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Insurance-Co-Exemption-2 

An insurance company obligated to pay the California gross premiums insurance tax is exempt under 
California Constitution Article XIII; Section 28 from the Emergency Telephone Users Surcharge. 2/19/90. 



(916) 445-5550 

December 19, 1990 

Dear (redacted) 

RE: (redacted) 

This is in response to your letter dated (redacted).  You state that (redacted) is incorporated in California 
and pays the gross premiums insurance tax to the State of California.  You asked for confirmation that, 
as an insurance company paying gross premiums taxes, you are exempt from use tax and emergency 
telephone tax. 

Article 13, section 28 of the California Constitution imposes a tax on insurers measured by their gross 
premiums.  Subdivision (f) of section 28 provides that this tax is in lieu of all other taxes and licenses, 
with certain exceptions not relevant here.  The in lieu provision is also set forth by statute in Revenue 
and Taxation Code section 12204. 

The Emergency Telephone Users Surcharge Act, Revenue and Taxation Code section 41001, et seq., 
imposes a tax on service users with respect to charges for certain telecommunication services. (Rev. & 
Tax. Code § 41020.) Since this tax is imposed upon the user, when (redacted) is the user the tax would 
be imposed upon (redacted) Under the in lieu provision cited above for insurance companies paying the 
California gross premiums tax, (redacted) is exempt from paying the emergency telephone users 
surcharge.  (Reg. 2413 (b).) 

California’s use tax is imposed on the use of property purchased from a retailer for use in this state.  
(Rev. & Tax.  Code §  6201.)  Since the use tax is imposed upon the purchaser of property purchased for 
use in California, an insurance company such as (redacted) which pays California’s gross premiums tax is 
exempt from the use tax under the in lieu provision cited above. (Rev. & Tax. Code §§ 6202, 6352, Regs. 
1567, 2413 copies of which are enclosed.) On the other hand, please note that an insurance company’s 
purchases which are subject to sales tax are not exempt from that tax because California’s sales tax is 
imposed upon the retailer, not upon the purchaser.  (Rev. & Tax Code §   6051.) Although a retailer may 
collect reimbursement from its purchaser for the retailer’s sales tax liability (usually itemized as “sales 
tax”), this reimbursement is by contract and does not change the fact that the legal incidence the sales 
tax is upon the retailer.  (See Civ. Code §  1656.1.) 

 



Sincerely, 

DHL:cs 

Enclosures: Regulations 1567, 2413 

Bc: Mr. Monte Williams 
 Mr. Clarence Ward 
 Downey District Administrator 


