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Insurance Co Shared Service Provider 

Although an insurance company is exempt from the surcharge as a result of a provision of the California 
Constitution, a shared service provider which contracts with an insurance company is not exempt 
because the shared service provider is the service user. 10/24/88. 



Mr. Robert Frank 
Excise Tax Unit 

October 24, 1988 

David H. Levine 
Tax Counsel 

911 Shared Service Providers 

This is in response to your memorandum dated (redacted) in which you ask us to review a response 
from your staff to a request for exemption under the 911 Surcharge for an insurance company which 
shares services through a Shared Service Provider. (Redacted) of your staff states that although the 
Internal Revenue Service considers the Shared Service Provider to be the manager of the shared service 
arrangement and that such manager resells to the other joint users, the PUC considers the Shared 
Service Provider to be a service user not subject to regulation. This apparently means that the Shared 
Service Provider does not file a tariff with the PUC with respect to its Shared Service Provider activities. 

The Emergency Telephone Users surcharge is imposed upon the service user and is required to be 
collected by the service supplier. (Rev. & Tax. Code §§ 41021, 41022.) The tax imposed upon insurance 
companies under California Constitution, Article XIII, Section 28, is in lieu of all other taxes imposed 
upon those insurance companies with exceptions not relevant here. Thus, when a service supplier 
provides service directly to an insurance company, the surcharge, which would otherwise be imposed 
directly upon the insurance company, does not apply. (Rev. & Tax. Code § 41027, Reg. 2413 (b) (4).) 

A service supplier for purposes of the surcharge is any person providing intrastate telephone 
communication services pursuant to California Intrastate Tariffs. (Rev. & Tax. Code § 41007.) We 
interpret the provisions of the Surcharge Law such that the providing of service by one service supplier 
to another is not subject to the surcharge as the providing of service to a service user if the purchasing 
service supplier does not use the provided service except to provide it to another person.  When a 
service supplier provides service to a person who is not a service supplier, that person is a service user, 
unless specifically exempted, and is required to pay the surcharge when it pays its billing to the service 
supplier. (Rev. & Tax. Code §§ 41009, 41020, 41021, 41027.) 



Mr. (Redacted) 

I assume that (redacted) does not currently contract with the insurance company. Rather, it appears 
that (redacted), a service supplier, provides service to the Shared Service Provider who manages the use 
of that service.  The Shared Service Provider does not supply services pursuant to an intrastate tariff and 
therefore must be regarded as the user of the service provided by the service supplier. As a service user, 
it must pay the surcharge which the service supplier is required to collect. The fact that the manner in 
which the Shared Service Provider uses the service involves sharing it with an insurance company does 
not affect the analysis.  Since the service user in this situation is the Shared Service Provider and not the 
insurance company, the surcharge applies 

The fact that an insurance company reimburses the Shared Service Provider for a portion of the 
surcharge imposed upon the Shared Service Provider does not mean that the insurance company is 
paying a surcharge and does not form the basis of an exemption for a part of the surcharge paid by the 
Shared Service Provider. This is similar to the analysis under the Sales and Use Tax Law. When a retailer 
makes a sale to an insurance company which would otherwise be subject to use tax imposed upon the 
insurance company, no tax is imposed. (Reg. 1567 (b).) On the other hand, when a retailer makes a sale 
to an insurance company subject to sales tax, sales tax does apply. Even if the insurance company pays 
sales tax reimbursement to the retailer, the tax is imposed upon the retailer and not the insurance 
company and the in lieu provisions of the Constitution do not provide for exemption. Similarly, the 
surcharge in the case at issue is imposed upon the Shared Service Provider. Regardless of 
reimbursement paid by the insurance company, the surcharge remains applicable. The application of 
Federal Excise Tax under Federal Law does not affect the analysis under the Emergency Telephone Users 
Surcharge. 

You asked us to review the analysis of Mr. Van Gundy. Although we basically agree with his analysis, we 
believe that perhaps the above explanation would be easier for the parties to understand. 
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Cc: Lawrence A. Agusta 
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