting 
reimbursement for taxes upon the distribution of tobacco products pursuant to this 
part is computed upon an amount that is not taxable . . . and is actually paid by the 
customer to the person, the amount so paid shall be returned by the person to the 
customer upon notification by the State Board of Equalization or the customer 
that an excess has been ascertained. If the person fails or refuses to do so, the 
amount so paid, if knowingly or mistakenly computed by the person upon an 
amount that is not subject to the tax imposed by this part or that is in excess of the 
tax amount, shall be remitted by that person to this state. 

RTC section 30361.5 was enacted in 2005 as part of a bill containing “clean-up” legislation 
following enactment of the Cigarette and Tobacco Licensing Act of 2003. The legislative history 
explicitly states the language in RTC section 30361.5 was modeled on the Sales and Use Tax 
Law (SUTL) excess tax reimbursement statute, RTC section 6901.5. 

Under the SUTL, a retailer that sells tangible personal property for a tax-included sales price has 
collected tax reimbursement. (See Reg. 1700, subd. (a)(2)(C). See also, Annotations 460.0150 
(9/9/93; 9/28/94) (“a statement such as ‘all sales include tax reimbursement’ creates a 
presumption that tax was charged on all sales and, to the extent there were exempt sales, excess 
tax reimbursement would exist.”), 460.0260 (1/7/94) (“A retailer who claims that its sales were 
on a tax-included basis must show that buyers were clearly informed of this method of charging 
at the time the sales were made.”) Whether property is considered sold at a tax-included price 
will depend on the facts and circumstances surrounding the sale. It shall be presumed that 
property is sold at a price which includes tax reimbursement if the retailer posts on the premises, 
includes on a price tag, or in an advertisement, a notice stating either of the following: (1) all 
prices of taxable items include sales tax reimbursement computed to the nearest mill, or (2) the 
price of this item includes sales tax reimbursement computed to the nearest mill. (Civil Code 
section 1656.1, Reg. 1700, subd. (a)(2)(C).) 

Analysis 

When a tobacco products distributor sells tobacco products and the sales invoice states that the 
products are sold “tax paid,” “CA tax paid,” “CA tobacco tax paid,” or something similar, the 
distributor is charging its customer tax reimbursement because the products are sold for a tax-
included price. 
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As stated above, whether the tobacco products are sold at a tax-included price depends on the 
facts and circumstances surrounding the sale. When the facts are that the sales invoice states the 
distributor is charging the purchaser a sales price that is inclusive of the tax the distributor owes 
on the sale, the distributor is selling the product for a tax-included price. In other words, the 
distributor is charging the purchaser a price for which the distributor is reimbursed by the 
purchaser for the tax that applies to the sale. When the purchaser pays the full amount of the tax-
included price, the purchaser has reimbursed the distributor for the tax it owes. Notably, this 
analysis is consistent with the SUTL, upon which the tobacco products tax excess tax 
reimbursement statute is modeled. Under the SUTL, a retailer that sells tangible personal 
property for a tax-included price has collected tax reimbursement, and we conclude the same 
holds true for the tobacco products excise tax. 

Practical considerations unique to the tobacco industry bolster the conclusion that an invoice 
marked “tax paid,” “CA tax paid,” “CA tobacco tax paid,” or something similar, must indicate a 
tax-included sales price. Business and Professions Code section 22974.3, subdivision (b), 
requires retailers and wholesalers to maintain invoices for all purchases of tobacco products 
showing they paid a “tax-included purchase price to a licensed distributor . . . as described in 
Section 22978.4.” If a retailer or wholesaler under inspection cannot produce a tax-included 
purchase invoice for every tobacco product in its inventory, the tobacco product is subject to 
seizure. Production of an invoice showing that the tobacco products were sold by the distributor 
and purchased by the retailer or wholesaler “tax paid,” “CA tax paid,” “CA tobacco tax paid,” or 
something similar has always been regarded as proof that the tobacco products were purchased 
for a tax-included price. If such an invoice were somehow construed not to be evidence of a tax-
included purchase price, the tobacco products described on the invoice would be subject to 
seizure, which would be extremely disruptive for tobacco products sellers. And as explained 
above, a purchaser’s payment of a tax-included purchase price includes the payment of tax 
reimbursement. 

We hope this answers your question. Please let us know if you need further assistance. 

SMS:yg 

cc: Sandy Barrow (MIC:31) 
Tracie West (MIC:31) 




